zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlOpinieFOX Sports: tamelijk eenkennig en een tikkeltje dominant

FOX Sports: tamelijk eenkennig en een tikkeltje dominant

Jarenlang werd er gedroomd, gefilosofeerd en gesproken over het uitzenden van topamateurvoetbal op landelijke televisie. Sinds de invoering van de Tweede Divisie is het daadwerkelijk een feit. Na vijf speelrondes maken we voorzichtig de balans op. De afgelopen weken zagen we live op televisie een aantal aardige Tweede Divisie-wedstrijden op FOX Sports, te weten:

FC Lienden – Jong Vitesse
Spakenburg – HHC Hardenberg
Excelsior Maassluis – GVVV
Katwijk – HHC Hardenberg
AFC – Koninklijke HFC
FC Lienden – GVVV

Professionele uitzendingen

Over de uitzendingen zelf niets dan lof: professioneel en goed in beeld gebracht, omlijst door keurige presentaties van voormalig RTV Utrecht-presentatrice Aletha Leidelmeijer en vakkundige commentatoren. Gemiddeld kijken ruim twintig duizend kijkers naar een live duel in de Tweede Divisie. Dat klinkt bescheiden, maar is gemiddeld gezien nog altijd tien keer zoveel als het gemiddeld aantal toeschouwers langs de lijn en voor clubsponsoren dus wel degelijk een flinke meerwaarde.

Onnavolgbaar gehussel

Nadeel van de FOX Sports live-uitzendingen is wel dat de voetballiefhebber is opgezadeld met een onnavolgbaar gehussel met speeltijden. Twee uur, half drie, drie uur, half vier en zes uur: er is haast geen touw aan vast te knopen. In theorie kunnen echte cracks in het gunstigste geval twee wedstrijden per dag in de Tweede Divisie bezoeken, maar we hebben de sterke indruk dat het aantal mensen die dat ‘voordeel’ benutten op de vingers van één hand te tellen is.

Eenkennig in de selectie

Wie kijkt naar de wedstrijdkeuze van FOX Sports kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de commerciële omroep een tikkeltje eenkennig is in haar selectie. Komend weekend wordt VVSB – AFC live uitgezonden, waardoor de trouwe kijkers AFC voor de tweede keer live zien, zoals ook HHC Hardenberg, FC Lienden en GVVV al twee keer vanuit de huiskamer (of kantine) te volgen waren. Dat is best een beetje vreemd, als je nagaat dat topploegen als Jong AZ en Kozakken Boys nog geen enkele keer live getoond zijn. Ook de fans van UNA, Barendrecht, De Treffers, Jong FC Twente en Jong Sparta wachten nog op de eerste keer dat hun club ‘live’ wordt uitgezonden.

Dominantere positie

En dan de wedstrijdrechten. We onthulden eerder al dat de clubs nauwelijks iets verdienen aan de live uitzendingen, maar het vooral voor de exposure en bekendheid doen. Daar offeren de clubs wel hun rechten voor op. Wellicht zult u er zelf weinig van gemerkt hebben, maar langzaam maar zeker wordt ook de dominante positie van de Amerikaanse rechtenhouder zichtbaar. Waar de clubs in het verleden vaak hun eigen Club TV maakten en deze via een open YouTube-kanaal met de wereld deelden, houdt FOX Sports nu de lijntjes strak in handen. Clubs mogen weliswaar de beelden nog wel gebruiken, maar moeten op last van FOX Sports de mogelijkheid van derden om deze uitzendingen op hun website ‘in te sluiten’ uitschakelen.

Voor wat, hoort wat

Een slimme zet, want door alle samenvattingen gezamenlijk alleen nog op de site van FOX Sports beschikbaar te maken, hoopt de rechtenhouder dat u – nu of op een later moment – een betaalabonnement afneemt. Dat klinkt misschien wat slinks, maar we moeten het ook voor FOX Sports opnemen: de zender maakt flinke kosten om de samenvattingen te laten maken door echte professionals en dat is eraan af te zien. Logisch dat men daar iets voor terug wil zien.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD