dinsdag, juni 15, 2021
Home Clubs ASWH Dit was 2019 | ASWH, het Ambachtelijke wonder

Dit was 2019 | ASWH, het Ambachtelijke wonder

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2019 kleurden. Vandaag in deel 8: ASWH, het Ambachtelijke wonder.

- Advertentie -

In Hendrik Ido Ambacht wordt tijdens de feestdagen niet veel op Teletekst gekeken. De avondjes en etentjes moeten wel gezellig blijven en een blik op de huidige stand van de ranglijst in de Tweede Divisie geeft niet bepaald een positieve wending aan de sfeer, als je voor ASWH bent. En de geschiedenis leert ons dat er nog geen Tweede Divisionist er in is geslaagd om het vege lijf te redden via de nacompetitie. Aan de andere kant leert diezelfde geschiedenis ons dat ASWH eind 2018 niet meer dan een grijze muis was in de Derde Divisie. Tijdens het slot van het seizoen ontstond er echter een wonder op sportpark Schildman. Een Ambachtelijk wonder.

Toen trainer Rogier Veenstra dit seizoen te gast was bij de Voetbal247 Podcast, vertelde hij dat hij zijn handtekening zette onder het contract van een middenmoter in de Derde Divisie en hij aan het werk ging bij een promovendus in de Tweede Divisie. Een opwaardering die niemand had zien aankomen. Achteraf gezien had Veenstra zelf er wellicht meer in moeten geloven, toen het wonder van ASWH in volle gang was, probeerde hij zelf net dat beetje extra magie over te brengen op promovendus(!) GOES. Ook de Zeeuwen speelden in de nacompetitie voor een plek in de Tweede Divisie, zij sneuvelden echter in de eerste ronde tegen FC Lienden. En laat FC Lienden nu net het sluitstuk zijn van de bijzondere tweede seizoenshelft van ASWH.

Laten we beginnen bij het begin. Eind 2018 vindt ASWH zichzelf terug op de twaalfde plaats in de Derde Divisie, slechts drie punten boven SJC dat op een nacompetitieplaats staat. De ploeg van trainer Cesco Agterberg had de laatste wedstrijd van het kalenderjaar verloren (Odin ’59 won met 1-3 in Hendrik Ido Ambacht) en heeft de blik eerder omlaag dan omhoog gericht. Op het moment dat de strijd om de derde periodetitel begint, is de positie op de ranglijst nog onveranderd. Omdat het gat met SJC wel is opgelopen tot tien punten is, hoeft ASWH niet meer naar beneden te kijken. Het duel tegen de latere kampioen Noordwijk gaat nog wel verloren, maar de wedstrijd erna tegen titelkandidaat Quick Boys eindigt in een 2-0 overwinning. Achteraf mogen we dat duel bestempelen als de start van het Ambachtelijke wonder.

Tot de laatste speeldag verliest ASWH nog twee keer en wordt er eenmaal gelijkgespeeld. Als SJC op bezoek komt voor de laatste wedstrijd van het seizoen is ASWH gestegen naar de achtste plaats en maakt de club uit het Rijnmondgebied kans op de (vervangende) derde periode. Bij winst zouden de Ambachters Quick Boys en DVS ’33 achter zich laten. Voor Quick Boys, die in het bezit was van een andere vervangende periode zou dat weinig uitmaken. DVS ’33 was echter gebaat bij verlies van ASWH of Quick Boys, de ploeg uit Ermelo was echter de enige van de drie die verloor op de laatste speeldag. Deel één van het Ambachtelijke wonder was hiermee afgerond, ASWH mocht zich opmaken voor de nacompetitie.

Dat ook wonderen niet zonder een kleine portie geluk kunnen bleek tijdens het eerste tweeluik tegen OFC. Op Schildman had ASWH een 2-1 overwinning geboekt tegen het sterker geachte OFC, nota bene door de later naar Oostzaan verkassende Bilal El Amrani. Een aantal dagen later staat in Oostzaan dezelfde score op het bord als de blessuretijd ingaat. Een half uur extra inspanning na een lang en zwaar seizoen is voor beide ploegen verre van ideaal, dankzij een goal van Nick Slotboom kwam die er ook niet. Na die late 2-2 werd bekend dat er geen pikante finale tegen de club van de nieuwe trainer kwam. Het FC Lienden van Hans van de Haar, dat in de laatste wedstrijden van de reguliere competitie VVSB de plek boven zichzelf gunden om zo in de “gunstige” kant van het schema terecht te komen, zou de tegenstander worden.

Om een wonder te bewerkstelligen heb je blijkbaar ook een tegenstander nodig die het lot tart. Dat werd in de heenwedstrijd overigens nog niet duidelijk. Trainer Cesco Agterberg had nog nooit zo’n onterechte overwinning gezien dan die van Lienden bij ASWH, 0-1. Enkele dagen later zou Hans van der Haar in eigen huis zijn “eigen kunstje” gaan flikken en de Betuwnaren behouden voor de Tweede Divisie. Kort voor rust is het echter ASWH dat, via Jesper van den Bosch, op een 0-1 voorsprong komt. In de tweede helft stevenen de ploegen af op een verlenging, maar een wonder zou geen wonder zijn, als ASWH niet nog een keer de beslissing forceerde in de slotminuten. Sam van de Kreeke is de gevierde man en kort na de goal moeten twee spelers van FC Lienden nog het veld verlaten na een rode kaart en even later is de nummer 12 van de Derde Divisie in de winterstop gepromoveerd naar de Tweede Divisie.

Van de geschiedenis kun je leren, het is een gegeven dat zich zo vaak bewezen heeft, dat je rustig kan spreken van een feit. ASWH heeft een voetbalwonder nodig om zich in 2020 te handhaven in de Tweede Divisie, maar hoeven daarvoor geen goden aan te roepen. Rogier Veenstra kan het recept uit de clubgeschiedenis halen.

Men neme:

– Een benarde positie in de winterstop
– Een overwinning tegen een topclub op ongeveer 2/3e van de competitie
– Een laatste serie die klinkt als een klok
– De nacompetitie halen op de laatste speeldag
– Twee late beslissende goals in de returns
– Een tegenstander die spot met de wetten van een wonder

Gooi dit alles in de blender en dien je wonder op in een mooi glas met een tropisch rietje. Komend seizoen kan ASWH er nog een extra ingrediënt aan toevoegen, want meer nog dan waar ook ter wereld WEET men op sportpark Schildman dat voetbalwonderen wel degelijk bestaan.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

Steun Voetbal247.nl met een kleine donatie

0
Nog een paar maanden en dan hopen we eindelijk weer ons geliefde topamateurvoetbal als vanouds te kunnen beleven. Zo'n anderhalf jaar moeten we onze geliefde weekendbesteding nu missen. In die tijd hebben we op Voetbal247.nl zo goed en zo kwaad als het gaat je...
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..