vrijdag, 19 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieDweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

Bijna halverwege de competitie in de Tweede Divisie valt één ding heel duidelijk op. De zaterdagclubs vormen het linkerrijtje, de zondagclubs het rechterrijtje. Een paar uitschieters buiten beschouwing gelaten. Een heel verrassende ontwikkeling is dat niet.

Omerta
Ook de top van het amateurvoetbal onttrekt zich immers niet aan de ijzeren voetbalwet dat de ranglijst grotendeels wordt bepaald door de begroting. Hoewel de omerta over betalingen in het amateurvoetbal nog altijd goed functioneert, is het een publiek geheim dat de grote zaterdagclubs het meeste geld hebben te besteden. En ja, ook hier zijn er aan beide kanten uitzonderingen, maar de grote lijn is zonneklaar.

Ontzag
Dit onderscheid houdt bovendien niet op bij de Tweede Divisie. Terwijl in de zaterdagafdeling van de Derde Divisie een handvol clubs bijkans hunkert naar een plekje in de Tweede Divisie, overheerst in het linkerrijtje in de zondagvariant vooral de realiteit van de eigen beperkingen. Dat was al zichtbaar in de laatste nacompetitie, waar Dongen en Hercules met zichtbaar ontzag en respect hun ontmoetingen en FC Lisse en Spakenburg aangingen. En wat voor de Derde Divisie geldt, gaat evengoed op voor de hoofdklasse.

Pareltjes
De top van het zaterdag- en zondagvoetbal verhoudt zich met wat fantasie als de Premier League tot de Eredivisie. De één weet de beste en meest gewilde spelers aan zich te binden, de ander leidt vooral op en probeert op een lager niveau weer nieuwe pareltjes te vinden. Een blik op de jaarlijkse ranglijst met beste opleidingsclubs van Nederland is veelzeggend. Hierin zijn juist de zondagclubs overduidelijk toonaangevend.

Piepen en kraken
Dat is overigens geen enkel probleem, geld bepaalt namelijk al decennia de ranglijsten in de amateurtop. Het probleem is de huidige piramide, waarin de natuur niet zijn werk kan doen en de boel onherroepelijk gaat piepen, kraken en vastlopen. Met enkel een mix van zaterdag- en zondagclubs in de Tweede Divisie is de trechter de smal om het natuurlijke verloop op te kunnen vangen.

Gehakketak
Dat was het afgelopen seizoen al zichtbaar. Het overschot aan zondagclubs leidde tot een zomer vol gehakketak over de indeling, tot aan een verschuiving op het laatste moment toe. Het zal een jaarlijks terugkerend fenomeen worden, te beginnen na het lopende seizoen. Het kan maar zo zijn dat er komend seizoen wel drie of vier zondagclubs ‘over’ zijn in de Derde Divisie. Het is dweilen met de kraan open.

Weggestemd
Het voorstel om ook in de Derde Divisie over te gaan tot een regionale, gemixte indeling werd afgelopen zomer heel vlot weggestemd, maar dat kan niet voorkomen dat deze mix nu toch als natuurverschijnsel ontstaat door promotie en degradatie. Het is een scenario waar degenen die momenteel aan de inmiddels roemruchte tekentafel goed rekening mee moeten houden.

Paradox
Verder mixen is vooral bij zaterdagclubs een heet hangijzer. Het romantiseren van het ons-kent-ons sfeertje van bekende tegenstanders en vaste gewoonten is diepgeworteld en het liefst trekken de meeste clubs zich weer terug in hun eigen zaterdagpiramide. De paradox is dat hun veilige omgeving wordt bedreigd, juist doordat ze zelf zo zijn gegroeid. Het zijn inmiddels simpelweg te grote voetbaleconomische grootheden geworden. Het ideaal van lekker onderling op zaterdagmiddag spelen en vooral niet promoveren naar de Eerste Divisie past niet meer bij hun positie in de voedselketen van het voetbal.

Bubbel
Het zou in ieder geval een slechte zaak voor het Nederlandse voetbal als geheel zijn als clubs van dit kaliber zich terugtrekken in hun eigen bubbel. Tegelijkertijd mag van hen ook best verwacht worden dat ze over hun eigen schutting heen durven kijken in plaats van te blijven hangen in iets wat ooit was. In datzelfde ‘ooit’ bestonden selecties ook voornamelijk uit spelers uit het eigen dorp in plaats van alle uithoeken van het land en kwam alleen de journalist van de regionale krant langs voor een stukje, in plaats van aan bataljon aan media inclusief circus FOX.

Regel het goed
Voor de mannen achter de tekentafel is het in ieder geval een uitdagende puzzel om op te lossen en daarbij ook alle kikkers in de kruiwagen te houden. Mijn tip is daarbij om niet te proberen iets tegen te houden wat uiteindelijk toch gaat komen. Regel het dan maar meteen goed.

René Waning

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD