In dit deel van de drieluik over RBC lezen we over de weg die RBC aflegde voor het in 2000 in het huidige Herstaco stadion arriveerde, hoe het de club daar in 20 jaar verging maar vooral hoe de toekomst van club en stadion er nu uitzien.
Het huidige RBC bruist weer aan alle kanten van activiteit, maar tot voor kort leek de club nog een fusie met RKSV Halsteren aan te moeten gaan om zichzelf van een volgende dood te kunnen redden. Een volgende dood, omdat de club in 2011 al eens failliet ging en de zaken nu weer dezelfde kant op leken te gaan. Het liep echter anders.
RBC werd in 1912 opgericht door Frans Mathijsen en Anton Poldermans. De eerste vier jaren speelde de club op allerlei weilandjes in de directe omgeving van de wijk Kalsdonk in “wilde” wedstrijden tegen militaire teams of buurtclubs uit de omgeving. Er zijn veldjes bekend aan de Bredaschebaan, op de plaats waar nu het Marconiplein ligt en een veldje waar nu de Mareschausseekazerne is gevestigd. Vanaf 1950 werd het sportpark de Luiten betrokken, maar niet nadat nog één jaar gebruik werd gemaakt van sportpark Red Band, dat haar naam te danken had aan de plaatselijke snoepfabrikant. In 1950 volgde de verhuizing naar de Luiten. Dit stadion dankte haar naam aan het feit dat het gebied waar het in lag al sinds 1674 de Derde Luyte heette. RBC zou exact 50 jaar op het sportpark aan de Voltastraat spelen. Diezelfde Voltastraat was de naamgever aan de tribune waar zich de fanatieke Roosendaalse supporters verzamelden, de Voltaside. De club maakte in die 50 jaren vele hoogte- en dieptepunten mee en had in bijvoorbeeld Piet Bruijninckx, Bennie Redel, Clemens Bastiaansen en Henk Vos spelers waar de supporters voor op de banken klommen. In 2000 kwam de verhuizing naar het nieuw gebouwde gemeentelijke stadion op industrieterrein De Borchwerf 1. Dat stadion kreeg direct een gesponsorde naam, het Vast en Goed Stadion. Een nadeel van het verbinden van een sponsornaam aan een stadion kwam in Roosendaal aan het licht. De naam van het stadion wijzigde binnen twaalf jaar zes keer. Het heeft een capaciteit van bijna 5000, is volledig overkapt, dicht in de hoeken en een is een ‘all seater’.
Samen hogerop
In 2013 meldde Paul Hermsen uit Middelburg zich bij de club. Hij nam het stadion over en had daarvoor zijn bedrijf Herstaco BV achter de hand. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie en levering van stalen buizen welke bijvoorbeeld worden gebruikt voor het transporteren van gas. RBC was net opgestaan uit haar graf en was geheel opnieuw begonnen als amateurclub in de vijfde klasse KNVB. Het had zelfs moeten uitwijken naar Wouwse Plantage, waar FC Rimboe de club tijdelijk onderdak verschafte. Het stadion was door anderen in gebruik genomen. Met de komst van Herstaco kwam het gebruik terug bij RBC. Paul Hermsen nam de exploitatie van het stadion ter hand. Onder meer het Nationaal Voetbalmuseum kwam vanuit Middelburg naar Roosendaal over. Aangezien dit museum geen commercieel succes bleek, is dat in 2018 gestopt met haar activiteiten. Hermsen bouwde echter voort aan club en stadion en als uw verslaggever zich meldt bij het stadion is het er dan ook een drukte van belang. In afwachting van een gesprek met de nieuwbakken trainer Robert Braber ziet uw verslaggever de vrijwilligers van de club in actie. Het gloednieuwe supportershome krijgt haar laatste upgrade. Een prachtig thuishonk is ontstaan in de mooie kleurencombi marine-oranje-wit. Er worden spots in het plafond aangebracht, de bar voor gebruik in orde gemaakt, de keuken geïnstalleerd en de toiletten schoongemaakt. Voor de sponsoren is iets moois bedacht. Voorheen verbleven zij op de begane grond in de ruimte die nu het supportershome wordt. De sponsoren gaan, geheel in overeenstemming met de nieuwe slogan van de club ‘Samen Hogerop’. Dat houdt voor de sponsoren praktisch in: de eerste etage.
Dat Samen Hogerop is overigens niet toevallig de nieuwe slogan van de club. Vroeger heette het nog ‘RBC leeft’, maar dat Samen Hogerop geeft heel mooi zowel het verleden als het verlangen in de nabije toekomst weer. Ooit werd de club opgericht als Excelsior. De betekenis daarvan: samen hogerop. En dat is dan weer de wens van de verzamelde leden van RBC.
Versterken
Paul Hermsen, die dus eindverantwoordelijk is voor de exploitatie van het stadion, heeft een aantal mensen op belangrijke posten aangesteld, vooral om de stabiliteit te bewaken en uitbreiding in de omvang van de omzet te bewerkstelligen. Algemeen directeur van het stadion is Rick Mijnsbergen. Hij is van huis uit fiscaal jurist en heeft een bureau dat adviseert op gebied van bedrijfsovernames e.d. Als het gaat om het binnen halen van bedrijven in het stadion is hij duidelijk in zijn visie. ,,We willen niet zozeer dat onze lege ruimtes onder de tribunes worden gevuld door bedrijven. Wij willen dat daar bedrijven komen die elkaar aan kunnen vullen en versterken.”
Als we zien welke bedrijven daarmee worden bedoeld begrijpen we meteen wat Mijnsbergen bedoelt. We komen tegen: CIOS Zuid West Nederland, Sportservice Noord Brabant, Boxing Company, Fontys Sporthogeschool en de Rob Penders Voetbalschool. Meerdere gelijkgestemde bedrijven en instellingen zullen ongetwijfeld nog volgen. Zo is ook een fysiotherapiepraktijk voorzien in het stadion.
RBC doet zelf nog een commerciele duit in het zakje met haar RBC netwerk. Het is een platform waar een aantal zakenmensen een netwerk heeft waar geinteresseerden zich bij kunnen aansluiten en daarmee wellicht op zakelijk terrein hun kennis en relatiekring kunnen vergroten.
Maar er zullen niet louter commerciële activiteiten in het Herstaco stadion plaatsvinden. Vanuit de club is ‘RBC Maatschappelijk’ ontstaan. Het initiatief komt met name van Pim Felius, commercieel manager van het stadion en Rob Penders, die daarnaast en vooral klankbord voor trainer Robert Braber van RBC zal zijn. De organisatie houdt zich bijvoorbeeld bezig met bewegen, fit worden of blijven en andere sociale initiatieven. Felius is er bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor dat er in de periode 12 juli tot en met 8 augustus een 25-delig luchtkussendorp in het stadion zal liggen. Een uitstekend middel om de buurtbewoners met de club en het stadion in aanraking te laten komen.
Kom naar huis
Hans van der Ende, jarenlang actief voor RBC als commercieel medewerker, is ook weer terug bij de club. En dat weet de penningmeester ondertussen ook. Het aantal sponsoren liep in recordtijd op van twintig tot boven de honderd. Niet in de minste plaats doordat er velen bij zijn die al eerder sponsor waren, maar in de slechte tijden bij de club waren afgehaakt. De nieuwe kreet waar Van der Ende succes mee heeft luidt: ‘Ik kom naar huis. Kom jij ook naar huis?’ Met tientallen komen ze inderdaad ook naar huis.
Naast een kundig bestuur onder leiding van Ger Deley, waarin ook Jos Hermsen, ‘broer van’ Paul heeft RBC ook nog de enthousiasmerende Robert Maaskant, die thans de functie ambassadeur van RBC bekleedt.
Sportconcentratie
De toekomst ziet er prima voor club en stadion uit. De gemeente bereidt de bouw van een nieuwe woonwijk genaamd Stadsoever in de buurt voor en er is een loopbrug aangelegd tussen het treinstation en het stadion. Tevens wordt gedacht aan de bouw van een sport- en evenementenhal naast het stadion. Daarmee concentreert Roosendaal heel veel sport in en rond het Herstacostadion.
Wat nu nog van groot belang is dat zal moeten worden verwezenlijkt door het eerste team van RBC. De club wil immers ‘Samen Hogerop’. Een logische wens gelet op de randvoorwaarden die daarvoor geschapen zijn. Daarover leest u meer in deel 3 van het RBC drieluik.