maandag, november 29, 2021
HomeClubsHHC HardenbergEgocentrische voetballerij past niet bij Jari Oosterwijk; Is hij De Held in...

Egocentrische voetballerij past niet bij Jari Oosterwijk; Is hij De Held in zijn eigen sprookje? En is de boerderij de verborgen schat?

Helden in spookjes en films krijgen te maken met een levensles. Een taak die ze moeten vervullen. Vaak zijn ze zich niet bewust van hun kracht of weten ze niet dat de schat vlak bij ze in de buurt ligt. In Star Wars, The Matrix en The Lord of the Rings krijgt de held een oproep om op reis te gaan.  Even lijkt hij de held van de dag te worden, maar het blijkt instant succes. Hij moet zijn weg terugvinden naar het licht. NEO lukt het in The Matrix, de hobbit Frodo in LOTR. Jari Oosterwijk had kort succes in het voetbal, maar keert terug naar de boerderij. Is ze de schat die hem terugbrengt bij zichzelf?

Yang en Yin
Jari Oosterwijk debuteerde op 18-jarige leeftijd voor FC Twente. Een grote toekomst lag in het verschiet. Na een goal klampten mensen hem aan, ze wilden wat van hem. Terwijl hij zelf nog amper volwassen was. Het kostte de introverte Jari veel energie. Mannelijke Yang energie is vereist in deze sport. Presteren, uitdelen, over je pijngrens heengaan, incasseren. Wie Yin energie – gevoeligheid, kwetsbaarheid en intimiteit- laat stromen wordt geframed.

Stigma
De spits kreeg het stigma van nonchalant en ondoorgrondelijk. In onbewuste ogenblikken van dagdromerij mijmerde hij over de vrijheid die hij had op de boerderij van zijn ouders. Onbedorven kinderpret, al moest hij om 6.00 uur op om de stallen uit te mesten. Het bracht hem ontspanning en hij kon zijn wie hij wilde zijn.

Toen zijn moeder op 54-jarige leeftijd plotseling overleed was er in de egocentrische voetballerij weinig plek voor zijn verdriet. Hij leverde zijn contract in bij FC Twente. Ruim twee jaar later probeerde hij het acht duels bij HHC Hardenberg. Acht duels, nul goals. Deze week gingen ze ieder hun weg.

Schaar
Hij heeft de voornaam van de legendarische Finse middenvelder van AFC Ajax. En hij is waarschijnlijk de enige in het dorp Lettele met een Wikipedia-pagina. Jari  had op jonge leeftijd al een neusje voor de goal. Bij VV Lettele zetten hij zijn eerste stappen op voetbalgebied. Zijn belangrijkste trainer liep op de boerderij rond. Daar liet zijn vader Harry hem extra trainen. Tussen het stro en zaagsel. En om de stront en de koeien heen, maakte Jari dagelijks honderden passeerbewegingen.

Zijn vader herkende het talent in zijn zoon. Jari was het jongste kind van vier. Wellicht gunde vader Harry zijn zoon de loopbaan die hem zelf was ontnomen.

Prof
Eind jaren 70, begin jaren 80 speelde Harry als back enkele jaren profvoetbal bij Go Ahead Eagles en Heracles. Een knieblessure trok hem naar de boerderij, die hij samen met zijn vrouw Jeannette runde.

Status
De status van de spits nam toe. En zoals in sprookjes en films kreeg De Held van de Dag te maken met een levensles. Hij speelde in teams met macho-voetballers die horloges, vrouwen en dure auto’s als belangrijk statussymbool zagen, Jari was anders. Hij bleef altijd verbonden met de natuur.

Stallen schoonmaken en dieren verzorgen hebben binnen de voetballerij geen aanzien, het werk bracht Jari rust. Vooral in het hoofd. Hij keek dwars door de nep wereld van de voetballerij heen. Voor FC Twente scoorde hij wél 13 goals in 57 duels.

Succes
In de voetballerij zeggen ambitieuze trainers dat succes maakbaar is. Jari Oosterwijk weet inmiddels dat je niet overal invloed op hebt. In Voetbal International vertelde hij destijds dat zijn moeder uit het niets in het ziekenhuis belandde. Hij werd opgeroepen. Het leek een formaliteit. Maar het bleek geen hyperventilatie te zijn, maar een scheurtje in de aorta. Er waren complicaties tijdens de operatie. Zijn moeder overleed op 54-jarige leeftijd.

Verdriet
Daar sta je dan alleen als kind. Het voetbal ging langs hem heen, wellicht was het zijn onbewuste die al op deur klopte en de sport geen prioriteit gaf. Hij stond ongeconcentreerd op het veld.

Er was verdriet en had hij tijd nodig voor de verwerking. Maar in het voetbal snorren wekelijks de camera’ s en geldt de waan van de dag. Wekelijks moet gepresteerd worden.

Het omgaan met het verdriet en presteren bleken twee onverenigbare grootheden. Hij werd nog verhuurd aan NAC en kreeg te maken met trainers als Stijn Vreven en Gertjan Verbeek. Ruwe bolsters.

Door een enkeling werd het gevoelsmens meer gezien als product dan als mens.

Transformatie
Ruim twee jaar geleden had hij een innerlijk conflict en leverde hij zijn contract bij FC Twente in. Op de boerderij vond hij de rust. En zie, in een liefdevolle omgeving kwamen andere talenten tot bloei. In deze warmte transformeerde een idee van zijn moeder tot de CHUKO-kruiwagen.

Jaren had zijn vader het zware werk op de boerderij gedaan. Zwaar was vooral het werk om de jonge kalfjes met de kruiwagen van de stal naar de wei te rijden. Zijn moeder had het idee geuit eens minder fysiek te werken en vooral slimmer te werken.

Jaren later creëerden ze een hulpmiddel dat tot stand kwam door teamwork.

Dankzij zijn broer Jesse, zijn vader en de hulp van ooms. En zijn schoonvader, die ingenieur is, tekende de schetsen. Zodoende werd de CHUKO-kruiwagen geboren.

Ineens vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

Was het toeval? Of was er sprake van synchroniciteit?

De onderneming kreeg zelfs een innovatiebonus van het Rijk, ze streek 13 mille WBSO-subsidie op.

Kruiwagen
De CHUKO-kruiwagen is een ingenieus hulpmiddel met de as in het midden en een handig kiepsysteem. Een bak die tot aan de grond kan komen en kan kiepen.  Het wordt makkelijker en lichter om de bak te vullen, te vervoeren en te legen. De bak kan volledig aan de grond worden gezet. Bij transport hoeft de kruiwagen alleen in balans te worden gehouden, waardoor je niet hoeft te tillen.

Come-back
Jari Oostwijk is algemeen directeur van CHUKO en ging een jaar geleden voor de ontspanning weer even meespelen bij VV Lettele. Daar schoot hij weer aan de lopende band raak. Weer stond hij op een T-splising, toen HHC Hardenberg hem een aanbieding deed. De club zocht een soort kapstok waaraan de trainer het spel aan wilde ophangen. Die kapstok moest Oosterwijk zijn. Het gevolg was dat clubtopscorer Rob van der Leij, een snelle scorende spits, die je ook in de diepte kan aanspelen, enige tijd uit de basis verdween, maar bij invalbeurten wél een uitstekende indruk maakte.

Jari Oosterwijk kon de hooggespannen verwachtingen in Hardenberg niet waarmaken en nam een besluit dat hem siert. Het contract wordt beëindigd.

Boerderij
De ex-spits heeft het druk genoeg. Anno 2021 heeft Oosterwijk plannen om de afzetmarkt van Chuko uit te breiden naar heel Europa en werkt hij aan een kleinere versie en aan een nieuw systeem, waardoor Chuko straks achter een zitmaaier geplaatst kan worden.

Terug naar de boerderij. Jari hoeft de droom van zijn vader om te slagen in het voetbal niet in te lossen. Die is blij dat hij zijn zoon bij zich geeft.

Samenwerken, meer aandacht voor de persoon, ook al zijn ze beide geen praters. De boerderij is een plek waar rust is en introvertie worden gewaardeerd. Zijn gedrag wordt niet geframed.

Is Jari Oosterwijk een spits die volgens Gertjan Verbeek topsportmentaliteit ontbeert? Of is hij De Held in zijn eigen spookje? En blijkt de boerderij de verbogen schat?

Overstap naar zzp-boekhouder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS