maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlClubsExcelsior MaassluisDogan Corneille gooit talenten voor de leeuwen, Gertjan Tamerus predikt realisme

Dogan Corneille gooit talenten voor de leeuwen, Gertjan Tamerus predikt realisme

In de wereld van de Tweede Divisie is Excelsior Maassluis een witte raaf. De ploeg van Dogan Corneille beschikt over een bloeiende jeugdafdeling en Corneille is niet te beroerd om ruwe diamanten te laten debuteren. De trainer zegt. ,,Financieel kunnen we met ons budget niet eens concurreren met hoofdklassers als Capelle en Sportclub Feyenoord. Maar visie is veel belangrijker dan budget.” De club staat op de twaalfde plaats,maar moet wel punten gaan pakken. Woensdag gaat ze op bezoek bij nummer twee HFC, dat ook een bloeiende jeugdafdeling heeft.

Onder-21

Corneille blijkt geen klager. Waar legio topclubs mopperen over de vele wedstrijden in korte tijd ziet hij mogelijkheden. “Het verschil tussen de nummer één en nummer 24 in de selectie is nog niet zo klein geweest”, zegt Corneille.

De talenten komen voor een groot deel uit de Onder-21 van de club. In de competitie speelden Excelsior Maassluis Onder-21 en HFC ook tegen elkaar, het duel eindigde in 0-0.

In de vierde divisie eindigde Excelsior Maassluis na dertien duels keurig op de tweede plaats, net achter Cambuur en voor MVV. HFC stond op de achtste plek.

 

HFC

Ook in Haarlem investeren ze veel in de jeugd. Ook Koninklijke HFC mikt op de jeugd. Caspar Dekker is Hoofd Jeugdopleiding en hij bekleedde deze functie eerder bij FC Groningen.

HFC werkt ook met veel ex-profs als trainer. Gertjan Tamerus is hoofdtrainer, Mister Telstar Frank Korpershoek is zijn assistent en in de jeugdopleiding traint Wouter de Vogel Onder-18. En de talentvolle Djorim Verdonkschot is sinds vier weken weer terug bij de club.

De 87-jarige Joop Brand was onlangs op bezoek bij de Koninklijke en sprak zijn waardering uit over de visie en werkwijze bij de club. ,,Ik kan niet wachten tot veel van de jeugd hier in het eerste elftal speelt’’, zei de man die bij IJsselmeervogels nog steeds trainers klaarstoomt voor het vak.

Joas Kors zit inmiddels vast bij de A-selectie van Gertan Tamerus en keeper Duke Verduin, Gillermo Kuling en Trevon Akello en Tim Stegeman trainen mee om weerbaarder te worden en te wennen aan het hogere niveau. ,,Tim speelde een jaar bij Almere City Onder-19 en doet het goed. Hij wordt wel eens een voetballende verdediger genoemd, dat is niet helemaal terecht, want hij kan ook goed verdedigen, maar moet nog wel wat groeien voor de tweede divisie.’’

 

Mehmet Yüksel

De twintigjarige Mehmet Yüksel is samen met Déron Payne tot dusverre een jeugdspeler die de afgelopen tijd definitief is doorgebroken bij de Koninklijke.

Hij is sinds 2022 zelfs basisspeler en acteert naast Sietse Brandsma in de spits. ,,De overstap was groot’’, zegt de Haarlemmer. ,,,Ik was kapot na de eerste training bij het eerste. Ook de eerste keer dat ik mocht invallen en slechts een kwartier mocht meedoen was het zwaar.’’

Hij drukt de andere talenten van HFC op het hart om geduld te hebben en te blijven werken. Jongens als Ruben Heeremans, Joas Kors en Gillermo Kuling.  ,,Zij zijn pas achttien jaar dus hebben nog zeker twee jaar om te groeien.’’

Trainer Gertjan Tamerus zegt. ,,Vroeger hadden we ook een Onder-19, dat team is er nu uitgehaald en veel 18-jarigen  denken dat ze meteen doorstromen naar het eerste en zijn dan teleurgesteld dat ze in Onder-21 spelen. Dat is niet nodig. Het is nogal wat als je als net 18-jarige tegen mannen van 27 jaar moet spelen. Ik heb in meerdere jongens veel vertrouwen.’’

Leeuwen

Dogan Corneille hanteert – al dan niet uit nood- een andere werkwijze. ,,Wij denken niet na of we talenten voor de leeuwen gooien, nee we gooien ze. In acht, negen van de tien gevallen komt er uit wat er in zit. Bij Excelsior Maassluis is dit een proces van samenwerking tussen de jeugdopleiding, de technische commissie, de scouting en wij als trainers en de selectie.”

Gouden tijd

Met verlangen mijmert men in Maassluis over de gouden tijd dat Excelsior landskampioen werd met een team dat voor een groot deel uit ‘eigen jeugd’ bestond. Namen als Kevin Vink, Vincent van de Berg, Robin van der Ende, Hamit Alptekin, Sefa Kurt, Michael Poeljes, Niels Redert, Daan Smith, Jean Paul van Leeuwen, Niels Vonk, Vincent van Dorp en Ahmad Mendes Moreira passeren dan de revue.

Tactiek

Vincent van de Berg was één van de doelpuntenmakers in het eerste duel tussen beide ploegen. HFC leidde tweemaal, maar ging in de slotfase toch onderuit. Bij een 0-1 stand kreeg Danny Hols vlak voor rust een rode kaart wegens een vermeend slaande beweging.

Tamerus ging met een man minder 4-3-2 spelen en leek nog met de zege van het veld te stappen. De tandem Jim Hulleman en Sietse Brandsma werkte uitstekend.

Brandsma scoorde tweemaal, waarbij de tweede – dieptepass, brommer starten en met links stiften, van uitzonderlijke schoonheid was.

Training

HFC trainde dinsdagavond licht met wat rekoefeningen, inspelen, doorlopen, diepe man aanspelen, aansluiten, afronden op goal.

Brandsma trainde mee en ook Koen Tros, die van het weekend ontbrak, was weer van de partij. Gertjan Tamerus gaf eerder – met het oog op het drukke programma- aan dat ‘de fitste spelers spelen’.

Hij moet ook rekening houden met belasting/belastbaarheid, pijntjes en het besef dat zaterdag al weer het duel bij GVVV wacht.

Danny Hols trainde dinsdag niet mee en ook Jacob Noordmans, die zondag met een lichte hamstringblessure uitviel, was niet van de partij.Bij Excelsior Maassluis ontbreekt de geschorste Kevin Ringeling.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD