dinsdag, 16 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieDit was 2018 | SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit

Dit was 2018 | SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2018 kleurden. Vandaag in deel 6: SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit.

Primeur
Als één gemeente in aanmerking komt voor de titel amateurvoetbaldorp van het jaar dan is het Noordwijk. Zowel Noordwijk, als SJC werd kampioen in de Hoofdklasse en traden toe tot het voetbal op Divisie-niveau. Het feest werd nog groter toen SJC besloot om dit seizoen uit te komen in de Derde Divisie op zaterdag. Hierdoor stonden de dorpsgenoten op 29 september voor het eerst in de historie tegenover elkaar in competitieverband. Op een volgepakt sportpark aan de Lageweg gingen de punten in de eerste Noordwijkse derby naar Noordwijk, 1-3.

Warme onderlinge band
Ruim vier maanden eerder werden beide ploegen in hetzelfde weekend kampioen. Op zaterdag won Noordwijk in eigen huis met 4-0 van RVVH, een dag later loodste Raymond van Heijningen SJC in de slotfase langs directe concurrent Achilles 1894 en voltooide trainer Sjaak Polak het grootste kunststukje in zijn trainerscarrière. Op de kampioensfeesten van beide clubs stond het kantinepersoneel van de andere club achter de bar. Bij het feest van SJC stond zelfs de voorganger van Polak, de huidige trainer van Noordwijk, Kees Zethof de biertjes te tappen. Onder grote publieke belangstelling vindt een ruime week later een gezamenlijke huldiging op het Noordwijkse gemeentehuis en rondrit door het dorp plaats. De twee clubs laten veel meer tekenen van een warme onderlinge band zien, dan tekenen van een heftige rivaliteit.

Dat is ook de conclusie van Ruben Beukers. ,,De dorpsderby van Noordwijk is in niets te vergelijken met die van bijvoorbeeld Spakenburg en Katwijk”, stelt de verslaggever van Voetbal In De Bollenstreek.nl. Dat kwam het mooist tot uiting tijdens die eerste derby in september. ,,Dat was een waar voetbalfeest met enorm veel publiek langs de lijn. Maar de sfeer onderling was zo ontspannen en gezellig. Dat was rond de kampioenschappen van beide ploegen al te zien, maar dat kwam rond die wedstrijd nog het best tot uiting. De onderlinge verstandhouding tussen Noordwijk en SJC is zo goed dat er van rivaliteit nauwelijks sprake is. Deze clubs bijten elkaar niet.”

Filosofie
Hoewel Ronald van Kesteren (oud-keeper, drie seizoenen bij Noordwijk, zeven seizoenen bij SJC) de mening van Beukers onderschrijft, zet hij wel een historische kanttekening. ,,Noordwijk is altijd wel de club geweest waar gepresteerd moest worden, bij SJC zien ze liever een ploeg met allemaal jongens uit het dorp en als dat dan een klasse lager is, dan is dat maar zo.” Dit verschil in filosofie is samen met het verschil in speeldag de voornaamste redenen dat de rivaliteit tussen SJC en Noordwijk niet zo groot is als de rivaliteit tussen bijvoorbeeld de Katwijkse clubs. Toch is het niet altijd zo vredig geweest tussen beide verenigingen. Daarvoor moeten we echter terug naar de jaren ’50 en de eerste helft van de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Verzuiling
In de tijd van de Verzuiling in Nederland hoorden SJC en Noordwijk bij verschillende zuilen. De Zwart-Witten van de Lageweg waren onderdeel van de Rooms Katholieke zuil, de zaterdagamateurs van Noordwijk vielen onder de protestant Christelijke zuil. Overstappen van de ene naar de andere club was eigenlijk ‘not done’ en mocht je dat toch willen doen, ging daar een bezoek aan de kerk aan vooraf. De voorgangers van de kerken zullen in die tijd de zegen niet hebben meegegeven, maar zonder toestemming overstappen werd zeker niet getolereerd. Daarnaast waren de verschillen tussen ‘Noordwijk Zee’ en ‘Noordwijk Binnen’ veel duidelijker dan tegenwoordig en werden die grenzen, onder andere via de voetbalclubs, aangegeven en verdedigd. Toen halverwege de jaren ’60 Nederland massaal ontzuilde, verdwenen ook langzaam maar zeker de scherpe kantjes van de rivaliteit tussen de protestante ‘Zee-ers’ van Noordwijk en de katholieke ‘Binders’ van SJC.

Sjaak Polak werd tijdens de eerste Noordwijkse derby weggestuurd

En waar Noordwijk sinds de invoering van de Eerste klasse van het amateurvoetbal vrijwel altijd op het hoogste zaterdagamateurniveau actief was en zelfs tweemaal de algehele landstitel veroverde (in 1973 en 1980), acteerde SJC een dag later in de marge van het amateurvoetbal met een grote kern van spelers uit het dorp. Tot dit jaar dus, met dank aan twee kampioenschappen in een weekend en de hulpvraag van de KNVB om de knelpunten in de voetbalpiramide op te lossen. Het leverde in 2018 een uniek voetbalfeest in de vorm van een dorpsderby op, in 2019 volgt nog een return op sportpark De Duinwetering.

Lees ook andere delen van de eindejaarsserie:
1: De opmars van AFC
2. ‘Geschoffeerde’ Hans Kraaij jr stapt op
3. KNVB maakt korte metten met recidive Martin van Eeuwijk
4. Groeistuipen bij DVS’33
5. Opvallende rentrees van korte duur

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD