HomeCompetitiesTweede DivisieExcelsior Maassluis schrijft bekerhistorie met stunt bij FC Emmen

Excelsior Maassluis schrijft bekerhistorie met stunt bij FC Emmen

Tweede Divisionist Excelsior Maassluis heeft voor een geweldige stunt gezorgd. In stadion de Oude Meerdijk van FC Emmen was het bij vlagen de onderliggende partij, maar aan het eind van de wedstrijd hadden de Tricolores een (prachtig) doelpunt gescoord en had het gehele team van coach Dogan Corneille er voor gezorgd dat FC Emmen zo ver niet kwam. En dus gaat Excelsior Maassluis in de bekerloting voor de volgende ronde meedoen.

Excelsior Maassluis waarschuwt binnen kwartier

Dat Excelsior Maassluis met enige regelmaat alle hens aan dek nodig had wil zeker niet zeggen dat het alleen maar aan verdedigen toekwam. En vooral ook niet dat FC Emmen op basis van het betere voetbal verdiende op voorsprong te komen. Weliswaar drukten de Drenten de tricolores in de beginfase ver terug, het waren de gasten die de eerste kans bij elkaar voetbalden. Het was een schrikmoment voor de professionals. Trainer Dick Lukkien had een aantal spelers ingepast die niet altijd in de basis verschijnen, zoals doelman Indy Groothuizen. Die had na elf minuten al geluk dat scheidsrechter Vereyken de bal niet op de stip legde na een duel tussen Araujo en Dave van Delft. Het was zo’n gevalletje “ter interpretatie aan de scheidsrechter”. Het bleef daarmee 0-0, maar er was een eerste waarschuwing aan de professionals gegeven.

FC Emmen komt nauwelijks tot kansen

Pas na 20 minuten was er een eerste schot richting Jean Paul van Leeuwen, dat ging nog ruim over, en een tweede kans, nu een echte, maar Burnet vond van Leeuwen met een knappe reflex in de korte hoek. De wedstrijd liep ondertussen over het eerste halve uur heen en ondanks het optische overwicht was er niet heel veel waar Excelsior Maassluis zich zorgen over hoefde te maken. Nog sterker, een slippertje achterin bij Emmen bracht bijna El Baad in staat de openingstreffer te scoren. Hij werd echter alsnog geblokt. FC Emmen kwam voor rust nog tot één goede kans, die Lucas Bernadou net voor het doel van de tricolores langs schoot. Met laatstgenoemde is meteen een van de weinige lichtpuntjes aan de kant van FC Emmen genoemd.

Rustig opvangen en af en toe venijnig counteren

Emmen coach Lukkien reageerde in de pauze met een drie dubbele wissel. Kharchauch, Burnet en Azzeddine Tourfiqui mochten douchen en Jeredy Hilterman, Teun Bijleveld en  Jeff Hardeveld waren de vervangers. Het spel werd er niet anders van. FC Emmen in het initiatief maar steeds vaker een Excelsior Maassluis dat met een knappe counter de score naar zich toe trachtte te trekken. FC Emmen voerde dan weliswaar de druk op, het ging zeker niet beter voetballen. Sterker, het werd steeds gemakkelijker te voorspellen. Het betekende vooral dat de luchtmacht achterin bij de amateurs het drukker kreeg en dat van Leeuwen zijn ietwat nerveuze begin inruilde voor een zekere keeper die alles uit de lucht plukte. Corneille wisselde op het uur ook voor de eerste keer en bracht twee nieuwe spitsen, v.d. Berg en Wennekers voor Blij en van Delft. FC Emmen ontbeerde de creativiteit om de boel echt kapot te spelen en de gasten bleven loeren op dat ene momentje dat altijd komt. Dat ene momentje kwam, in de 81e minuut.

Een juweeltje

Het was weer zo’n moment van omschakelen. Via enkele snelle passes werd Nino van den Beemt de ruimte ingestuurd. Zijn pass op de scherp lopende Bram Wennekes was van een prachtige curve voorzien en Bram Wennekers kwam oog in oog met Groothuizen te staan. Hij scoorde beheerst de 0-1 die het team in vuur en vlam zette.

Slotoffensief FC Emmen

Natuurlijk, er waren  inclusief extra tijd nog voldoende minuten over voor een gelijkmaker en meer. Maar die kwam er niet, vooral omdat FC Emmen zelf ondermaats bleef presteren en de spirit bij de tweede divisionisten tot zeldzame hoogten was gestegen. Van Leeuwen moest nog enkele keren languit om de bal uit zijn doel te houden en het gehele team liep ondertussen tegen kramp aan ; de 0-1 werd over de eindstreep getrokken. Een historisch kunststukje van de club uit Maassluis, die zich daarmee een plekje in de volgende ronde wist te bemachtigen. En wie weet  wat er dan voor fraais uit de loting rolt ?

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.