maandag, 15 juli 2024
Voetbal247.nlClubsFC LisseGalerij der Groten | Jelle Korbee, de spits die als mandekker uitblonk

Galerij der Groten | Jelle Korbee, de spits die als mandekker uitblonk

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 21: Jelle Korbee, de spits die als mandekker uitblonk.

Soms moet je een stap terug doen om er daarna twee vooruit te kunnen zetten. In het geval van deze speler is dit cliché in de meest letterlijke zin waar. Hij deed er zelfs twee terug om vervolgens uit te groeien tot een boegbeeld bij twee Bollenstreek-clubs en met het bescheiden Voorschoten ’97 te promoveren naar de Hoofdklasse. Er schuilt echter ook een tragiek in de carrière van Jelle Korbee. Zowel bij Noordwijk als bij FC Lisse was zijn rol minimaal op het moment dat er grote prijzen werden gewonnen. Dat gegeven maakt het verhaal van de centrale verdediger er niet minder op, misschien juist wel beter. Maar boven alles is het verhaal van Jelle Korbee het verhaal van hoe één detail ervoor kan zorgen dat een voetbalcarrière een enorme vlucht kan nemen. Bijvoorbeeld van gedwongen tactische noodgreep naar een plekje in de Galerij der Groten.

Kind van Meerburg
Wat goed is, komt snel. Al op zijn zestiende debuteert de jonge aanvaller Jelle Korbee in de hoofdmacht van Meerburg. De club uit Zoeterwoude, waar Korbee zijn eerste stapjes op een voetbalveld zette, kan echter niet lang genieten van het talent. De aanvaller speelt zichzelf in de kijker van diverse clubs en besluit een overstap te maken naar de jeugd van UVS. De jeugd van de Leidse hoofdklasser is op dat moment één van de betere in de regio en heeft bovendien een eerste elftal dat significant hoger speelt dan Meerburg. Drie jaar na de overstap debuteert Korbee in de hoofdmacht van UVS, dat net als Meerburg ook maar één seizoen van Korbee kan genieten. De voormalige profclub uit Leiden speelt dan wel op het hoogste amateurniveau op zondag, maar is niet bestand tegen de aantrekkingskracht van de regio ten westen van de stad, de Bollenstreek. Noordwijk ziet wel brood in de jonge aanvaller, die bij UVS regelmatig het doel weet te vinden, en de overstap wordt beklonken.

Kampioenschap met wrange smaak
Het eerste seizoen van Jelle Korbee op sportpark Duinwetering verloopt moeizaam. Het plan wat trainer Ruud Bröring met Korbee heeft, komt niet uit de verf en resulteert voor Korbee in een seizoen als bankzitter. ,,Ruud Bröring wilde met als een tien achter Patrick van Dam graag in een ‘kerstboomvariant’ gaan spelen. Dat heeft twee wedstrijden geduurd,” zou Korbee later vertellen in een interview met VoetbalindeBollenstreek.nl. Korbee mag het nog even als rechtsbuiten proberen, maar moet het vooral doen met invalbeurten. Eén van die invalbeurten is tijdens de spectaculaire kampioenswedstrijd van Noordwijk tegen het al gedegradeerde Rozenburg. Korbee scoort wel in de wedstrijd die, na een 6-0 ruststand, eindigt in 8-5, maar houdt een dubbel gevoel over aan het kampioenschap. Tegenover VoetbalindeBollenstreek.nl zou hij zeggen dat het kampioenschap niet echt als zijn kampioenschap voelde.

Jelle Korbee na de promotie met Voorschoten

Pakte het plan van Bröring met Korbee tijdens het eerste seizoen bij Noordwijk niet goed uit, een tactische omzetting in het tweede seizoen zou het leven van de aanvaller voor altijd veranderen. Bröring legde wel uit dat de basisplaats van Jelle Korbee een noodgreep was om de afwezigheid van Lucas ten Brinke centraal achterin op te vangen, maar mag zich met terugwerkende kracht de man achter de belangrijkste transfer van Korbee noemen: die van spits naar centrale verdediger. Met Korbee als centrale verdediger staat Noordwijk in de winterstop wel bovenaan, maar zit titelprolongatie er uiteindelijk niet in, men moet op Duinwetering genoegen nemen met de tweede plaats. in de seizoenen erna zakt Noordwijk weg naar de middenmoot, maar is de ster van Korbee rijzende. Na zeven seizoenen Duinwetering, waarin hij zich ontwikkelt tot een betrouwbare verdediger die regelmatig nog een doelpuntje meepikt, verkast Korbee naar FC Lisse.

Domper
Op Ter Specke komt voor Korbee het zoet na het zuur, maar bleek ook het zoete een zure bijsmaak te hebben. Laten we beginnen met het zuur. In 2006 houdt de titelstrijd tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys de hele Bollenstreek in zijn greep. Op de laatste speeldag heeft geen van beide een beslissende voorsprong kunnen nemen en ontvangt FC Lisse op het eigen sportpark Rijnsburgse Boys. De ‘FC’ heeft aan een punt genoeg om zichzelf tot kampioen te kronen, De Uien moeten winnen. De klok staat al een tijdje stil op 90 en de stand is 0-0. De spanning is te snijden, maar lang kan het niet meer duren tot het laatste fluitsignaal klinkt. Totdat de bezoekers nog één keer een bal voor het doel kunnen krijgen en Martijn Gootjes de 0-1 maakt. Korbee en FC Lisse belanden van de hemel in de hel, zij moeten lijdzaam toezien hoe Rijnsburgse Boys alsnog de titel pakt en zijn bovendien getuige van enorm geel-zwart feest in hun eigen geel-blauwe huis. In het nieuwe seizoen zal Niek Oosterlee voor de groep staan. Jelle Korbee krijgt direct een prominente rol onder de nieuwe coach.

Aanvoerder
,,Ik nam het over van Said Ouali. Daarnaast gingen niet alleen de gebroeders Winter weg, maar verloor FC Lisse nog zeven of acht spelers.” De vele mutaties zorgen voor een nieuwe hiërarchie binnen de selectie. ,,Jelle was, samen met Michael van der Heiden en Robin Stolp, de leider van de ploeg,” vertelt Oosterlee, die dat seizoen de aanvoerdersband aan Korbee gaf. ,,Door het vertrek van de Wintertjes waren de verwachtingen in het eerste jaar niet zo hoog. Desondanks konden we heel lang mee met Rijnsburgse Boys, maar eindigden we uiteindelijk weer op de tweede plaats.” Dat het met de teamgeest wel goed zit en Korbee als aanvoerder zeer geliefd is binnen de ploeg merkt Oosterlee vooral tijdens de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. ,,Dat duel ging echt over aanhaken of afhaken, maar Jelle kon er niet bij zijn. Hij zat met zijn kind in het ziekenhuis. Voor de wedstrijd spraken de spelers echter af dat ze deze wedstrijd voor Jelle zouden gaan winnen. Ze hielden woord, we wonnen met 2-3.”

Koptrainer
De reden van die populariteit had niet eens met de voetbalkwaliteiten van Korbee te maken, maar vooral met het oog voor medespelers en de bereidheid om hen te helpen beter te worden. ,,Voor het nieuwe seizoen hadden we, onder andere, Glynor Plet aangetrokken. Dat was echt nog in zijn jonge jaren. Plet was een prima spits, maar hij had heel veel moeite met koppen. Jelle is daarop maandenlang extra met hem bezig geweest om het koppen te verbeteren,” zegt Oosterlee. De eerste kiem van een toekomstig trainer was al vroeg zichtbaar bij de positioneel ijzersterke verdediger. De extra arbeid betaalde zich bovendien dubbel en dwars uit! Na twee keer een tweede plaats wordt FC Lisse in 2008 kampioen. Bovendien zijn de beide ’toetjes’, het zaterdagkampioenschap en de algehele landstitel, een prooi voor de ploeg van Korbee. De nadruk ligt hierbij op ‘de ploeg van’, Korbee zelf staat geblesseerd langs de kant.

Rode draad met zwart randje
,,Dat was echt heel sneu voor Jelle”, blikt Oosterlee terug. Het blijkt de rode draad met een zwart randje in de carrière van Korbee. In tegenstelling tot het kampioenschap met Noordwijk zullen de hoofdprijzen met FC Lisse absoluut meer als zijn kampioenschappen voelen, maar op het moment suprême is er niet eens een bijrol weggelegd voor Korbee. Na het kampioenschap vertrekt hij naar Voorschoten ’97, waarmee hij de disctrictsbeker wint en dankzij de titel in de Eerste Klasse nog een seizoen op het hoogste niveau actief is. Het avontuur op het hoogste niveau blijft beperkt tot één seizoen, waarna Korbee besluit om de cirkel rond te maken en bij Meerburg zijn spelerscarrière af te sluiten.

Inmiddels begint uit de kiem die in 2008 al geplant werd een carrière als trainer te groeien. Na een periode als interim-trainer bij FC Oegstgeest begint Jelle Korbee komend seizoen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bij Meerburg. Of dat startpunt hem als trainer net zo’n carrière gaat brengen dan Korbee als speler had, is niet te voorspellen. Bovendien hebben we nog geen eregalerij voor trainers. Voor spelers hebben we die uiteraard wel en wij voegen met trots Jelle Korbee toe aan de Galerij der Groten.  

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken
Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon
Melrik Beukers, Spakenburg-icoon ondanks zijn rancune-overstap naar de Rooien
Nees Pellikaan: gekoesterd, geliefd en nooit vergeten
Marco de Ridder: linksbuiten die Katwijk deed opstuwen naar de top
Sandor van der Heide, zoektocht naar het voetballen met plezier
Martijn Doldersum: de Man van Staal
Arif Irilmazbilek, vermeende lastpak die de Werkendamse harten wist te veroveren
Vladimir Jozic, verbindende leider binnen en buiten de lijnen
Erwin Looms en Dennis Sepp, het illustere duo van HSC’21
Jeroen Hessing, mandekker die tot het uiterste ging en verder
John Blok, kapitein op het vlaggenschip van Scheveningen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD