dinsdag, 25 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede Divisie'Doorstart FC Lienden verdient niet de schoonheidsprijs'

‘Doorstart FC Lienden verdient niet de schoonheidsprijs’

Hoewel het vrijwel zeker is dat FC Lienden een doorstart maakt en zondag ‘gewoon’ de degradatiekraker van de Tweede Divisie thuis tegen VVSB speelt, is er nog veel onduidelijkheid over de situatie en de beschikbare selectie voor aanstaande zondag.

Onder druk gezet
De hele gang van zaken verdient bovendien ook niet bepaald de schoonheidsprijs. Spelers worden onder druk gezet hun arbeidsovereenkomst te beëindigen, terwijl het sportieve perspectief uiterst mager is. Het moet gezegd worden dat het een knappe prestatie is van (voormalig) trainer Hans van de Haar dat hij in een paar weken tijd een nieuwe geldschieter heeft gevonden en een samenwerking heeft opgezet met de Wooter Academy en de Peter Barendse Academy & Soccerschool. Met een selectie bestaande uit de overblijvers van de spelersgroep die voor de winterstop actief was en spelers van de twee voetbalscholen moet FC Lienden in ieder geval het seizoen af kunnen maken.

Vaststellingsovereenkomst
Maandagavond was er in Lienden een bijeenkomst waarvoor de spelersgroep uitgenodigd was. Ondanks het goede nieuws van een mogelijke doorstart werd het niet bepaald een feestelijke bijeenkomst. De aanwezige contractspelers werden dringend verzocht een vaststellingsovereenkomst te tekenen waardoor de bestaande contracten ontbonden werden. Deze vaststellingsovereenkomst was al direct na de aankondiging van de opheffing van FC Lienden op 18 december door het stichtingsbestuur naar iedereen toegestuurd met het verzoek deze te ondertekenen en te retourneren. Naar verluidt had (vrijwel) niemand dit nog gedaan. Spelers die nu wel tekenden, krijgen een maand salaris mee en zijn vrij om naar een nieuwe club te gaan of onder nieuwe voorwaarden met FC Lienden te strijden tegen degradatie in de Tweede Divisie. Spelers die niet zouden tekenen, worden niet vrijgegeven, maar mogen ook niet bij andere verenigingen trainen. Bovendien gaf men aan dat er het risico bestaat dat na het verdwijnen van de stichting voetbalondersteuning FC Lienden er helemaal geen financiële compensatie meer zou volgen.

Voor de spelers die de vaststellingsovereenkomst getekend hebben, zijn er echter een aantal addertjes onder het gras:
– Spelers kunnen alleen in de winterstop een overstap maken naar een nieuwe club wanneer zij een geregistreerd spelerscontract hebben en de nieuwe vereniging de speler ook weer een geregistreerd spelerscontract geeft, anders moeten er dispensatieredenen zijn voor een overschrijving (zoals bijvoorbeeld een verhuizing);

– Er is nog weinig duidelijkheid over welke selectiespelers FC Lienden de komende maanden kan beschikken en wat dus de concurrentie is voor de spelers die besluiten Lienden trouw te blijven;

– Een aanzienlijk deel van de selectiegroep zal niet in Lienden gaan trainen, maar onder meer in Amsterdam bij de Wooter Academy. Ook is er nog onduidelijkheid over de aanwezigheid van trainer Wooter op de donderdagavond bij de laatste training. Het elftal zal dus nauwelijks als geheel trainen waardoor automatismen ontbreken;

– De kans is reëel dat de (nieuwe) spelers die na de winterstop voor FC Lienden zullen uitkomen de Tweede Divisie vooral als een podium zullen zien en hun persoonlijke belang laten prevaleren boven het teambelang.
In de wandelgangen gaat bovendien het verhaal rond dat een deel van de betrokkenen bij FC Lienden eigenlijk hoopt dat de ploeg zal degraderen naar de Derde Divisie om dan met de zondag als vaste speeldag de organisatorische problemen op de drukke zaterdag te vermijden en minder verplichtingen vanuit de regelgeving van de KNVB te hebben.

Mutaties
Inmiddels is bekend dat aanvoerder Milad Intezar FC Lienden trouw blijft en dat doelman Jan Schimmel en aanvaller Nick Hak de overstap hebben gemaakt naar buurman TEC. Vlatko Lazic (GVVV), Noah Barendse (Quick Boys) en Youandi Renfurm (Brabant United) zullen vanuit de Peter Barendse Academy & Soccerschool in ieder geval de stap naar De Abdijhof maken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD