dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieEffectief Excelsior Maassluis laat HHC kansloos

Effectief Excelsior Maassluis laat HHC kansloos

Excelsior Maassluis heeft zich vanmiddag op het eigen Sportpark Dijkpolder verzekerd van drie punten tegen HHC Hardenberg. De tricolores stonden binnen het kwartier al op een 2-0 voorsprong en konden vanaf dat moment doen wat ze graag willen: achterover leunen en loeren op de counter. Kevin Vink was letterlijk en figuurlijk de grote man in het team van trainer Jeroen Rijsdijk. De aanvoerder scoorde twee goals en werd uitgeroepen tot ‘Man of the match.’

Code Oranje
Het zit de kleur oranje niet echt mee de laatste tijd. Het echte Oranje ontbreekt op het WK en ook in Maassluis lijkt de kleur hetzelfde effect als rood voor een stier te hebben. De in het oranje-spelende-ploegen worden in Maassluis met de armen wijd ontvangen om vervolgens na 90 minuten speeltijd weer met de staart tussen de benen de bus in te stappen. Het overkwam eerder al koploper Katwijk (3-0) en ook vanmiddag was het HHC wat met een flinke (ietwat geflatteerde) nederlaag weer mocht beginnen aan de ruim twee uur durende terugrit. De Hardenbergers werden gesteund door ongeveer 60 supporters, maar het mocht niet baten.

Onder het motto ‘never change a winning team’ werden dezelfde elf namen die de 4-2 overwinning tegen Jong Sparta behaalden door trainer Gert Jan Karsten het veld opgestuurd. Trainer Rijsdijk van Maassluis had wél twee wijzigingen in zijn formatie. De 19-jarige boomlange verdediger Tobias Kleiweg verving de geblesseerde Daan Smith en Jeremy Moreno speelde in plaats van Walter Bennett.

Ezel
Of het aan de wijzigingen lag valt te betwijfelen, maar de start van Excelsior Maassluis was uitstekend. Al na anderhalve minuut stond de 1-0 op het scorebord na een heerlijke afstandsknal van Vincent van den Berg. De op de rechterflank spelende ex-Arsenal speler kreeg alle ruimte om van een meter of 25 uit te halen en hij deed dit dan ook graag. Dit was hét startsein voor de thuisploeg om zich te laten inzakken en HHC het balbezit te gunnen. Een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan de zelfde steen, maar de defensie van HHC vandaag dus wél. Na 13 minuten kon Kevin Vink precies herhalen wat collega Van den Berg al eerder deed. De lange aanvoerder kon van een ruime afstand buiten de zestien aanleggen, zonder enige pressie van iemand in een oranje shirt, en kegelde bal achter keeper Sander Danes.

Vuist maken
HHC kon eigenlijk niets inbrengen. De ploeg had ongeveer 70% van het balbezit, maar kon absoluut geen vuist maken. Het probeerde wel gevaarlijk te worden, maar verder dan een slap schot van Rens van Benthem kwam het niet. Telkens ging het mis in de eindfase van de aanval. Dit was ook erg kenmerkend voor het spel van de Hardenbergers: veel balbezit bij de middenvelders, maar de finesse ontbrak. Elke keer ging het net in de eindfase mis. Ook qua felheid was Excelsior Maassluis telkens de baas en het zorgde er zo voor dat het eigenlijk niet in de problemen kwam. Rens van Benthem was vlak voor rust tóch nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar keeper Jean Paul van Leeuwen antwoordde met een klasse redding uitstekend op de volley vanaf zestien meter van de HHC linksbuiten.

In de tweede helft moest het anders vond HHC coach Karsten en voerde hij twee wissels door. Dit zorgde echter niet gelijk voor een ander wedstrijdbeeld. Het enige wat er veranderde, was het weer. Het begon flink te regenen en dit was in het voordeel van het op-de-counter-loerende Maassluis.

Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd kwam HHC terug in de wedstrijd. In de 72e werd de bal nog bal van de lijn gehaald, maar drie minuten later zorgde de in de rust ingevallen Sargon Gouriye weer voor hoop bij de fans van de gasten. Hij schoot de bal van iets buiten de zestien over keeper Van Leeuwen heen en zo werd het tóch nog een ongewenst heet laatste kwartier voor de fans van de tricolores.

Kunststukje
In de 86e minuut was het dan tóch de thuisploeg die de wedstrijd in het slot gooide. Na een kunststukje, geproduceerd door het duo Daan Blij en Dean van Ooijen, werd de bal vanaf de achterlijn teruggetrokken naar de gereedstaande Kevin Vink en deze wist wel raad met deze mogelijkheid. De gifbeker was nog niet leeg voor HHC, want ook verdediger Tobias Kleijweg mocht nog zijn eerste treffer maken in het eerste van de tricolores.

De 4-1 eindstand zal ongetwijfeld hard aan zijn gekomen bij de ploeg van Gert Jan Karsten. Het ontbrak de ploeg vrijwel aan alles en daarom zal er volgende week uit een ander vaatje moeten worden getapt, wil de ploeg de plek in het linkerrijtje vasthouden.

Excelsior Maassluis trainer Jeroen Rijsdijk was na afloop zeer verheugd over de overwinning van zijn ploeg. Rijsdijk zet door deze prestatie ook zijn individuele statistiek tegen HHC met glans voort; hij won tot nu toe alle vijf zijn ontmoetingen met de Hardenbergers.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD