Volg ons

Derde Divisie

Dit was 2018 | De Dijk: van drempel naar profvoetbal naar kelder van de Derde Divisie

Dit was 2018 | De Dijk: van drempel naar profvoetbal naar kelder van de Derde Divisie

De laatste dagen van december zijn traditiegetrouw de momenten waarin veelvuldig wordt teruggekeken naar hetgeen afgelopen jaar gebracht heeft. Ook in de Tweede en Derde Divisie was het een bewogen jaar vol hoogte- en dieptepunten, opmerkelijke en opvallende momenten. Voetbal247.nl besluit het jaar met een serie terugblikken op gebeurtenissen, uitspraken en bijzondere spelers en trainers die 2018 kleurden. Vandaag in deel 13: De Dijk: van drempel naar profvoetbal naar kelder van de Derde Divisie.

Aan de Schellingwouderdijk hing zo’n anderhalf jaar geleden een hosanna-stemming. Openlijk werd gefilosofeerd over het bestormen van het profvoetbal als tweede club van Amsterdam, de bouw van een nieuw stadion en het verwezenlijken van een waar voetbalsprookje. Maar wat een droom leek, eindigde amper twaalf maanden in een nachtmerrie. Na een veelbesproken breuk met de geldschieter, een leegloop van de duurbetaalde selectie, een sportief negatieve spiraal volgde afgelopen zomer na één seizoen in de Tweede Divisie degradatie. Een terugblik.

Het is groot feest in het clubhuis van de fusieclub op 23 april 2017. Zonder zelf te spelen heeft De Dijk zich tot kampioen van de Derde Divisie gekroond. Het huzarenstukje van vormgever en geldschieter Heino Braspenning wordt alsmaar mooier. Omdat zijn ambities verder reiken dan de Tweede Divisie waarin het na de zomer zal debuteren, wordt de selectie opnieuw versterkt met enkele gearriveerde oud-profs: Jack Tuyp is aangetrokken als vervanger van Dennis Kaars, Theo Zwarthoed lijkt zijn carrière te gaan afbouwen in Amsterdam-Noord, FC Liendens smaakmaker ‘Appie’ Loukili en ook Arubaans international Raymond Baten worden gecontracteerd.

Als De Dijk ook nog eens de eerste drie wedstrijden, waaronder de stadsderby in de KNVB-beker tegen AFC, wint, gloort opnieuw een prachtseizoen voor de selectie van coach Jochem Twisker. En alsof de club al niet genoeg hoogtepunten heeft beleefd afgelopen jaren, wordt het in de KNVB-beker ook nog eens gekoppeld aan het grote Ajax. Het wordt een waar voetbalfeest in het uitverkochte stadion van FC Volendam, waarnaar De Dijk is uitgeweken. Maar dan volgt op 7 november 2017 een gesprek tussen Braspenning en een afvaardiging van het bestuur, onder wie voorzitter Ton Langelaar. Inzet van het onderhoud is de toekomst van het eerste elftal en de plannen voor volgend seizoen. Het gesprek escaleert volledig. Er ontstaat een onherstelbare vertrouwensbreuk die enorme gevolgen zal hebben.

Braspenning vertrekt per direct en in zijn kielzog volgen verschillende belangrijke voetballers die een sterke loyaliteit naar hem voelen. De selectie van Twisker raakt uitgedund en dat heeft zijn weerslag op de prestaties op het veld. De breuk met de tien jaar lang zo betrokken hoofdsponsor zorgt ook voor interne verdeeldheid binnen de club. Die voert zelfs zo ver dat voorzitter Ton Langelaar wordt geïntimideerd, waarop het complete bestuur kort voor de Algemene Leden Vergadering opstapt.

Wekenlang is De Dijk in feite stuurloos. Als begin januari van dit jaar een nieuw bestuur moet worden gekozen, hebben zich twee kandidaatsbesturen gemeld. Maar enkele uren voor de verkiezing besluiten beide voorzitterskandidaten Paul Barends en Saïd Bentohami te gaan samenwerken: Barends wordt algemeen voorzitter, Bentohami verantwoordelijk voor het eerste zondagteam. Al snel escaleert het opnieuw. Bentohami vertrekt nadat trainer Twisker op non-actief werd gesteld, maar kort daarna door andere bestuursleden wordt teruggevraagd en het ontslag ongedaan wordt gemaakt.

In de maanden die volgen vindt er achter de schermen een juridische strijd plaats tussen advocaten van Braspenning en De Dijk. De inzet: geld. Uit rancune laat Braspenning vrijwel al zijn sponsoruitingen op het sportpark verwijderen en in februari eist hij ook de wedstrijdshirts van het eerste per direct op. Twisker: ,,Heino heeft toch allemaal van die liefdadigheidsprojecten in de wijken hier in Amsterdam-Noord? Hij zal de shirts wel nodig gehad hebben… (..) Het is te treurig voor woorden. Het is als een klein kind dat niet mag spelen en daarom zijn speelgoed terug wil”. De Dijk maakt het seizoen af in tenues die teammanager Peter Oosterbeek in alle haast aanschaft in een sportzaak.

Op dat moment zijn veel spelers, waaronder Jack Tuyp, Jeroen Verhoeven, Nabil El Gourari en ‘Appie’ Loukili om verschillende redenen al tussentijds vertrokken. De Dijk glijdt af richting de kelder van de Tweede Divisie. Coach Twisker heeft bij meerdere wedstrijden nog slechts twaalf volwassen voetballers tot zijn beschikking. De uitgedunde doch strijdvaardige overgebleven spelersgroep knokt voor wat het waard is, maar tegelijkertijd snakt het ook naar het einde van een seizoen dat niet zou misstaan als soap op primetime. Op 13 mei van dit jaar valt het doek en degradeert De Dijk na een 0-1 thuisnederlaag tegen VVSB. Het ziet haar complete selectie vertrekken, evenals coach Twisker.

Echte clubmensen zetten vervolgens hun schouders eronder. De Dijk mag dan weliswaar nauwelijks nog budget hebben, het beschikt wel over een sterke jeugdopleiding, ligt voor veel Amsterdamse voetballers op een gunstige locatie en biedt zodoende een mooi podium voor talentvolle voetballers met ambitie. De Dijk, dat inmiddels trainersduo Kees Oostermeijer en Viggo Waas heeft binnengehaald, organiseert meerdere selectiedagen, waar het uiteindelijk een vrijwel compleet nieuwe spelersgroep uit samenstelt. Damian Menzo, zoon van Stanley Menzo, is de enige die de ook een deel van vorig seizoen meemaakte.

Sportief heeft De Dijk duidelijk een jasje uitgedaan. Uit de eerste dertien competitiewedstrijden worden slechts drie punten gehaald, maar volgers zien wel dat de groep van Oostermeijer stappen maakt en er steeds meer voetbal in het team komt. Het leidt begin december tot de eerste zege van het seizoen, als ASWH met 1-4 wordt verslagen. Een week later volgt een knap gelijkspel tegen Quick Boys: 2-2. Het zal voor De Dijk een hele klus worden om een nieuwe degradatie dit seizoen te voorkomen, maar wel is duidelijk dat de grootste brokstukken wel lijken te zijn opgeruimd en er een fundament ligt voor een mooie toekomst, zonder afhankelijk te zijn van één allesbepalende geldschieter.

Lees ook andere delen van de eindejaarsserie:
1: De opmars van AFC
2. ‘Geschoffeerde’ Hans Kraaij jr stapt op
3. KNVB maakt korte metten met recidive Martin van Eeuwijk
4. Groeistuipen bij DVS’33
5. Opvallende rentrees van korte duur
6. SJC – Noordwijk: een ontzuilde rivaliteit
7. Relativeren met Danny van den Meiracker
8. De ontroerende comeback van ‘Zulu’ Cenk Uguz
9. Een jaar vol spraakmakende uitspraken
10. Rokende ruïnes van voormalig voetbalbolwerk Achilles ’29
11. Een jaar van opvallende keepers
12. Kozakken Boys – Katwijk, een apotheose vol verhalen

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar wordt net als veel clubs en bedrijven geraakt door de gevolgen van Coronavirus. Juist in deze tijd zetten we juist een stap extra, om nog uitgebreider verslag te doen van wedstrijden en het laatste nieuws. We zien echter dat de advertentie-inkomsten zijn teruggelopen. We zouden om die reden een kleine donatie zeer waarderen. Op die manier kunnen alle artikelen, reportages en interviews gratis en zonder betaalmuur toegankelijk blijven.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Derde Divisie