maandag, januari 24, 2022
HomeGalerijGalerij der Groten | Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk

Galerij der Groten | Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 6: Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk.

Deze aflevering van de Galerij Der Groten is een unieke in deze serie. Het is namelijk de eerste aflevering waarin we een speler in onze Galerij opnemen na een warm pleidooi van één van de lezers van Voetbal247.nl, waarvoor onze dank. ,,Ik denk dat hij dat hij de amateurspeler is met de meeste titels,” staat er, onder andere, te lezen in de mail. We twijfelen of deze bewering klopt als het gaat om afdelings-kampioenschappen en weten zeker dat het niet geldt voor het aantal algehele landstitels, maar waarom zou je een goede aanbeveling moeten laten gaan op basis van feiten? Daarom voegen wij, na warme aanbeveling, Christian Opschoor toe aan onze Galerij Der Groten.

Christian Opschoor begint zijn voetbalcarrière bij Kozakken Boys, waar hij zich in de kijker weet te spelen bij NAC Breda. Zijn profcarrière blijft beperkt tot één seizoen, waarna wordt opgepikt bij Huizen. Bij die club wordt Opschoor niet alleen twee keer zaterdagkampioen (2002, 2003) en wint hij eenmaal de algehele landstitel (2003), hij wordt ook onderdeel van een groep spelers die de geschiedenis in gaat als De Vijf Van Huizen.

De Vijf van Huizen
Omdat de sportieve successen van de club uit het Gooi gepaard gingen met financiële problemen moest de club noodgedwongen afscheid nemen van veel spelers van de ploeg die zo succesvol was. IJsselmeervogels nam, naast Christian Opschoor, ook André Kemper, Erwin van der Lugt, Dennis van der Steen en Tim van Breukelen over van de regiogenoot en luidde met die vijf versterkingen een van de meest succesvolle perioden in de historie van de club in. ,,De Vijf Van Huizen waren de basis onder het succes na een aantal donkere jaren,” vertelt Peter van Diermen, die rond die tijd begon aan zijn voorzitterschap bij De Rooien. Mede dankzij dat succes (drie afdelingskampioenschappen op rij en één algeheel landskampioenschap) werd het succesverhaal van De Vijf Van Huizen alleen maar groter en groter. Maar hoe valt de rol van Opschoor in dat verhaal het best te duiden?

Speler waarvoor je naar het sportpark kwam
Als De Vijf Van Huizen een boyband zou zijn geweest, zou Opschoor degene zijn die in de meeste meisjeskamers zou hangen. Je zou hem wellicht het best kunnen vergelijken met Robbie Williams, al had Williams meer succes nadat hij Take That verliet. Opschoor won alles wat er te winnen viel met De Vijf Van Huizen, maar won zonder zijn vier kameraden geen grote prijzen meer. Niettemin laat Opschoor zich, net als Robbie Williams bij Take That, zich het beste omschrijven als de flamboyante liefhebber van de groep. ,,Een speler waarvoor je naar het sportpark kwam,” vindt ook Van Diermen. ,,Opschoor speelde als een hangende linksbuiten bij ons. Naast het feit dat hij voor goals en assists zorgde, had hij een goede actieradius, was hij behoorlijk snel en technisch erg goed.”

Topklasse
Nadat Opschoor en IJsselmeervogels na drie titels op rij in 2008 geen kampioen werden, vielen De Vijf Van Huizen langzaam maar zeker uit elkaar. Opschoor werd in 2009 nog wel afdelingskampioen met de Rooien, maar  besloot terug te keren naar zijn eerste liefde Kozakken Boys. Met die club greep hij naast promotie naar de Topklasse. Na twee seizoenen Werkendam vertrok Opschoor naar Barendrecht, dat wel in de Topklasse speelde. Na vijf seizoenen Barendrecht bleek de combinatie topamateurvoetbal en een maatschappelijke carrière een te lastige en in november 2015 besloot Opschoor te stoppen bij Barendrecht. Tijdens zijn laatste wedstrijd op De Bongerd wist Opschoor nog wel tot scoren te komen, maar zijn ploeg verloor na een bizarre slotfase wel met 2-3 van FC Lisse. De buitenspeler dook in 2017 nog even op bij het Haarlemse EDO en was ook nog kortstondig hoofdscout bij IJsselmeervogels, maar in die rol werd hij een stuk minder succesvol dan hij als speler was.

Liefhebber binnen de lijnen
,,Het is een beetje het paard en ruiter-verhaal van Co Adriaanse,” zegt Peter van Diermen. ,,Waar jongens als Van der Lugt zowel binnen als buiten veld voetbal aten en dronken, manifesteerde Opschoor zich vooral binnen de lijnen. Het was geen jongen die je na een wedstrijd op scherpe uitspraken kon betrappen bijvoorbeeld. Hij genoot vooral van het voetballen zelf.” De kans dat we Opschoor nog in het topamateurvoetbal terug zullen zien als trainer kunnen we als klein beschrijven. Maar net zoals de hits van Take That de harten van de vrouwelijke fans van vroeger nog steeds sneller doen kloppen, zullen de acties van Christian Opschoor dat doen bij de fans van, met name, Huizen en IJsselmeervogels en zal hij voor altijd de herinnering gegrift staan als de flamboyante liefhebber van De Vijf Van Huizen.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS