zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieDit was 2018 | Een jaar vol spraakmakende uitspraken

Dit was 2018 | Een jaar vol spraakmakende uitspraken

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2018 kleurden. Vandaag in deel 9: Een jaar vol spraakmakende quotes.

Waar in het betaald voetbal trainers en spelers – veelal ondergedompeld in media-trainingen – veelvuldig vervallen in cliché’s en nietszeggende analyses, is de top van het amateurvoetbal gelukkig gezegend met verschillende spelers en trainers die wel man en paard durven te noemen of niet vies zijn een mooie beeldspraak of oneliner. Voetbal247.nl neemt het jaar door met de meest opvallende quotes.

We beginnen – nu het nog kan – in Lienden. Hans Kraaij junior was bijna wekelijks goed voor quotes die goed zouden verkopen als tegeltjeswijsheden of doorspekt waren van de nodige dramatiek. Zo kondigde Kraij eind 2017 al aan speciaal naar de kerk te zullen gaan om te bidden dat de blessure van zijn topschutter Danny van den Meiracker mee zou vallen, in 2018 ging de televisiepersoonlijkheid vrolijk door zijn originele uitspraken.

Arme vrouw van me
Wat te denken van de reactie van Kraaij nadat ‘zijn’ Lienden in blessuretijd alsnog een punt weggaf tegen Katwijk, doordat Marciano Mengerink tussen drie man toch tot een winnend schot kon komen. Kraaij: ,,Als je zo trots bent op onze tweede helft en je maakt dik en dik verdiend 1-1 en het is dan zo’n beetje de 94ste minuut en je kunt met z’n drieën dan niet één iemand van een schotje afhouden, dan houdt alles op in het leven. Dan stort de wereld even in. Hier ben ik twee weken niet door te genieten. Arme vrouw van me”, foeterde hij tegenover FOX Sports.

Flapdrol
We blijven even in Lienden, want ook hoofdsponsor Nico Wagenvoort was niet vies van een uitgesproken statement. Na het teleurstellend verlopen duel met Spakenburg twitterde Wagevoort: ,,Wat een flapdrol ben je Cairo. Na afloop proberen een relletje te maken om je eigen wangedrag op de achtergrond te krijgen. Ik hoop dat je Lienden voorlopig niet meer gaat fluiten. Altijd popiejopie gedrag en alleen maar ellende veroorzaken.”

M’n cluppie
Zijn naam kwam al voorbij. Danny van den Meiracker was één van de meest besproken hoofdrolspelers van 2018, mede vanwege zijn eerlijkheid in interviews. De spits was goudeerlijk over zijn motief voor de pikante overstap naar IJsselmeervogels: een vorstelijke aanbieding. En toen de grootste verbijstering was gaan liggen bij de achterban van zijn oude liefde Spakenburg, stelde Van den Meiracker pal voor de beladen derby: ,,Spakenburg is m’n cluppie”, in gesprek met RTV Utrecht. Voor zover wij weten is daar nog nooit een actief speler van IJsselmeervogels mee weggekomen. Van den Meiracker geniet echter een unieke status in het voetbalmaffe dorp.

Willem Leushuis

Goede fruitoogst
We blijven even in Gelderse en Spakenburgse sferen, want ook Willem Leushuis heeft de gave om in zijn uitspraken te kunnen prikkelen, soms wat te provoceren of in ieder geval met originele teksten te komen. Wat te denken van zijn vooruitblik op het duel van IJsselmeervogels tegen De Treffers. Leushuis verbaasde zich over de winterse kooplust van de Groesbeekers, die flink winkelden bij Achilles ’29. Op de Vogels-website sprak Leushuis: ,,Blijkbaar is de fruitoogst in de Betuwe goed, dit jaar. Badjeck en De Bondt, hun sterspelers van de eerste seizoenshelft, zitten na de winterstop in ieder geval geregeld op de bank.” Dat Groesbeek topografisch niet tot de Betuwe behoort, was slechts een hinderlijk detail.

Sowieso de beste
We maken een uitstapje naar Veenendaal, waar DOVO een doelman onder contract heeft staan die over zelfvertrouwen niet te klagen heeft. In een interview met VICE Sports stelde Rodney Ubbergen: ,,Ik zie keepers van wie ik denk: “Laat mij een week meetrainen en ik ben nog steeds beter dan jij.” Zelfs in de Eredivisie kan ik misschien net vier keepers opnoemen die beter zijn dan ik. In het voetballende deel ben ik sowieso de beste. Als je mij bij een club FC Utrecht of FC Twente neerzet, merk je geen verschil met wie er nu staat. In sommige gevallen hoef ik niet eens een week te trainen, haha. Helaas voor de Nederlandse clubs durven ze het niet aan met me.”

Lijken worden wakker
Wie uiteraard ook niet mag ontbreken in dit overzicht, is Sjaak Polak. Het is moeilijk kiezen, want Polak is eveneens meester in prachtige unieke teksten. Wat te denken van de uitspraak van Polak nadat zijn SJC met 8-1 had verloren in de competitie. ,,We hebben allemaal een knock-out gekregen, maar ik heb gezegd: er zijn ook lijken die wel eens opstaan. Dat klinkt misschien heel hard, maar die worden ook gewoon ineens wakker. Wij moeten ook gewoon opstaan en dat hebben we ook gedaan”, stelde hij na de daaropvolgende 2-1 zege op FC Lisse tegenover Omroep West.

Speelgoed terug
Jochem Twisker beleefde vermoedelijk het meest bizarre seizoen uit zijn trainersloopbaan bij De Dijk. Het vertrek van geldschieter Heino Braspenning mondde uit in een bizarre soap. Braspenning eiste op een gegeven moment zelfs de wedstrijdshirts met zijn sponsoring terug. Twisker maakte daarop van zijn hart bepaald geen moordkuil: ,,Heino heeft toch allemaal van die liefdadigheidsprojecten in de wijken hier in Amsterdam-Noord? Hij zal de shirts wel nodig gehad hebben… (..) Het is te treurig voor woorden. Het is als een klein kind dat niet mag spelen en daarom zijn speelgoed terug wil”.

Niet zeikstralen
We besluiten het overzicht met de trainer van GVVV. Niek Oosterlee heeft duidelijk een broertje dood aan mokkende wisselspelers, bleek begin dit seizoen in gesprek met RTV Utrecht. ,,Kijk, we hebben een brede groep en er zijn een aantal jongens in ons elftal die zijn teleurgesteld omdat ze niet spelen. Ik kan er helaas geen 18 opstellen want dat zou ik het liefste doen, maar ik kan er maar elf het veld insturen. Maar dat hoort ook bij de sport: als je niet speelt zul je ervoor moeten zorgen dat je wel gaat spelen. Ik heb nu een beetje het gevoel dat een aantal jongens met de ziel onder hun arm lopen, die zijn een beetje bang voor concurrentie. Die denken bij zichzelf: ja ik speel niet, ja maar dit en ja maar dat. Maar dan moet je in de Hoofdklasse gaan spelen of in de eerste klasse, maar niet bij ons. Als je bij ons speelt, dan weet je dat je concurrentie hebt en dan moet je niet zeikstralen, je ballen eraf trainen en laten zien dat jij erin hoort. Maar niet met een kwaaie kop rond gaan lopen.”

Lees ook andere delen van de eindejaarsserie:
1: De opmars van AFC
2. ‘Geschoffeerde’ Hans Kraaij jr stapt op
3. KNVB maakt korte metten met recidive Martin van Eeuwijk
4. Groeistuipen bij DVS’33
5. Opvallende rentrees van korte duur
6. SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit
7. Relativeren met Danny van den Meiracker
8. De ontroerende comeback van ‘Zulu’ Cenk Uguz

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD