Volg ons

Tweede Divisie

Dit was 2018 | Kozakken Boys – Katwijk, een apotheose vol verhalen

Dit was 2018 | Kozakken Boys – Katwijk, een apotheose vol verhalen

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2018 kleurden. Vandaag in deel 12: Kozakken Boys – Katwijk, een apotheose om van te smullen.

Als Kozakken Boys – Katwijk een normale competitiewedstrijd halverwege het seizoen was geweest, had het duel de geschiedenisboeken ingegaan als eentje om heel gauw te vergeten. De editie van 26 mei 2018 was echter de ultieme finale om de landstitel. De wedstrijd waarin koploper Katwijk op zijn laatste benen richting het zilverwaar kroop en jager Kozakken Boys haar prooi vlak voor de finish in het vizier had. Een wedstrijd die vol verhalen zat. Met de vertellers van die verhalen gaan we nog een keer terug naar een uitverkocht sportpark De Zwaaier op de slotdag van het seizoen 2017-2018, met de vraag hoe zij die wedstrijd beleefden.

Ontknoping
,,Als neutraal journalist hoop je op een ontknoping als deze op de slotdag”, sprak Jelmer Geerds van Voetbal247.nl een maand of twee eerder in een uitzending van het lokale Spakenburgse tv-programma LOS Sportcafe. Omdat Katwijk zich een week eerder verslikte in de thuiswedstrijd tegen Koninklijke HFC kreeg Geerds waar hij vooraf op had gehoopt: een Grande Finale om het landskampioenschap tussen nummer 2 Kozakken Boys en nummer 1 Katwijk. Laatstgenoemde had aan een punt genoeg om kampioen te worden. Bij verlies zou Katwijk na 33 wedstrijden als koploper die plek op het allerlaatste moment af moeten staan aan Kozakken Boys. Tot zover de kille cijfers.

Het zijn vaak namelijk niet de cijfers die het voetbal kleur geven, maar de verhalen achter die cijfers. Marcel van der Vijver (sportverslaggever bij RTV Katwijk), Robert Toret (Leidsch Dagblad) en Ruben Beukers (VoetbalindeBollenstreek.nl) mochten namens de media die verhalen vertellen en zij vertellen nu hun verhaal over een wedstrijd die alles had, behalve goed voetbal.

Ontzettend heet
,,Het eerste wat mij te binnen schiet als ik aan die wedstrijd terugdenk is dat het zo ontzettend heet was”, zegt Marcel van der Vijver, die namens RTV Katwijk het radioverslag mocht verzorgen vanaf De Zwaaier. ,,Ik had vooraf wel aangegeven dat ik voor deze wedstrijd graag één van de twee verslaggevers zou willen zijn. Hoewel Rijnsburgse Boys mijn club is, zijn dit soort duels toch de krenten in de pap voor een verslaggever.” Die beleving was er ook bij Ruben Beukers. ,,Voor mij persoonlijk was dit de eerste wedstrijd van deze orde van grootte.” Dusdanig groot zelfs dat de journalist van Voetbal in de Bollenstreek even geen prioriteit gaf aan het jagen op het actuele nieuws. ,,Kort voor de wedstrijd werd bekend dat trainer Gert Aandewiel zijn functie had neergelegd bij Quick Boys, het kon me op dat moment even gestolen worden”, duidt Beukers de spanning bij zichzelf vooraf.

Borrelende spanning
Het was die middag zeer warm in Werkendam. Sportpark De Zwaaier vulde zich met 4000 gelukkigen die een kaartje hadden bemachtigd voor deze wedstrijd. Alleen het uitvak bleef tot kort voor de aftrap leeg. ,,Ik mocht samen met Hielke Biemond het verslag voor het Leidsch Dagblad schrijven”, vertelt Robert Toret, die zich zou toeleggen op een sfeerverslag van het duel. ,,Een half uur voor de aftrap was het uitvak echter nog vrijwel leeg. Pas kort voor de aftrap waren de Katwijk-supporters aangekomen en er ontstond direct een heetgebakerd sfeertje”, zegt Toret, die even vreesde dat het duel historisch zou worden om de verkeerde redenen, maar uiteindelijk zag hij dat de spanning wel bleef borrelen, maar nooit overkookte.

Schot op de paal
Als je de wedstrijd zelf zonder opsmuk zou omschrijven, kom je niet verder dan een duel waarin Katwijk het benodigde punt vanaf het begin verdedigde en Kozakken Boys voor rust gedoseerd de aanval zocht en een paar kansen kreeg. Na rust ging de klok meer en meer in Katwijks voordeel tellen en hielden de Krombewoners, onder de bezielende leiding van Paul de Lange, stand. In de slotfase werd het aanvalsspel van Kozakken Boys steeds opportunistischer en was de thuisploeg, via een schot van Abdellahi nog heel dichtbij. Zijn inzet belandde echter op de paal. Nadat Kilian Berkhout zijn tweede gele kaart kreeg te zien, moesten de bezoekers in de slotfase nog een aantal hete minuten met tien man door, maar haalden zij de eindstreep met 0-0.

Piet Molenaar, vader van Sander Molenaar, reikte Katwijk de schaal uit

Sander Molenaar
Zoals eerder geconcludeerd krijgt het voetbal juist kleur door de verhalen. Natuurlijk is er het voetballende verhaal van een koploper die op zijn laatste benen loopt na 33 wedstrijden bovenaan en de jager die de koppositie op het laatste moment kan overnemen, maar op 26 mei oversteeg het voetbal even het leven. Dat had alles te maken met het overlijden van de teammanager van Katwijk, Sander Molenaar (38), eerder in het seizoen. Dan komen bepaalde momenten rondom deze kampioenswedstrijd in een ander daglicht te staan. Zoals bijvoorbeeld de uitreiking van de kampioensschaal door de vader van Sander Molenaar (Toret:,,Toen kwamen ook bij mij de tranen”), of een omhelzing tussen assistent-trainer Patrick Heymans en tijdelijk teammanager Karim Hajji (Beukers: ,,Zoveel emotie, ik had er bijna geen woorden voor”).

Technisch directeur Cees Bruinink in het kampioensshirt met eerbetoon aan Sander Molenaar

Maar het moment van de middag was toch het schot van Abdellahi in de 87e minuut. Een verslagen Ricardo Kieboom ziet de bal naast hem tegen de paal gaan en zou later zeggen dat Sander Molenaar daar verantwoordelijk voor was. Later op de avond op het balkon van het Katwijkse gemeentehuis herhaalt aanvoerder Robbert Susan die woorden nog eens voor een uitzinnige menigte. De gedachte is volkomen begrijpelijk als je zulk leed van dichtbij meemaakt, maar de verhalenvertellers van de media staan op iets meer afstand. Toch?

Emotionele lading
,,Voor mijn gevoel viel alles stil op het moment dat Abdellahi schoot”, blikt Toret terug. ,,Toen die bal tegen de paal ging, was mijn eerste gedachte ook dat dit Sander was. Het maakte deze wedstrijd daarom groter dan alle andere spannende, grote wedstrijden die ik heb meegemaakt.” Beukers onderschrijft dit gevoel door te stellen dat Kozakken Boys, gezien het spelbeeld, verdiend had om te winnen, maar dat van Sander Molenaar niet te winnen bleek die dag. Het verhaal van Sander Molenaar maakte dat de strijd om de landstitel niet alleen een grote wedstrijd was. Het gaf het kampioenschap van Katwijk een lading die iedereen voelde. ,,Ik was aan het einde van die dag zo moe, dat ik om half 11 al op bed lag”, besluit Marcel van der Vijver.

Lees ook andere delen van de eindejaarsserie:
1: De opmars van AFC
2. ‘Geschoffeerde’ Hans Kraaij jr stapt op
3. KNVB maakt korte metten met recidive Martin van Eeuwijk
4. Groeistuipen bij DVS’33
5. Opvallende rentrees van korte duur
6. SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit
7. Relativeren met Danny van den Meiracker
8. De ontroerende comeback van ‘Zulu’ Cenk Uguz
9. Een jaar vol spraakmakende uitspraken
10. Rokende ruïnes van voormalig voetbalbolwerk Achilles ’29
11. Een jaar van opvallende keepers

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie