vrijdag, februari 3, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlAanbevolenDit waren de mooiste voetbalboeken van 2020

Dit waren de mooiste voetbalboeken van 2020

Het jaar is bijna ten einde. Tijd voor de lijstjes, de terugblikken op een op voetbalgebied somber jaar. Met de afgekondigde lockdown wel een zeer geschikt moment om er weer eens een mooi voetbalboek bij te pakken of natuurlijk om cadeau te geven met kerst. Voetbal247.nl verzamelde de mooiste voetbalboeken die in 2020 zijn verschenen.

Van Middlesbrough naar Millwall, langs de rafelranden van het Engelse voetbal – Joris van de Wier
In ‘Van Middlesbrough naar Millwall’ gaat Joris van de Wier opnieuw op zoek naar het ruige, ongepolijste Engeland. Hij bezoekt vervallen arbeiderssteden en voormalige mijnwerkersplaatsen en beschrijft daarbij opnieuw de unieke Engelse voetbalcultuur. Van de Wier gaat voor dit boek naar de ultieme haatderby van Engeland, ondervindt hoe intimiderend het is om in het uitvak te zitten bij Millwall, zoekt uit waarom het zo verschrikkelijk is om op een midweekse winterdag naar Stoke-on-Trent te moeten en komt terecht in het afvoerputje van Engeland, waar alle levensvreugde uit de mensen lijkt te zijn verdwenen. Verder krijg je in dit boek antwoord op belangrijke vragen als hoe het komt dat ze in Grimsby een hekel hebben aan IJslanders en de kleur groen, waarom supporters van Barnsley zich identifi ceren met een torenvalk en hoe het is om in een stad te leven waar voetbal niet de belangrijkste sport is.

Ajax in Afrika – Jonathan Ursem
Ajax in Afrika gaat over de zoektocht naar talent van de Amsterdamse club in Afrika. Van Benni McCarthy tot Lassina Traoré.

Koemans Keuzes – Patrick Bernhart
In Koemans keuzes gaat Patrick Bernhart op zoek naar de succesformule van de coach Koeman. Waarom lukt het hem wel waar zijn voorgangers Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat faalden? En kan hij de goede lijn doortrekken bij het onstuimige sterrenensemble van Barça? Bernhart duikt terug in de tijd en verweeft Koemans loopbaan als speler met zijn periodes als clubtrainer en bondscoach. Welke keuzes zijn bepalend voor zijn carrière? En bovenal: kan hij als trainer tot de absolute wereldtop worden gerekend?

1 van de 11 – Leo Oldenburger en Youri van den Busken
Keepers… Het zijn aparte gevallen. Ondanks het feit dat ze er anders uitzien dan de overige tien én ze ook andere dingen mogen, blijven ze 1 van de 11. Zelfs als je trainers over hun systeem hoort praten en zij dan categorisch reppen van 4-3-3, 4-4-2 of 5-3-2. Het zijn er altijd tien. Alsof ze niet meedoen. Dit boek bevat portretten van illustere Oranje-keepers. Van voormalig recordinternational Edwin van der Sar en Europees kampioen Hans van Breukelen tot de huidige Oranje-doelman Jasper Cillessen en ladykiller Frans de Munck.

Marokkaanse Trots – Thomas Rijsman en Nordin Ghouddani
In “Marokkaanse trots’ beschrijven sportjournalisten Thomas Rijsman en Nordin Ghouddani de complexiteit van een Marokkaanse nationaliteit in de voetbalwereld. Er zijn steeds meer Marokkaanse Eredivisiespelers, inmiddels bijna tien procent van het totaal. Hoe lastig was hun weg van het pleintje naar het stadion? Tegen welke vooroordelen lopen ze aan, zowel op de club als in het contact met de pers? En waar blijft de eerste Marokkaanse hoofdtrainer?

Virgil – Luca Caioli en Cyril Collot
In ‘Virgil’ beschouwen de schrijvers de bijzondere carrière van Virgil van Dijk, die zonder ooit voor een Nederlandse top 3 club te spelen wel de absolute wereldtop bereikte.

Meisjesdromen – Willem Vissers
‘Meisjesdromen, van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar’, is een verslag over de opkomst van het vrouwenvoetbal vanaf de eerste plaatsing voor een eindtoernooi tot de finale van Lyon , tien jaar later. Gedocumenteerd door Volkskrant-journalist Willem Vissers, die in die tien jaar alle WK’s en EK’s bezocht.

Faas Wilkes – Nino Wilkes en Robert Heukels
Faas Wilkes was een van de beste Nederlandse voetballers ooit, die Nederland als voetballand op de wereldkaart zette. Deze tweebenige dribbelkoning was de eerste stervoetballer die internationaal furore maakte bij onder meer Valencia en Internazionale, waar hij tot op de dag van vandaag voortleeft als ‘Il Tulipano’ – de tulp. In Nederland werd hij door Johan Cruijff geroemd als idool, maar toch weten we hier nog maar weinig van Faas Wilkes.

Stijn Vreven, pure haat, pure liefde – Dave Peters
Het boek ‘Vreven, pure haat, pure liefde’ is er een van extremen. Net als de persoonlijkheid van de hoofdrolspeler Stijn Vreven. Als voetballer speelde hij een cultstatus bij elkaar bij traditieclubs als KV Mechelen, KAA Gent, FC Utrecht en Vitesse. Hij werd gehaat, maar was ook extreem geliefd. Want voetballen kon hij ook. Hij leerde de stiel op de zompige akkers van het amateurvoetbal, hield Waasland-Beveren boven water, promoveerde met NAC Breda naar de Eredivisie, sneuvelde met Beerschot in de promotiefinale op één minuut van het einde en deed nog een ultieme reddingspoging maar ging heroïsch ten onder met Sporting Lokeren. Hij werkt achttien uur per dag. Als speler was Stijn de laatste der Mohikanen. Geheel uniek in zijn soort. In dit boek spreekt hij vrijuit over de geheimen van de kleedkamer, benevelde nachten als rockster in Nederland, elkaar op de bek slaan tijdens de training, Rode Duivel worden, zijn eigen voetbalfilosofie, een bedankje ontvangen van Vincent Kompany, samenspelen met WK-topschutter Miroslav Klose enzovoort.

Sneijder – Kees Jansma
Hij is record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Kind van het Utrechtse Ondiep. Ajax-icoon.Maar hij is vooral Wesley Sneijder, altijd en overal. Nu er een einde is gekomen aan zijn imposante loopbaan, vertelt hij zijn complete verhaal aan Kees Jansma.

Over Voetbal Gesproken – Theo Uphus
Voetbal247.nl-verslaggever Theo Uphus reist al decennia lang stad en land af naar de meest bijzondere wedstrijden, stadions en sportparken. In ‘Over Voetbal Gesproken’ deelt hij zijn mooiste verhalen uit binnen- en buitenland, van het Nederlandse (top)amateurvoetbal tot Anfield van zijn zo geliefde Liverpool.

O Belgisch Voetbal – Raf Willems
In dit boek neemt Raf Willems je mee langs de meest legendarische verhalen uit 125 jaar Belgisch voetbal: de gestage bloei van de Rode Duivels, de modernisering van de Belgische competitie, de vele clubsuccessen op het Europese toneel, maar ook de omkoopschandalen, de gemiste kansen en nog veel meer.

Dirk Kuyt, het geloof in succes – Jaap de Groot
‘Kuyt’ is een persoonlijk verhaal over de lange weg naar succes. Het is een boeiend relaas over ambitie, teleurstelling, doorzettingsvermogen en succes.

De Onsterfelijken, het AC Milan van Rijkaard, Gullit en Van Basten
Op 24 mei 1989 won het AC Milan van Rijkaard, Van Basten en Gullit in een fenomenale wedstrijd tegen het Roemeense Steaua Boekarest de Europacup I. Het was de kroon op het werk van coach Arrigo Sacchi, die een legendarisch team had weten te smeden. Met het trio olandese werd de avontuurlijke Nederlandse voetbalcultuur, gebaseerd op spelplezier en snel combinatiespel, gecombineerd met de harde en directe Italiaanse speelstijl, gericht op resultaat. Het Nederlandse trio bereikte een status van mythische proporties.

LvG – Robert Heukels
Louis van Gaal vertelt zelf over zijn keuzes, over waar hij trots op is en over de fouten die hij maakte. Hij spreekt over zijn tijd bij Ajax, FC Barcelona, AZ, en voor het eerst over Bayern München, Oranje, Manchester United en de fluwelen revolutie van Cruijff. Over zijn visie, zijn ontwikkeling als trainer en de toekomst van het voetbal. Maar ook spreekt hij openhartig over het leven, de liefde en de dood. LvG biedt een unieke blik achter de schermen bij een van de meest succesvolle trainers ter wereld.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD