maandag, juni 21, 2021
Home Competities Tweede Divisie De Voetbal247.nl Visie: Wachten op het spelersbusje

De Voetbal247.nl Visie: Wachten op het spelersbusje

Voetbal247.nl biedt in de Voetbal247.nl Visie een podium voor diverse mensen binnen het amateurvoetbal om hun mening over actuele zaken te geven. Deze week hebben wij het podium ingeruimd voor Ruben Beukers van VoetbalindeBollenstreek.nl. Hij ziet een fenomeen uit het profvoetbal overwaaien naar de amateurs en zet daarbij zijn vraagtekens.

- Advertentie -

Als verslaggever en journalist loop ik nu al een aantal jaar mee in de voetballerij en dan vooral in het amateurvoetbal. Elk seizoen gebeuren er dingen waar ik met mijn hoofd echt niet bij kan. Supportersgroepen die met elkaar op de vuist gaan, racisme en afgelopen zaterdag kwam er iets bij wat ik nog niet had meegemaakt: het opwachten van een spelersbus. Nadat een paar weken geleden de Feyenoord-selectie – met name toenmalig trainer Jaap Stam – het mikpunt was, was het deze keer de beurt aan de bus van vv Katwijk!

Het zijn van die dingen waar ik met m’n hoofd niet bij kan. Ook ik ben liefhebber en supporter van een club, maar nog nooit heb ik het in mijn hoofd gehaald om na een teleurstellend resultaat naar het stadion te rijden en dan lekker op de spelersbus te gaan wachten. Ik snap de beweegredenen van zo’n actie niet. Ook niet als je het stap voor stap gaat ontleden.

De eerste stap is de teleurstelling. Je club presteert – hoogstwaarschijnlijk – al niet zo lekker en dus ga je er al met een minder positief gevoel naar toe. De spreekwoordelijke emmer is waarschijnlijk het beste voorbeeld. Vervolgens boekt je favoriete elftal een negatief of onverwachts resultaat waardoor de druppel de emmer laat overlopen. De derde stap is de emotie. Als supporter ben je boos. Woedend. Furieus. De wereld staat in brand en al het andere om je heen doet er niet toe. De vierde stap is volgens mij dan het handelen. Je moet je emoties kwijt en daarom ga je wat doen om die gevoelens te lozen. Daarna besluit je als ‘fan’ om naar de thuisbasis van je cluppie te gaan met een paar medesupporters. Dan is het zover. Die felbegeerde bus komt eraan en daar is jouw moment! Je kan handelen. De frustraties kunnen eruit.

Wat ik mezelf dan afvraag, is wat daar de toegevoegde waarde van is. Je staat bij die bus en je eist antwoorden. Of in het geval bij Katwijk: het ontslag van de trainer. Wat er vervolgens bij dit soort incidenten gebeurt, is het meest schrijnende. De spelers moeten de bus uitstappen om ‘het gesprek aan te gaan’ met de supporters. Eigenlijk komt het er op neer dat de selectie moet aanhoren wat er allemaal misgaat en het liefst moeten ze dan ook nog beterschap wensen. Echter: iedereen die ooit heeft gesport, is volgens mij nooit het veld opgestapt om even lekker te verliezen om andere mensen te zieken. Sporten doe je, omdat je het leuk vindt en het is nog leuker als je wint. Dan terugkomend op het tweede punt: roepen om het ontslag van de trainer. Verwachten supporters nou echt dat de oefenmeester direct zegt: ,,Jongens, jullie hebben volkomen gelijk. Ik kap er per direct mee!” Nee. Wat (helaas) wel vaak gebeurt, is dat de eindverantwoordelijke een aantal dagen later zijn functie neerlegt.

Alleen bij het laatste kan je heel veel vraagtekens neerzetten. Want als een bepaalde trainer jou als fan niet bevalt, kun je dus je maten bij elkaar roepen en afspreken om het spelersbusje op te wachten. Zodoende zet je de trainer namelijk onder druk en is de kans groot dat hij het voor gezien houdt, omdat hij geen steun meer voelt.

Graag had ik het afgelopen zaterdag anders gezien op De Krom. Hoe? Door precies te doen waar de club zó onwijs sterk in is. Namelijk door de eigen ploeg en staf – inclusief trainer Jan Zoutman – een hart onder de riem te steken. Katwijk is namelijk een familieclub die in het verleden bewezen heeft om er altijd te staan in mindere tijden. Zowel als het om de selectie gaat, als bepaalde individuen. Een paar voorbeelden? De schitterende steunbetuigingen rondom Sander Molenaar twee jaar geleden, die hem écht veel kracht hebben gegeven en wat te denken van de sfeeractie van vorige week voor de derby tegen Noordwijk? Toen kregen drie échte clubmensen te horen hoe hard zij gesteund werden door alle mensen die de club een warm hart toedragen. Ik weet zeker dat deze mensen afgelopen zaterdag teleurgesteld waren. Over het resultaat van hun club, maar ook over hetgeen wat bij aankomst op het eigen sportcomplex gebeurde.

Wat ik probeer te zeggen? Ga achter je ploeg staan. De Katwijkers hebben een paar seizoenen geleden het ultieme voorbeeld gegeven toen het sportief écht slecht ging en de club degradeerde van de Topklasse naar de Hoofdklasse. Want denk je nou echt dat wachten op een spelersbus zin heeft? Ik denk het antwoord te weten, nee. Sterker nog: ik vind dit soort acties, net zoals racisme en knokpartijen met andere ‘supporters’ het faillissement van de voetballerij. Niemand heeft er wat aan. Niemand vind het leuk.

Voor bepaalde frustraties of teleurstellingen heb ik echt wel begrip. Maar dit is niet de oplossing. We zien het ook nergens anders terug. Als jij je baas weg wilt hebben, ga je toch ook niet met al je collega’s voor zijn auto staan? Ik heb het anders nog nooit gezien. Maar goed: ik begrijp wel meer dingen uit de voetballerij niet.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

Steun Voetbal247.nl met een kleine donatie

0
Nog een paar maanden en dan hopen we eindelijk weer ons geliefde topamateurvoetbal als vanouds te kunnen beleven. Zo'n anderhalf jaar moeten we onze geliefde weekendbesteding nu missen. In die tijd hebben we op Voetbal247.nl zo goed en zo kwaad als het gaat je...
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..