zaterdag, januari 28, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieDit was 2019 | Voetbal247.nl Visie: Het piramidespel van de voetbalpiramide

Dit was 2019 | Voetbal247.nl Visie: Het piramidespel van de voetbalpiramide

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2019 kleurden. Vandaag in deel 5 een speciale Voetbal247.nl Eindejaarsvisie en wel over het ‘piramidespel’ rond de voetbalpiramide.

Piramideperikelen, hoofdpijndossier, tekentafel. Het zijn zomaar wat opmerkingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt over het onderwerp dat traditioneel terugkeert in de beschouwingen aan het einde van het jaar. De meest recente bokkensprongen van de KNVB om Feyenoord alsnog de mogelijkheid te geven om met hun beloften een plekje te bemachtigen in de Eerste Divisie tonen eens te meer aan dat de hervormingen van de bond vooral zijn ingezet om het de toplaag van de voetbalpiramide naar de zin te maken. Het Nederlandse topvoetbal laat zich daarmee het best omschrijven als een verkapt piramidespel.

Piramidespellen hebben als doel om zoveel mogelijk zieltjes voor je te winnen, die bereid zijn om het grootste stuk van de taart aan de kleine toplaag te geven. Vaak worden ze ingezet door mooie verhalen en beloften, in de praktijk blijken die verhalen en beloften vooral uit te komen voor degenen aan de top van de piramide. In het geval van de Nederlandse voetbalpiramide kunnen we de beloften op meerdere manieren uitleggen, met als grootste irritatiepunt de beloftenteams. De jongste afspraken met betrekking tot die teams lijken vooral gemaakt om het voor Feyenoord mogelijk te maken een beleidsmatige blunder recht te zetten. Vanuit het perspectief van de club begrijp ik de poging, dat de overkoepelende voetbalbond er volledig in meegaat is echter niet te begrijpen.

Jong AZ

Het nut van de beloften in de voetbalpiramide werd de afgelopen maanden vooral benadrukt door te wijzen op het team waarmee Jong AZ de eerste kampioen (en enige promovendus) van de Tweede Divisie werd. Jongens als Guus Til, Calvin Stengs en Myron Boadu konden zich in een volwassen competitie ontwikkelen tot de internationals die ze nu zijn. Als dat geen argument voor de beloften in de voetbalpiramide is?

Het verhaal is inderdaad prachtig, maar laten we de haken en ogen eens bekijken. Allereerst is hun ontwikkeling vooral te danken aan hun talent en de arbeid die zij zelf in die ontwikkeling hebben gestoken. Ten tweede moeten we ons afvragen wie er daadwerkelijk profiteren van de ontwikkeling van deze drie toptalenten. Dat is niet het complete Nederlandse voetbal, dat zijn niet de topamateurs of de clubs uit de Eerste Divisie, dat zijn niet al die jongetjes die op zaterdagochtend in heel Nederland een balletje trappen. De enige die direct profijt heeft, naast de spelers zelf, is hun club.

Nogmaals, vanuit het perspectief van AZ (en de andere clubs) begrijp ik de wens om hun jonge talenten in de piramide te laten spelen volledig. Een snellere en betere ontwikkeling van hun toptalenten binnen de eigen poorten. De mogelijkheid om meer spelers op een hoog niveau actief te houden, in plaats van de moeilijke keuze te moeten maken om een speler te verhuren of definitief te laten gaan. De spijt van Feyenoord om niet in te stappen toen het kon, is in dit licht ook volledig te begrijpen. In 2013 (toen de profclubs nog geen mogelijkheid hadden om met een Jong-team in de voetbalpiramide actief te zijn) besloten de Rotterdammers om Vincent Janssen geen contract aan te bieden, twee seizoenen later dook de spits op bij AZ, dat hem voor 20 miljoen Euro doorverkocht aan Tottenham Hotspur. Een keuze die wellicht niet gemaakt was, als Feyenoord wel met een Jong-team zo hoog had gespeeld. Dat de clubs zich vooral hard maken voor de eigen positie binnen het voetbal is derhalve te billijken. Maar dat de overkoepelende nationale bond dat ook doet?

De inspanningen van de KNVB leiden er slechts toe dat de grote clubs geen keuzes meer hoeven te maken. Omdat de Jong-teams in de voetbalpiramide wel met een volwaardige selectie moeten aantreden, blijven niet alleen de toptalenten actief bij de topclubs, maar ook de iets mindere goden die anders bij andere clubs onderdak zouden hebben gevonden. Voor de kracht van het Nederlandse topvoetbal over de gehele breedte is deze constructie eerder ongunstig dan gunstig. En van een overkoepelende organisatie zou je toch mogen verwachten dat die het belang van het totale voetbal dient?

Zonder beloften in de piramide worden de grotere talenten niet bij een kleine groep clubs verzameld. Daarmee gaan ze niet verloren, ze lopen alleen een andere weg naar die top. En moeten wellicht bij andere clubs worden opgehaald, als ze toch goed genoeg blijven of als de topclubs zelf een speler zien vertrekken. Bovendien krijgen de andere clubs betere spelers, wat zorgt voor meer weerstand en, jawel, een snellere en betere ontwikkeling van de toptalenten. Met als gevolg dat als die toptalenten verkocht worden een deel van het transfergeld ingezet wordt om elders in Nederland de potentiele vervanger op te halen, waardoor het over gehele breedte druppelt, als het in de top regent.

En dat allemaal met dank aan een nationale voetbalbond die in 2020 besluit dat een piramidespel niet werkt voor het gehele voetbal, een pas op de plaats maakt en start met nieuwe hervormingen. Te beginnen met de eigen organisatie, waarin de secties profvoetbal en amateurvoetbal verdwijnen, er hard gewerkt wordt aan een werkbare bestuursvorm en besluitvorming en de KNVB weer de functie krijgt die de bond ooit had: een overkoepelende bond, die het voetbal vertegenwoordigt. Wat het eerste besluit is als dat stevige fundament er ligt, laat zich dan raden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD