Soms wordt onze aandacht getrokken door amateurclub die de potentie heeft om de top te bereiken. Door berichten die ons bereiken, door gedragingen en uitspraken. Zo las u onlangs over de ambities van Batavia ’90 uit Lelystad. En zo krijgt u deze week een drieluik voorgeschoteld over RBC. Over het verleden van de club, het nieuwe elan dat haar stadion uitstraalt en het optimisme van haar nieuwe trainer. RBC bruist aan alle kanten en wil ‘Samen Hogerop’.
Terwijl zich overal in den lande reeds voor de eeuwwisseling voetbalclubs hadden opgericht was er in Roosendaal tot 1912 nog geen voetbalclub. Enthousiasme daarvoor was er wel en in genoemd jaar trokken Frans Mathijsen en Anton Poldermans daarom de stoute (voetbal)schoenen ook maar aan. Zij richtten in het café van Mathijsen in de Kalsdonksestraat een voetbalclub op onder de naam Excelsior. De clubkleuren waren aanvankelijk blauw/zwart. Men speelde aanvankelijk op weilanden in de omgeving van de woonwijk Kalsdonk, zoals o.m. langs de Bredaschebaan en wel tegen andere clubjes dan wel militaire teams uit de omgeving. In de eerste jaren na de oprichting werd om meerdere redenen de naam van de club alsmede de bond waar binnen werd gevoetbald gewijzigd. Omdat in Rotterdam reeds een Excelsior was geregistreerd werd de naam van de Roosendaalse variant in 1919 gewijzigd in Oranje Wit. 2 Jaar later was de naam Roosendaal. Vanaf 1916 speelde de club in de RK Voetbalbond, even later in de Brabantse Voetbalbond en vanaf 1921 in de NVB, de voorloper van de huidige KNVB.
De club behaalde in haar beginperiode enkele mooie successen, waaronder ook kampioenschappen. Maar financieel wilde het niet echt vlotten. Ook een ondertussen tweede opgerichte club in de stad, Roosendaalse Boys, kon haar kop nauwelijks boven water houden. De logische fusie tussen beiden ontstond op 31 juli 1927, de naam werd Roosendaal Boys Combinatie, kortweg RBC.
De club betrok kort na de tweede wereldoorlog een nieuw terrein, sportpark de Luiten. RBC zou daar 50 jaren vol maken. In 1954 ontstond een enorme scheuring in de top van het Nederlandse voetbal. Een deel wilde over gaan op officieel betaald voetbal, hetgeen in bijvoorbeeld Engeland al tientallen jaren bestond, andere clubs vonden dat zeer onesthetisch en weigerden hierin mee te gaan. RBC maakte in 1955 de overstap en kwam daarmee in de tweede divisie terecht. Daar bestonden toen nog een afdeling A en B in die naar geografische ligging waren ingedeeld. RBC werd in het seizoen 1956-’57 kampioen van de tweede divisie B en promoveerde naar de eerste divisie. Architect van dat team was trainer Frans Tausch, die onder meer beschikte over topscorer Piet Bruijninckx, Cees Vermunt, een nog jonge Theo Laseroms, Adri Roks en Cees Kools. In 1971 kwam de KNVB bij de BVO’s langs met het grote kapmes. Er moest drastisch worden gesaneerd en veel clubs uit de tweede divisie werden teruggezet naar de amateurs. Onder de clubs waarvoor het doek viel behoorde RBC. Onder het totaal van 13 waarin men in Zeist geen perspectief meer zag vielen o.m. ook de Baronie, SC Gooiland, SC Drente, Hermes DVS en NOAD.
1973 werd een prachtig jaar voor de club. Het werd landskampioen van de zondagamateurs onder leiding van trainer Cees Vermunt, die de club vele jaren, in meerdere fases zou blijven trainen. Er volgden nog 2 afdelingskampioenschappen. Na een degradatie in 1976, onder Frank Wurth, kwam Vermunt nogmaals terug bij de club om het in 1979 terug te loodsen naar de top van het amateurvoetbal.
Vier jaar later keerde RBC terug in het betaalde voetbal. Tiny van Vught werd aangesteld als trainer en die startte overdonderend met een 3-0 zege op NAC. De club eindigde op de veertiende plek van de competitie.
1986 werd een bijzonder jaar. RBC sloop met kleine zeges steeds verder door het KNVB beker toernooi en bereikte de finale door FC Eindhoven, DS’79, Haarlem en FC Den Haag te verslaan. De finale werd gespeeld in de Meer voor 25.000 toeschouwers en stond onder leiding van John Blankenstein. Bij Ajax in deze finale o.m. Menzo, Koeman, Rijkaard, Vanenburg en van Basten in het veld. De nog jonge Hans Verel stuurde de volgende elf namens RBC het veld op. Brugel-Pijpers-Brood-Molenaar-Kerstens-Jurgens-v.d. Steene-Jumele-v.d. Laan-Voets-Bastiaansen. Invaller Romijn verving na 51 minuten v.d. Steene. Ajax kon voor de pauze geen bres slaan in de Rooosendaalse achterhoede. Invaller Bosman en Silooy maakten na de pauze het verschil, 3-0. Even goed was er reden voor een enorm feest in Roosendaal en onder de duizenden meegereisde supporters.
Een volgend hoogtepunt voor de club diende zich in 2000 aan. Robert Maaskant leidde RBC onverwacht naar de nacompetitie van de eerste divisie en de club promoveerde na een 4-2 zege bij Excelsior in Rotterdam. Een directe degradatie in het seizoen erna werd meteen weer goed gemaakt met een tweede promotie na een 0-3 zege bij Cambuur. RBC had toen ondertussen de Luiten verlaten en speelde in het nieuwe Vast en Goed Stadion. Uiteindelijk zou RBC vier jaar achtereen in de eredivisie blijven. Good Old Henk Vos, 37 jaar ondertussen werd zelfs nog teruggehaald om het eredivisieschap veilig te stellen.
In juni 2009 werd vastgesteld dat er financiële problemen waren. De club had snel een (kleine) half miljoen euro nodig, maar ontving nergens de benodigde steun. Ook de gemeente weigerde hulp, een zaak die bij velen die RBC een warm hart toedragen nog steeds als verraad wordt gezien. Uiteindelijk werd op 1 juni 2011 een faillissement aangevraagd en met Toine Jacobs uit Breda een curator aangesteld. Een doorstart zat er niet in.
In september 2011 werd alsnog weer een RBC in nieuwe vorm overeind getrokken. Het stadion was echter ondertussen voor andere zaken in gebruik en de club zocht haar heil tijdelijk bij FC Rimboe uit het nabij gelegen Wouwse Plantage. In 2013, toen het familiebedrijf Herstaco uit Middelburg zich met de club ging bezig houden kon RBC weer terug naar haar stadion. Het promoveerde, onder meer onder trainer Koos Waslander in de loop der jaren tot waar het nu is, de tweede klasse. Maar de club wil meer. Veel meer. Lees binnenkort deel 2 over het Herstaco stadion en deel 3 over de nieuwe trainer Robert Braber.
Foto’s RBC Voetbal