maandag, juli 4, 2022
HomeEredivisieClubsEens een Feyenoorder, altijd een Feyenoorder

Eens een Feyenoorder, altijd een Feyenoorder

De Feyenoord grootheden publiceerden een lange verklaring op hun website om hulde te brengen aan de oud verdediger Christian Gyan, die op woensdag 29 december 2021 stierf na een periode van gezondheidsproblemen.

De Ghanees overleed op 43 jarige leeftijd in Nederland, waar hij vanaf 2010 heeft gewoond nadat hij zijn carrière had afgerond.

In de clubverklaring wordt aangegeven dat Christian Gyan tien jaar onder contract in de Kuip had gestaan en in die tijd de harten van het legioen wist te veroveren.

Held Feyenoord legioen

Met de verovering van een nationale titel (1999), de UEFA CUP (2002) en de Johan Cruijff-schaal had de Ghanees niet alleen veel succes in zijn periode in Feyenoord, hij werd ook een held van het Feyenoordlegioen.

Dat was iets dat Gyan nooit had durven dromen toen hij de oversteek van zijn geboorteland naar Nederland op zeventienjarige leeftijd waagde.

Hij deed dit in 1996, samen met zijn landgenoot Patrick Allotey, die in 2007 stierf. Gyan werd voor het eerst gehuurd aan Excelsior, waarna zijn avontuur in Feyenoord echt begon in het seizoen van 1997-1998 onder leiding van Leo Beenhakker.

Uefa Cup

Het hoogtepunt voor Gyan in Feyenoord was de overwinning van de UEFA-beker in 2002. De kleine verdediger had een basispositie in de finale tegen Borussia Dortmund en in dat spel ging hij de confrontatie met de lange Jan Koller zonder angst aan, waarin hij zelfs slaagde enkele kopduels te winnen.

Een ander onlosmakelijk beeld dat is gekoppeld aan het einde van de UEFA-beker is die van een Gyan die minuten vóór het begin van het feest bidt. De diep religieuze Ghanees, die ook een t-shirt met teksten over God droeg onder zijn wedstrijdshirt, vroeg in het veld om hulp van boven met open armen en gesloten ogen.

Niet zelden klonk de ‘Christian Gyan Olé Olé’ van hetLlegioen in de Kuip, soms zelfs minuten lang en bijna altijd als gevolg van de charmante lach met ontblote tanden. Zelf had hij een vermoeden waar zijn populariteit bij het legioen vandaan  kwam. “Misschien komt het omdat ik een speler ben die altijd hard werkt. Dat is waar de fans van houden”, zei hij er zelf over.

Heldenstatus

Het feit dat Gyan de heldenstatus heeft verworven en in Rotterdam niet werd vergeten na zijn carrière, bleek uit de reactie van Feyenoord aanhangers nadat ze uit Michel van Egmond’s boek over Gyan hadden vernomen dat het geluk van de publieksfavoriet op verschillende manieren werd bedreigd.

Aan de hand hiervan besloten verschillende Feyenoord supporters om een ​​fondsenwervende campagne te lanceren. Feyenoord zelf ondersteunde dit initiatief ook door zijn aandeel van de inkomsten uit de verkoop van het boek in zijn geheel aan Gyan te schenken.

De Ghanees ontving een cheque voor een bedrag van 35.500 euro vóór de wedstrijd van Feyenoord tegen NAC Breda in september 2017.

Vanuit zijn woning zag hij ook hoe een groot spandoek werd onthuld aan de noordkant, met een afbeelding van zichzelf en de opvallende tekst ‘Eens een Feyenoorder, altijd een Feyenoorder’.

Met Gyan verliest Feyenoord een voorbeeld met een echt Feyenoord hart, een favoriet van het legioen en vooral een fantastisch persoon. De liefde voor de oud voetballer was ongekend. Zo is er al meer dan € 100.000 opgehaald voor zijn nabestaanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS