vrijdag, 19 juli 2024
Voetbal247.nlHoofdklasseAchilles '29Dit was 2018 | Rokende ruïnes van voormalig voetbalbolwerk Achilles '29

Dit was 2018 | Rokende ruïnes van voormalig voetbalbolwerk Achilles ’29

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2018 kleurden. Vandaag in deel 10: Rokende ruïnes van voormalig voetbalbolwerk Achilles ’29.

Het waren illustere woorden die Harrie Derks in november 2017 sprak toen hij opstapte als voorzitter van Achilles ’29. ,,De club staat er goed voor. Er is voldoende basis om verder te gaan”, stelde de preses in De Gelderlander. ,,De laatste jaren heb ik er wel vaker over nagedacht. Wat wil ik zelf nog? Waarmee kan ik de club dienen? Voor mij is het belangrijkste: kan ik er nog met volle energie voor gaan? Daarin heb ik mijn overwegingen gemaakt.”

derks-eric-meijers-achilles29

Chaos
Het jaar 2018 was nog maar net begonnen of de bv waarin de voetbalactiviteiten van Achilles ’29 werd op verzoek van de Belastingdienst failliet verklaard. Een groot deel van de selectie zocht zijn heil elders, trainer Eric Meijers stapte op en tot op de dag van vandaag heeft het voormalige Groesbeekse voetbalbolwerk het zwaar. Niet alleen financieel, waar de club alle moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen om minimaal het seizoen af te kunnen maken, maar ook bestuurlijk, want lang lukte het niet een nieuw en stabiel bestuur op de Heikant te installeren. Daarbovenop kwam de juridische strijd met clubman Arno Arts, die vorig seizoen de handdoek oppakte na het vertrek van Meijers en in de veronderstelling leefde ook dit seizoen coach te zijn. Arts had er een kort geding voor nodig om daadwerkelijk ook dit seizoen op de bank te mogen zitten.

Continu negatief belicht
Al die ontwikkelingen doen terugdenken aan de woorden van Harrie Derks in november 2017. Broer Frans Derks, technisch manager en assistent-trainer, deed er in januari van dit jaar een schepje bovenop: ,,Er wordt geschreven dat het hier onrustig is, het een puinhoop zou zijn. Dat is onterecht. Ik betreur het zeer dat geen enkele journalist het traject van de afgelopen vijf jaar goed heeft kunnen verwoorden. Wij worden continu negatief belicht, dat is pijnlijk”, stelde hij eveneens in De Gelderlander.

Kutkeeper
In het najaar staat Achilles ’29 zelfs landelijk in de spotlights door de aankondiging van de documentaire ‘Voetbal is Oorlog’, waarin de club met name in het jaar waarin het degradeerde uit de Eerste Divisie is gevolgd door een filmploeg. De trailer van de documentaire wordt bijna 300 duizend keer bekeken, met name door de emotionele uitspraken van trainer Eric Meijers die achter elkaar zijn gezet. Zijn ‘kutkeeper’ en ‘kutkrant’ gaan viral.

20-0 nederlaag
De afgelopen weken lijkt het stilaan rustiger te worden rond Achilles ’29. Hoewel het beloftenelftal eveneens viral gaat door met 20-0 te verliezen van Jong Heracles en ook het vrouwenelftal met 10-0 verliest van PEC Zwolle vrouwen, gaat het in ieder geval weer over voetbal op de Heikant. Het vlaggenschip van Arno Arts blijft moeizaam presteren dit seizoen, met een huidige 17e plaats in de Derde Divisie. Als daarin geen verbetering komt, dreigt Achilles in 2019 voor de derde maal op rij te degraderen. Belangrijker zal voor de mensen met een Achilles ’29-hart echter zijn dat de rust volgend jaar eindelijk terugkeert, de rijen weer gesloten kunnen worden en voorzichtig kan worden begonnen met het opnieuw opbouwen van de club, die in 2018 meer weg had van een rokende ruïne.

Lees ook andere delen van de eindejaarsserie:
1: De opmars van AFC
2. ‘Geschoffeerde’ Hans Kraaij jr stapt op
3. KNVB maakt korte metten met recidive Martin van Eeuwijk
4. Groeistuipen bij DVS’33
5. Opvallende rentrees van korte duur
6. SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit
7. Relativeren met Danny van den Meiracker
8. De ontroerende comeback van ‘Zulu’ Cenk Uguz
9. Een jaar vol spraakmakende uitspraken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD