Volg ons

Eerste Divisie

Flemming redt Jong Ajax vanaf de stip, Jong AZ zakt door het ijs in Helmond

Flemming redt Jong Ajax vanaf de stip, Jong AZ zakt door het ijs in Helmond

Waar veel voetballiefhebbers het vaak niet warm krijgen van de beloftenteams in de Jupiler League was dit vandaag ook zeker letterlijk het geval. Beide teams kwamen afgelopen maandag nog in actie en hadden dus nog een wedstrijd in de benen. Jong Ajax moest zich vandaag herstellen tegen Almere City, terwijl het in vorm zijnde Jong AZ het in Helmond moest opnemen tegen een door blessures- en schorsingen geplaagd Helmond Sport.

Almere City – Jong Ajax 1-2
In een zo goed als vol Yanmar stadion had de thuisploeg Almere City vandaag de moeilijke missie om koploper Jong Ajax van een nog koudere kermis dan dat het al was te laten thuiskomen. De Amsterdammers moesten het vandaag doen zonder topscorer Matteo Cassierra en zodoende was er een basisplaats voor de goaltjesdief Kaj Sierhuis.

De toeschouwers konden in het begin van de wedstrijd zich nog niet echt verwarmen met het voor zich getoonde spel. Beide ploegen startten afwachtend en tot meer dan speldenprikjes kwam het echter niet. Het duurde ook tot de negentiende minuut voordat de wedstrijd een beetje losbrak toen Ajax-verdediger Danilo Doekhi nog net kon ingrijpen voordat Dennis van der Heijden kon intikken. Ietsje later kreeg ook Arsenio Valpoort een kans om uit de draai te scoren, maar keeper Norbert Alblas redde goed met de benen. Ook Ajax meldde zich voorin met name Kaj Sierhuis en zodoende kreeg ook Almere keeper Chiel Kramer zijn eerste werk van de avond en kwam de wedstrijd steeds meer los. De keeper mocht even later zijn ploeggenoot Damon Mirani bedanken: de ex-jeugdspeler van Ajax haalde een bal van Dennis Johnsen de lijn en voorkwam op die manier een voorsprong voor de steeds gevaarlijk wordende koploper. Tot doelpunten leidde het echter niet en zodoende waren de supporters gedwongen tot het zoeken van een andere manier om warm te worden.

De tweede helft begon een stuk veelbelovender. Beide teams kregen in rap tempo achter elkaar verschillende mogelijkheden voor onder andere Valpoort, Luis Manuel Orejuela en Jergé Hoefdraad, maar de brilstand verdween nog niet van het bord. De tweede helft was veel leuker aangezien beide ploegen erg aan elkaar gewaagd waren. Waar Ajax haar kansen niet benutte, deed Almere dit wél: na een soort scrimmage situatie uit een corner kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Silvester van de Water en wist hij de bal in de linkerhoek achter keeper Alblas te werken. Zo keek Ajax, net zo als afgelopen maandag tegen Jong Utrecht, wéér tegen een achterstand aan. Dit duurde echter niet lang. In de 78e minuut kreeg Ajax een penalty na een overtreding van Mirani op Zian Flemming. Het slachtoffer van de overtreding ging zelf achter de bal staan en liet doelman Kramer kansloos. Dit leek een startsein voor wat extra gas, want Ajax ging op zoek naar de overwinning. Bijna kwam deze er al gelijk, maar Kramer wist een mooie volley van Sierhuis nog net over de lat te tikken. Het leek er op of Ajax weer punten ging verliezen, maar uiteindelijk werd er toch nog gewonnen. De Amsterdammers kregen in de 92e minuut wéér een penalty en wéér was het Zian Flemming die scoorde. De manier waarop is het terugkijken waard: een snoeiharde penalty vrijwel door het midden die je vroeger nog wel eens bij Johan Neeskens zag.

Zo sleept de ploeg van Michael Reiziger tóch nog de drie punten uit het vuur en behoudt het twee punten voorsprong op het ook winnende NEC. Ook een mooi moment was de terugkeer van Vince Gino Dekker. De flamboyante vleugelspeler stond sinds november buitenspel door een blessure, maar maakte vandaag dus weer minuten.

Helmond Sport – Jong AZ 3-0
Gratis erwtensoep, verwarmde tribunes en de mogelijkheid om uit de staart van het rechter rijtje te komen; alle ingrediënten waren aanwezig om er een mooie avond van te maken voor Helmond Sport. Het trof vrijdagavond het in goede vorm verkerende Jong AZ. De Alkmaarse formatie van Martin Haar kende voor de winterstop nog een zeer magere reeks, maar na de winterstop werd bijna alles gewonnen.

De door blessures geplaagde thuisclub startte het best aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd. Rechtsbuiten Giovanni Hiwat trok naar binnen, maar het daaropvolgende schot kon worden gepakt door doelman Nick Olij. Hiwat was sowieso de meest dreigende man bij de Helmonders, maar ook op poging twee van de rechtsbuiten had Olij een antwoord. De Alkmaarders zetten hier eigenlijk bijzonder weinig tegenover, of het moet een slap schotje van de deze week 20 jaar geworden Kai Koreniuk zijn. Op slag van rust had Helmond via Jason Bourdouxhe nog een kans om met een voorsprong de rust in de gaan, maar zijn poging belandde via een verdediger in het zijnet.

De thuisploeg startte prima aan de tweede helft en deed nu wél waar het in het eerste kwart al een paar keer dichtbij was: scoren. Grad Damen leverde een keurige bal af op verdediger Robert van Koesveld en met een bekeken kopballetje liet hij Olij nu wel zonder antwoord: 1-0. AZ sloeg aan het wisselen, maar dat maakte allemaal geen verschil. Het werd zelfs alleen maar erger voor de Alkmaarders. Twintig minuten voor tijd verdubbelde Helmond de voorsprong door spits Jordy Thomassen. De verwerkte een heerlijke voorzet van rechtsback Jeroen Verkennis tot goal. Alweer zijn zevende goal van het seizoen. Na was het helemaal over voor Jong AZ. De Alkmaarders kwamen amper tot kansen en mochten blij zijn dat het niet helemaal naar de slachtbank werd geleid. Het werd nog wel 3-0. Na weer een fase ongelooflijk slap voetbal was het weer Thomassen die mocht scoren. Een puike prestatie van de ploeg van trainer Roy Hendriksen.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Eerste Divisie