dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlOverig amateurvoetbalDRIELUIK RBC | Trainer Robert Braber: 'Binnen 5 jaar naar de Derde...

DRIELUIK RBC | Trainer Robert Braber: ‘Binnen 5 jaar naar de Derde Divisie’

In 2020 leek RBC zich te moeten verzoenen met een fusie met RKSV Halsteren. Niet van harte, zeker niet bij de supporters van de club. Maar zoals het tot dan ging leek het de enige weg om vooruit te komen.

Uiteindelijk vond de club alsnog wat het nodig had om zelfstandig verder te gaan. Sponsoring en vervolgens nieuw elan om die sponsoring om te zetten in sportieve stappen. Er werd afscheid genomen van trainer Koos Waslander, met wie de club in coronatijd van de derde naar de tweede klasse promoveerde. In februari 2021 presenteerde de club haar nieuwe trainer: Robert Braber. Een verrassende naam, want een trainer zonder ervaring als hoofdtrainer.

Robert Braber was vooral bekend als voetballer in de Brabantse regio. Hij speelde 16 jaar bij BVO’s zoals Excelsior (Rotterdam), NAC, Helmond Sport, RKC, Willem II (met Frenkie !) en ook nog een seizoen in het Zuid Duitse Ingolstadt. Hij kwam uiteindelijk tot 384 wedstrijden als prof, voornamelijk als aanvallend middenvelder. Hij tekende 55 treffers aan in die jaren. Na zijn laatste profavontuur bouwde hij af bij RKSV Halsteren en de Kogelvangers in zijn woonplaats Willemstad. Toen hij in 2018 spreekwoordelijk zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing werd hij benaderd door RKC voor de functie teammanager. Omdat Braber op dat moment nog geen vastomlijnd idee over zijn toekomst had leek hem dit een uitstekende opstap naar wat mogelijk nog komen zou. Hij werd de grote regelneef in Waalwijk en leerde daar veel mee qua organiseren van zaken rond een voetbalteam. Ook deed hij het nodige qua sponsoring voor de club. De laatste jaren voor de aanstelling bij RBC was hij jeugdtrainer bij NAC en behaalde hij zijn UEFA B licentie als trainer.

Voetbal247.nl sprak de nieuwe technische man van RBC in het stadion van de club.

Je aanstelling is voor velen een verrassing, ondanks dat je geen onbekende bent in Roosendaal.
Dat begrijp ik, eenvoudig omdat ik nog geen C.V. als hoofdtrainer heb opgebouwd. Anderzijds, je geeft het zelf al aan, ik ben geen onbekende hier. Ik heb als speler natuurlijk al laten zien hoe ik graag voetbal en natuurlijk praat je gedurende al die jaren dat je voetbalt regelmatig met mensen, verantwoordelijken over het spelletje. Dat doe je met bestuursleden, technisch verantwoordelijken, collega trainers. Toen duidelijk was dat Koos hier zou vertrekken kreeg ik de kans op een gesprek bij RBC. Daar zaten onder meer Rob Penders en Rob Hellendoorn bij. Dat ging bijvoorbeeld over hoe je met mensen omgaat, met spelers, met teleurgestelde reserves, met druk.

Dat gesprek moet dan goed zijn geweest als je eigenlijk nauwelijks een C.V. als trainer kunt overleggen.
Dat is denk ik ook zo. Vooropgesteld, Rob Penders ken ik al vele jaren en hij mij ook. Maar neem nou die vraag over omgaan met druk. Daar was Rob Hellendoorn best nieuwsgierig naar, en terecht natuurlijk. Ik heb hem geschetst hoe ik dat in het verleden heb ervaren en waarom ik denk dat druk mij hier bij RBC niet van de wijs zal brengen. Ik heb gespeeld in een volle Kuip. De eerste keer is dat best intimiderend en indrukwekkend. Ook omdat je jong en onervaren bent. Maar na enkele keren weet je wat je te wachten staat en ga je het allemaal mooi vinden, maar niet meer zo indrukwekkend. Dat is ook waar ik hier in het Herstaco stadion naar toe wil. Ik zal niet ondersteboven vallen van de druk van 5000 supporters in ons stadion. Maar wat zou het genieten zijn en een extra stimulans voor spelers en staf als we die binnen zouden krijgen.

Je krijgt de zeggenschap over zowel de A-selectie als de jeugdopleiding, de RBC Voetbalacademie.
We hebben de combinatie gelegd omdat ik daar voldoende tijd voor denk te hebben en er meteen ook mijn voordeel mee kan doen. Je leert alle aanstormende jeugd kennen en kunt dus ook zelf goed inschatten of en zo ja wanneer een eigen jeugdspeler kan doorstromen. Daarnaast is het ook mooi dat Rob Penders steeds als mijn klankbord zal fungeren. Dat betekent ook dat ik mijn ideeen steeds bij hem neer kan leggen. En hij de zijne bij mij natuurlijk.

Robert Braber in zijn periode bij Helmond Sport

Penders is in feite gelieerd aan NAC, jij komt er ook net vandaan, gaat dat geen frictie geven tussen de twee clubs ?
Rob en ik houden dat heel zuiver. Natuurlijk begrijpen wij dat die verhouding onder een vergrootglas kan komen te liggen. Maar wij beiden hebben zowel een achtergrond bij NAC als RBC. We gaan niet lopen rotzooien binnen de selecties van beide clubs. Daarover zijn wij ook heel open en duidelijk naar beide clubs geweest. Wij hebben letterlijk één speler bij NAC vandaan: Marwin Reuvers. Hij is een 22-jarige middenvelder die in feite geen basisspeler bij NAC was en zich bij ons als middenvelder alsnog kan waarmaken.

Je hebt ook bij Halsteren, waar jij zelf ook nog even gevoetbald hebt, twee spelers opgehaald.
Nou, dat wil ik graag even nuanceren. Toen bekend werd dat ik hier trainer ging worden en we een mooi budget ter beschikking gingen krijgen voor een goede selectie werd ik door meerdere ex-teamgenoten van Halsteren gebeld met de vraag wat er allemaal ging gebeuren hier. Dat heb ik aan een aantal spelers van Halsteren uitgelegd. Dat leidde vaker tot concrete interesse en uiteindelijk hebben Perry Bierkens en Giovanni Moerland de overstap naar ons gemaakt. Nishant Jagernath bijvoorbeeld heb ik ook gesproken, maar hij koos toch voor een verblijf op hoger niveau en is van Halsteren naar GOES vertrokken. Wij zoeken spelers van hoog niveau, maar niet iedere speler van hoog niveau wil met ons vanuit de tweede klasse naar dat niveau toe klimmen. Daar is iedereen ook vrij in natuurlijk. Zoals wij er ook voor kozen om niet het halve team van Halsteren over te nemen, nog los van de vraag of die spelers dat dan uiteindelijk ook gewild hadden.

Er is een plan ‘Samen Hogerop’ gepresenteerd. Prachtige verwijzing natuurlijk naar het verre verleden. De club heette ooit Excelsior, dat dezelfde betekenis heeft. Maar hoe is dat plan ontstaan en hoe gaat dat praktisch werking krijgen?
Toen duidelijk was dat de club zelfstandig door zou gaan en het besluit viel dat de club snel door zou moeten stoten naar de top van het amateurvoetbal werd een plan geschreven dat deze ambitie handen en voeten moest geven. Dat plan, samen hogerop, beschrijft hoe we middels het aantrekken van sponsors, gebruik van het stadion en haar ruimtes kunnen komen tot een financieel en organisatorische situatie en tot een team dat zich in de top van het amateurvoetbal kan nestelen. Daarbij is gekeken naar binding met het bedrijfsleven in deze omgeving en naar potentie qua supporters. En natuurlijk is er vervolgens hard gewerkt om het plan om te zetten in werkelijkheid. Dus zijn er bedrijven enthousiast gemaakt en is er volop reuring ontstaan omtrent onze plannen. Daarin is Hans van der Ende trouwens een heel belangrijke schakel geweest. Je kunt geen team optuigen dat richting top van het amateurvoetbal wil zonder dat een aantal randvoorwaarden zijn ingevuld. Veel mensen hier doen hun best, laat dat duidelijk zijn, maar Hans heeft echt heel veel voor elkaar gekregen om onze ambities mogelijk te maken.

In het plan wordt ook voorzien in een tijdspad. Binnen drie jaar twee keer promoveren.
Klopt, met nog een ambitie daar achter aan. Binnen 5 jaar naar de Derde Divisie.

Je heeft slechts voor één jaar getekend. Dat lijkt haaks te staan op de lange termijn ambities.
Dat begrijp ik, maar is niet zo. Het is een praktisch probleempje dat we eenvoudig denken op te lossen. Ik ben in bezit van de UEFA B licentie en mag daarmee maximaal een tweedeklasser trainen. Met andere woorden: als RBC komend seizoen promoveert moet er een trainer zijn met een A licentie. Daar bestaan momenteel twee mogelijkheden voor. Ten eerste hoop ik in oktober aan de cursus voor de A licentie te beginnen en die dus voor komend seizoen te behalen en anderzijds is er ten tweede de mogelijkheid dat de KNVB gaat besluiten dat trainers met een B-licentie ook een eersteklasser mogen trainen. Dat houdt dan weer verband met de coronatijd waarin niemand een licentie kon behalen. We wachten het dus gewoon wel af. RBC en ik hebben de intentie uitgesproken drie jaar met elkaar te werken en uiteraard is er dan een moment van samen kijken waar we staan.

Wat ondernemen jullie als club om de supporters weer aan je te binden?
Om te beginnen heeft de club een heel mooi supportershome onder de hoofdtribune gerealiseerd. Daar kan heerlijk worden gedebatteerd over de kansen op een zege vooraf en over de wedstrijd achteraf. En dat onder het genot van een glaasje bier. Elke supporter kan overdekt zitten, dus ook bij regen zit men droog.

Nog meer moois?
Kijk, wij spelen op zaterdagmiddag 3 juli een heel mooie oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht. Ik herinner een ieder graag aan 6 mei 2011, onze laatste wedstrijd in het betaald voetbal. Een geweldig spektakel dat we met 3-2 wonnen. Toen nog even de redding van RBC. Een maand later was de boel dood en begraven. Wij beschouwen de oefenwedstrijd van zaterdagmiddag tegen FC Dordrecht een beetje als onze herrijzenis. Want weer FC Dordrecht. Iedereen is hartelijk welkom en mede dankzij de welwillendheid van FC Dordrecht kunnen we iedereen gratis laten meegenieten op de tribunes.

En meteen de presentatie van het nieuwe en ambitieuze RBC?
Tuurlijk. Je gelooft toch niet dat ik Dordrecht zomaar met de winst ga laten weglopen?

Foto boven: RBCvoetbal.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD