zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlEredivisieFC Twente ook thuis te sterk voor SC Heerenveen

FC Twente ook thuis te sterk voor SC Heerenveen

FC Twente heeft de eerste wedstrijd van 2022 winnend afgesloten. De ploeg van trainer Ron Jans wist in een niet al te best duel met 2-0 te winnen van SC Heerenveen. Het duel, dat vooral gekenmerkt werd door persoonlijke fouten, werd pas laat opengebroken door een goal van invaller Manfred Ugalde. Lees hieronder het wedstrijdverslag.

Eerste helft
Zowel FC Twente als SC Heerenveen wisten niet écht te imponeren in de eerste helft en moesten het vooral in de beginfase hebben van fouten van de verdediging. Zo stond Jayden Oosterwolde meerdere keren lucht te dekken en was Anthony Musaba daardoor een aantal keer levensgevaarlijk voor Heerenveen. Aan de andere kant zag de defensie van de Friezen er ook niet bepaald solide uit. Meerdere keren werd de bal over slechts een paar meter afstand in de voeten van een Twentse aanvaller gespeeld, maar het geluk was aan Friese zijde want de Twentse aanvallers hadden het vizier nog niet op scherp.

Toch waren de beste kansen van de wedstijd voor de thuisploeg. FC Twente wist een aantal keer goed om te schakelen, maar mistte ook later in de eerste helft de scherpte om af te ronden. Daar waar de ploeg uit Enschede voor de winterstop soms aan slechts een handje vol kansen genoeg had, was dat vandaag niet het geval. Michel Vlap en Dimitris Limnios kwamen er tot tweemaal met z’n tweeën uit maar een doelpunt leverde dat niet op. Vlak voor rust wist Van Wolfswinkel een goede vooractie van Limnios en Misidjan niet om te zetten in een goal, de spits van De Tukkers schoot de bal snoeihard tussen de palen maar kon doelman Xavier Mous niet passeren.

De beste kans voor de Friezen was voor rust van rechtsback Rami Kaib. De opgekomen verdediger schoot de bal van dichtbij met veel kracht recht op doelman Lars Unnerstall af, maar deze wist de bal tot een hoekschop te verwerken.

De eerste helft eindigde voor FC Twente wel in een aderlating. Aanvoerder Robin Pröpper moest het veld geblesseerd verlaten en hij droeg de aanvoerdersband over aan de doelman van de Tukkers, Lars Unnerstall. Zijn vervanger was Julio Pleguezuelo.

Tweede helft
De beginfase van de Tweede helft was overduidelijk voor de bezoekers. Casper Staring, de vervanger van de geschorste Sadilek op het middenveld, leverde de bal binnen 1 minuut twee keer in bij Filip Stefanovic. De linksbuiten van SC Heerenveen moest echter twee keer zijn meerdere erkennen in Lars Unnerstall, die de thuisploeg op de been hield. De minuten die volgden zouden in het voordeel van SC Heerenveen zijn, de ploeg had meer balbezit maar wist niet echt heel gevaarlijk te worden. De beste kans van die fase was voor Siem de Jong, maar wederom lag de Duitse doelman van FC Twente in de weg.

Halverwege de eerste helft kwam FC Twente beter in de wedstrijd. Een paar speldenprikjes over de rechterflank mochten niet baten, telkens als de rappe vleugelaanvallers van de thuisploeg er door leken te breken werd de defensieve instelling van de Friezen duidelijk en kon de rugdekking de bal wegwerken.

Beide ploegen gingen in de eindfase van de wedstrijd nadrukkelijk op zoek naar het winnende doelpunt. Aanvallende wissels aan beide kanten maakten die intenties meer dan duidelijk. Zo werd de van ziekte herstelde Henk Veerman ingebracht voor Siem de Jong bij de uitploeg en bracht de thuisploeg aanvallers Ugalde en Cleonise voor respectievelijk Vlap en Misidjan.

Die aanvallende impulsen bij de thuisploeg dwongen SC Heerenveen achteruit en dat zorgde in de 78e minuut voor de 1-0. Invaller Manfred Ugalde zette druk op doelman Xavier Mous die de bal, mede door goed druk zetten van de andere invaller Denilho Cleonise, in de voeten van de Costa Ricaanse aanvaller legde. Deze schoot de niet te missen kans binnen en bracht FC Twente zo op een, op dat moment, verdiende voorsprong.

Op dat moment was FC Twente al geruime tijd de betere ploeg op het veld en dat zou na de 1-0 niet anders zijn. SC Heerenveen kwam niet  meer echt in het spel voor en wist het de defensie van de formatie uit Enschede niet meer moeilijk te maken.

In de absolute slotfase van de wedstrijd wist FC Twente de wedstrijd in het slot te gooien. Nadat Van Ewijk een verdedigende actie inzette in het eigen strafschopgebied en daarmee de opgekomen Jayden Oosterwolde neerhaalde, legde arbiter Pol van Boekel de bal op de stip. Clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel faalde niet en schoot zijn ploeg in veilige haven.

Daarna werd de wedstrijd rustig uitgespeeld en zou er niet meer veel noemenswaardigs gebeuren. De van corona herstelde Daan Rots en Gijs Smal mochten nog een paar minuten speeltijd meepakken, zij vervingen respectievelijk Dimitris Limnios en Jayden Oosterwolde.

Scoreverloop:
1-0 Manfred Ugalde ‘77
2-0 Ricky van Wolfswinkel (P) ‘88

Wissels:
FC Twente: 
’43 Uit: Pröpper – In: Pleguezuelo
’73 Uit: Misidjan – In Cleonise
’73 Uit: Vlap – In: Ugalde
’92 Uit: Oosterwolde – In: Smal
’92 Uit: Limnios – In: Rots

SC Heerenveen:
’70 Uit: S. de Jong – In: H. Veerman
’70 Uit: Stefanofic – In: Al Hajj
’77 Uit: Tahiri – In Dresevic
’82 Uit: Bakker – In: Nygren

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]