Dit zijn de sterkste voetbalcompetities ter wereld

Een sterke voetbalcompetitie is een competitie waar veel topploegen het tegen elkaar opnemen en waar het dus elk jaar razend spannend is. Het heeft een hoge sterfactor en er wordt een ongelofelijk hoog niveau gehaald. Om te bepalen wat de sterkste competitie ter wereld is, heeft de IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) een complex puntensysteem bedacht. Daaruit blijkt dat de Premier League tot een van de beste voetbalcompetities ter wereld behoort, maar toch was het vorig jaar niet de allerbeste.

Premier League

Als het over de zwaarste voetbalcompetities gaat, wordt er al snel in de richting van de Premier League gekeken. Dat merk je ook als je het Premier League Programma onder de loep neemt. Neem bijvoorbeeld Chelsea, dat op 2 januari thuis tegen Liverpool speelt. Na een korte adempauze in de FA Cup, waarbij het wellicht Chesterfield over de knie zal leggen, volgt een uitwedstrijd bij Manchester City en een thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Topwedstrijden volgen er elkaar in sneltempo op en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Premier League op zoveel belangstelling kan rekenen.

Italiaanse Serie A

Volgens de IFFHS gaat de eer van de sterkste voetbalcompetitie ter wereld echter helemaal niet naar de Premier League. Voor het jaar 2020 kroont het namelijk de Italiaanse Serie A tot de beste voetbalcompetitie van het jaar. De Premier League staat slechts tweede. De laatste keer dat de Serie A deze titel in de wacht sleepte, was in 2006. Dat de Italiaanse voetbalcompetitie zo goed scoort, hoeft niet helemaal te verbazen. In de Serie A vinden we namelijk ook heel wat topploegen en -spelers terug, terwijl clubs als Internazionale en AC Milan de kloof met Juventus steeds meer dichten.

La Liga en Campeonato Brasileiro Série A

Wanneer we de gemiddelden van de periode 2011-2020 onder de loep nemen, klokt de Premier League opnieuw af op een tweede plek. Het is dan de Spaanse La Liga, met topclubs als Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona, die met de eer gaat lopen. De Italiaanse Serie A staat dan pas op een vierde plaats en moet in de Braziliaanse Campeonato Brasileiro Série A zijn meerdere erkennen.

De Braziliaanse competitie is bij ons minder bekend, maar is altijd felbevochten. SE Palmeiras is er recordhouder met tien titels, maar onder meer Santos en Flamengo zitten hen op de hielen. Eerder deze maand werd Atlético Mineiro er voor het eerst in vijftig jaar tot landskampioen gekroond. Met onder meer Hulk en Diego Costa lopen er een aantal bekende spelers rond.

En wat met de Eredivisie?

Als we de IFFHS mogen geloven, is de Nederlandse Eredivisie een stuk minder sterk. Waar het in de periode 2001-2010 nog jarenlang op de achtste plek parkeerde, is het intussen uit de top tien verdwenen. Uiteraard is het ook allemaal afhankelijk van waar zoal rekening mee wordt gehouden. Zo heeft de sportsite Total Sportek enkele jaren terug zelf een ranking opgesteld waarbij het onder meer rekening hield met de kwaliteit van het voetbal, de aanwezigheid van exceptionele voetballers en de successen in de internationale competities. Op basis hiervan kwam Nederland beter uit de verf en kreeg het een zevende plek toegewezen, net na de Franse en de Portugese competitie en voor de Argentijnse en de Braziliaanse competitie.