donderdag, februari 2, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZondagDit was 2019 | Groene Ster zet zichzelf op de Nederlandse voetbalkaart

Dit was 2019 | Groene Ster zet zichzelf op de Nederlandse voetbalkaart

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2019 kleurden. Vandaag in deel 6: Groene Ster zet zichzelf op de Nederlandse voetbalkaart.

Het kalenderjaar 2019 begon slecht voor Groene Ster dat in december 2018 nog af wist te sluiten als koploper in hoofdklasse B van het zondagvoetbal. Echter ging het op de eerste speeldag in februari mis tegen Gemert (0-3) en was er niets dat er op wees dat de ploeg aan een uniek jaar begonnen was. In april kwam echter de ommekeer met een grote zege bij koploper Baronie (2-7) zo constateerde Groene Ster-aanvoerder Maikel van Kesteren tegenover Voetbal247. ,,Tegen Gemert kwamen wij na vier minuten spelen al op een 0-2  achterstand en dat konden wij niet meer omdraaien. Tegen Baronie was dat anders, daar kwamen wij ook snel met 2-0 achter en als we toen al stiekem dachten aan een titel verdween die gedachte op dat moment helemaal. Wij kwamen echter sterk terug in deze cruciale wedstrijd en wonnen uiteindelijk met 2-7, na dit duel verloren wij 23 competitiewedstrijden op rij niet meer dus kun je wel zeggen dat dit de ommekeer was voor de ploeg.”

De Limburgse ploeg kroonde zich niet alleen tot kampioen van de hoofdklasse, maar wist in 2019 ook beslag te leggen op de districtsbeker. Naast deze successen wist het onder andere ook VVV-Venlo uit te schakelen in de strijd om de KNVB Beker en ging het strijdend ten onder tegen AZ (3-0) dat op dat moment nog mede koploper was in de Eredivisie. In Alkmaar wist Groene Ster de pauze te halen met een tussenstand van 0-0 en in het seizoen 2018/2019 ging het in de strijd om de nationale beker onderuit tegen sc Heerenveen terwijl het destijds de pauze wist te bereiken met een 1-0 voorsprong. ,,2019 is echt een topjaar geweest voor Groene Ster. De voorgaande seizoenen was het vooral strijden tegen degradatie, maar dit jaar was alles anders. Dit had ook wel te maken met het feit dat er door de club goede versterkingen binnen gehaald waren voor dit en het voorgaande seizoen. Van een kampioenschap en de daarbij behorende promotie hadden wij vooraf echter niet durven dromen. Na de promotie naar de Derde Divisie weten we dit seizoen in de competitie ook goed te presteren. Na zes gespeelde wedstrijden stonden wij zelfs bovenaan. De zevende plaats waar wij nu staan is voor een promovendus niet verkeerd, maar wij hebben het gevoel dat er zeker meer in had gezeten. Het zegt genoeg dat wij er eigenlijk een beetje van balen dat wij niet wat hoger staan omdat wij, zeker in de laatste vier wedstrijden, niet altijd kregen wat wij verdienden. In deze competitie staat alles dichtbij elkaar, we staan nog dichtbij de nummer twee maar ook het verschil met de ploegen onderin is niet al te groot. Maar naar mijn mening moeten wij helemaal niet naar beneden kijken. Als wij niet te veel te kampen krijgen met blessures en/of schorsingen moet het gezien de kwaliteit in onze selectie mogelijk zijn om in de top 5 te eindigen.”

De vraag aan Van Kesteren is dan ook vanzelfsprekend wat voor hem persoonlijk het sportieve hoogtepunt was van 2019. ,,Dat is heel erg lastig om te zeggen, zeker als je terugkijkt en ziet dat je met het team alles hebt gewonnen In 2019. Persoonlijk was mijn doelpunt, de 2-1 vlak voor tijd tegen VVV-Venlo in oktober 2019 uiteraard een hoogtepunt. Als ik dan toch echt iets moet kiezen als team zijnde was de bekerzege op VVV-Venlo het meest speciaal. Om met 3000 mensen op ons eigen sportpark te zorgen voor deze daverende verrassing was ongekend. De veldbestorming van de supporters na deze overwinning in een wedstrijd waar alles op en aan zat, na een verlenging en een strafschoppenserie was natuurlijk fantastisch.  Echter het kampioenschap in de hoofdklasse B, waar je een heel jaar voor speelt, is uiteraard ook iets dat telt en een echte hoofdprijs is, met het winnen van de districtsbeker als kers op de taart voor een onvergetelijk seizoen.”

Het nieuwe jaar kan reëel gezien qua prijzen niet weer zo succesvol zijn voor Groene Ster, dan het jaar dat nu afgesloten wordt. De selectie heeft een wat hogere gemiddelde leeftijd en de vraag is dan ook of de club in de toekomst in staat is om het niveau van de huidige selectie op pijl te houden. ,,In 2019 viel alles samen en was de selectie kwalitatief sterk en in staat om deze mooie prestaties te leveren. De club moet nu ambitie tonen om door te pakken voor komend seizoen. De trainer verlengde onder deze voorwaarde ook zijn contract en dat geeft de spelers vertrouwen voor het komende seizoen. Enkele spelers waaronder ikzelf zullen geen jaren meer spelen op dit niveau, dus moet de club gericht kijken naar versterkingen voor de toekomst als men een stabiele derdedivisionist wil blijven.”

Het jaar 2019 zorgde ervoor dat Groene Ster op de Nederlandse voetbalkaart kwam te staan. ,,De club leeft nu echt in Limburg. Eerst was het alleen EVV dat in de top van het amateurvoetbal in Nederland speelde en daar kwamen wij nu dus bij. Ik denk dat het voor Groene Ster, mede door de promotie naar de derde divisie en de bekersuccessen, nu nog makkelijker is om goede spelers te strikken. Groene Ster zal daar nu gebruik van moeten maken om zich op dit niveau te blijven door ontwikkelen met als doel een stabiele club te worden in de derde divisie. In deze regio is dat lastiger dan bijvoorbeeld in het midden van het land waar het aanbod van spelers en het aantal clubs op dit niveau groter is. De financiële middelen van Groene Ster zijn beperkt in vergelijking met de andere clubs in de derde divisie, maar wij hebben laten zien dat je met beperkte middelen ook tot mooie prestaties kunt komen, misschien is dat nog wel het mooiste van alles”, besloot Van Kesteren zijn verhaal tegenover Voetbal247.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD