woensdag, augustus 17, 2022
HomeClubsDUNODUNO-trainer Dastgir wil voetbalgeschiedenis schrijven met Afghanistan: 'Dan zou het land op...

DUNO-trainer Dastgir wil voetbalgeschiedenis schrijven met Afghanistan: ‘Dan zou het land op zijn kop staan’

Is er een grotere tegenstelling mogelijk? Twee keer in de week trainen met een selectie van een amateurteam dat in de hoofdklasse speelt of bondscoach zijn en interlands afwerken voor 40.000 toeschouwers. Dat is het voetballeven van Anoush Dastgir, die zijn tijd moet verdelen tussen DUNO uit Doorwerth en het nationale elftal van Afghanistan. Voorgaande was reden voor een gesprek met de bevlogen oefenmeester waarbij vooral het plezier in voetbal de overhand voerde.

Droom die werkelijkheid werd
 ,,Als trainer van DUNO sta ik twee keer in de week op het veld voor de training en ben je één keer per week met een wedstrijd bezig. Natuurlijk heb je dan ook voorbereidingstijd nodig, maar het is geen fulltime job. Het nationale team was voor mij meer een droom die werkelijkheid werd. Dat was mijn ultieme doel en ik had nooit gedacht dat ik dat al zo snel zou halen. Dat is destijds ontstaan toen Otto Pfister bondscoach was van Afghanistan. Toen hij vertrok heeft hij mij aanbevolen bij de bond, ik was toen al assistent-trainer bij het nationale elftal. Dus toen was ik op mijn 28ste al bondscoach. Die kans kon ik niet voorbij laten gaan. Het is zo dat je als bondscoach niet iedere dag op het veld staat en dat kon nu dus wel nu ik de combinatie heb met het zijn van clubtrainer. De functie van bondscoach is vooral veel managen en bij DUNO krijg ik meer tijd om mij bijvoorbeeld op tactisch gebied verder te ontwikkelen. Ik ben DUNO erg dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om de twee functies te combineren. Men weet namelijk vooraf dat ik drie of vier wedstrijden van de club zal missen.”, aldus Dastgir tegenover Voetbal247.nl.

40.000 toeschouwers

Er zijn meerdere verschillen te benoemen, maar één factor is volgens de oefenmeester de meest belangrijke. ,,Een verschil is vooral de druk die het met zich meebrengt. Als je daar naar kijkt is er een groot verschil tussen DUNO en Afghanistan. Als bondscoach zijnde volgt  bijna iedereen je en is de druk enorm van onder andere de media. Er wonen 35 miljoen mensen in Afghanistan en dat is om het zo maar te zeggen ook een van de belangrijkste zaken waar men met elkaar over praat. Natuurlijk is het in het begin best moeilijk om daar mee om te gaan. Bij DUNO is die grote druk er natuurlijk niet, als ik met de club een wedstrijd verlies baal ik daar ook van maar er zitten geen 40.000 man die mij daarna uitfluiten.”

Selecteren
De vraag is hoe Dastgir ondanks de afstand tussen Nederland en Afghanistan toch een goed beeld kan blijven houden van de spelers die hij kan selecteren voor het nationale elftal.  ,,Alle wedstrijden uit de hoogste divisie in Afghanistan zijn live te volgen via sportzenders. De competitie is er echter kort, deze duurt slechts drie maanden waardoor het moeilijk is om spelers daaruit te selecteren. Het is alleen zo dat 21 van de 23 spelers uit mijn selectie zijn actief in het buitenland, onder andere Duitsland, Nederland, Amerika, Australië en Denemarken om er maar wat te noemen. Die spelen op eerste of tweede niveau en soms heb ik er ook één die op derde niveau speelt. Het niveau van het nationale elftal ligt veel hoger dan dat van de nationale competitie. Ik bezoek de wedstrijden ook live. Ook de wedstrijden van de komende tegenstander kijk ik meestal online, dat is tegenwoordig ook goed te doen.”


Tien uur tijdsverschil

Dastgir werkt in twee totaal verschillende werelden met een groot verschil in niveau. Het moeten kunnen schakelen is dus cruciaal voor de oefenmeester. ,,Bij DUNO heb ik spelers die twee keer in de week trainen en bij het nationale team zijn meestal fulltime prof. Het eerste verschil is het conditionele gedeelte en bij DUNO werk je een heel jaar met een selectie dus is het makkelijk om iets neer te zetten. Bij het nationale team komen de voetballers uit diverse competities met verschillende speelstijlen. Bij een interlandperiode heb je meestal negen dagen, waarbij er twee wedstrijddagen zitten en twee dagen ben je met de vluchten bezig. Dan heb je maar zes trainingsmomenten waarin je de neuzen de zelfde kant op probeert te krijgen. Verder is het spelen in Europa veel makkelijker dan in Azië. Als wij bijvoorbeeld naar Japen vliegen zit er tien uur tijdsverschil tussen waar je vertrekt en aankomt. Ook heb je te maken met de weersomstandigheden, als je in Tsjasjikistan speelt is het bijvoorbeeld acht graden en als je dan je tweede wedstrijd moet spelen in Maleisië is het veertig graden. Binnen vier dagen moet je acclimatiseren. Dat is dus een hele uitdaging, hoe zet je het neer en hoe pak je dat aan. Bij DUNO kan ik negentig minuten lang hoog druk zetten, dat kan bij Afghanistan niet ondanks dat het profs zijn. Dat heeft alles te maken met de weersomstandigheden. “

Historie schrijven
Dastgir wil nog twee jaar actief zijn als bondscoach van Afghanistan, het ultieme doel is historie schrijven met het nationale elftal. ,,We moeten proberen om de derde plaats in de kwalificatiepoule te behouden. Dat zou betekenen dat we direct doorgaan naar de finaleronde. Het doel is ons voor de eerste keer in de historie te plaatsen voor de Azië Cup. Dan schrijven we met het land voetbalgeschiedenis. Dan zou het land op zijn kop staan, dat is mijn ultieme droom op dit moment. Na deze mogelijke kwalificatie neem ik over twee jaar afscheid als bondscoach en wil ik mij volledig gaan richten op een club waarbij ik iedere dag op het veld kan staan. Het mooiste zou zijn als ik over twee jaar één of twee niveaus hoger zou kunnen trainen in Nederland. Ik ben dan vijf jaar bondscoach geweest. Naast het zijn van bondscoach van Afghanistan en trainer van DUNO heb ik daarnaast ook nog een een bedrijf waar ik profvoetballers individueel tactisch begeleid, op dit moment begeleid ik zes spelers op het aller hoogste niveau in het binnen en buitenland. ”

,,Een speler in de hoofdklasse speelt in eerste instantie voor zijn plezier en dan komt pas het feit dat hij misschien ergens 100 euro meer wil verdienen.”


Selectie DUNO
In Nederland zal Dastgir ook dit seizoen te zien zijn op de trainingsvelden in Doorwerth bij hoofdklasser DUNO. Ook in deze functie is de trainer uitermate ambitieus. ,,Toen ik arriveerde bij DUNO werden de sponsorinkomsten minder en moest er gewerkt worden met een kleiner budget dan voorheen. Aan het begin van de vorige competitie was het doel handhaving, maar door het coronavirus werden er maar een paar wedstrijden gespeeld. Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten, maar ik ben er zeker van dat we er in gebleven waren. Wij deden niet onder voor de topteams uit onze competitie. Ik denk dat je als trainer op dit niveau een grote invloed kunt hebben om het team. Het niveauverschil in de competitie is niet al te groot. Voor de start van het nieuwe seizoen heb ik gevraagd wat de doelstelling zou zijn. Mij werd gezegd dat het doel het linker rijtje zou zijn of net iets meer. Dat was voor mij wederom een uitdaging waardoor ik graag bleef werken bij DUNO. Nu was er voldoende tijd om te kijken welke versterkingen ik graag zou willen hebben.”

Voetbalvisie
Zoals aangegeven heeft Dastgir ondanks de mindere financiële mogelijkheden bij DUNO, een naar zijn zeggen goede selectie samen kunnen stellen met de technisch directeur van de vereniging. Dat spelers voor DUNO kiezen zal zeker te maken hebben met de kijk op voetbal die de oefenmeester heeft en de daaraan gekoppelde beoogde speelwijze. ,,Een speler in de hoofdklasse speelt in eerste instantie voor zijn plezier en dan komt pas het feit dat hij misschien ergens 100 euro meer wil verdienen. Maar als je als trainer gaat spelen op een manier waarbij de speler geen plezier heeft, bijvoorbeeld als je heel verdedigend speelt en op de counter, dan geeft een overwinning ook minder voldoening. Als je ze wel laat spelen met veel beleving, energie en de intentie om veel aan de bal te zijn geeft dat plezier. Bijna iedere speler in Nederland heeft in zijn jeugd 4-3-3 gespeeld, met de bedoeling om aan de bal te zijn en aan te vallen. Dan worden ze ouder en moeten ze opeens in een veel verdedigende systeem spelen om resultaat te boeken, maar dan zal het plezier minder worden. De jongens in mijn selectie weten hoe ik wil spelen en daarom kiest men ook voor DUNO. De selectie is er echt op vooruit gegaan als je het vergelijkt met vorig seizoen. Ik wil de top 5 halen dit seizoen in de hoofdklasse, dat straalt meer uit dan te roepen dat handhaving voldoende is. Dat laatste straalt negativiteit uit.”

Foto’s in de tekst zijn beschikbaar gesteld door Anoush Dastgir.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS