woensdag, 17 april 2024
Voetbal247.nlTweede DivisieOpinie De Tweede Divisie trapt af: een vooruitblik

[OPINIE] De Tweede Divisie trapt af: een vooruitblik

Gemengde gevoelens overheersten na het afgelopen seizoen, het debuutjaar in de Tweede Divisie. Eindelijk konden de beste zaterdag- en beste zondagteams de krachten meten, waardoor het niveau volgens de meeste spelers en trainers opnieuw toenam. Maar er was ook kritiek over de beloftenteams die voor het eerst deelnamen met hun sterk wisselende selecties, aangepaste kaartenregel en soms treurige speellocaties. Zoals ook de competitieopzet, met weinig prijzen bovenin en wel liefst vier ploegen die de gevarenzone onderin bezetten, discussie opleverde.

Achterkamertjes
Ondanks aandringen van verschillende coaches deed de KNVB deze zomer niets met de opzet van de competitie. Ook kwam er geen extra regelgeving voor beloftenteams, voor zover bekend althans, want nog altijd schijnt er een schimmig akkoord te zijn tussen de voetbalbond en clubs in de Derde Divisie. Onbegrijpelijk dat bij een sport met grotendeels een ‘amateurkarakter’, waar de fans en vrijwilligers ontegenzeggelijk de competitie kleur en aanzien geven, er in de achterkamertjes afspraken worden gemaakt en die bewust worden verzwegen voor de eigen achterban. Dat is weliswaar gebeurd op verzoek van de KNVB, maar ook de bestuurders van clubs die daarbij betrokken zijn zouden zich achter de oren moeten krabben of ze aan zoiets schimmigs, dat haaks staat op de kern van de topamateurvoetbalcultuur, willen meewerken.

Spakenburg
Afijn, vanuit Zeist veranderde er deze zomer qua competitie-opzet helemaal niets. De verdere instroming van beloftenteams werd bevroren om het gegroepeerde verzet van de topamateurs niet verder te laten esclareren, maar daarmee werden de problemen die er nu zijn niet verholpen. Ze werden alleen niet verergerd. Toch kijk ik persoonlijk enorm uit naar aankomend seizoen in de Tweede Divisie. Het is oprecht jammer dat een voetbalbolwerk als Spakenburg is gedegradeerd, want ondanks dat de Blauwen zich vorig seizoen bij sommige tegenstanders niet populair maakten, geeft zo’n voetbalbolwerk wel reuring aan een competitie. Een voortkabbelende competitie is saai, gezonde rivaliteit, emotie en beleving maken een competitie aansprekend. En juist daarom is het jammer dat een club als Spakenburg met haar intense voetbalbetrokkenheid er dit seizoen niet meer bij is.

Derby’s
Daarbuiten is de Tweede Divisie komend seizoen een klasse om haast van te dromen. Bomvol derby’s of streekderby’s. De Groesbeekse derby is terug, evenals de Amsterdamse derby. In de Bollenstreek en in Gelderland wemelt het van regiogenoten. De reisafstanden voor de supporters zijn relatief beperkt en er doet dit seizoen slechts één beloftenteam mee. Het gaat te ver om van een perfect deelnemersveld te spreken, maar aantrekkelijk is de verzameling clubs die dit seizoen meedoen aan de Tweede Divisie zeker.

Krachtsverhoudingen

Zelden was het bovendien zo moeilijk om vooraf een voorspelling te doen van de krachtsverhoudingen. De clubs ontlopen elkaar dit seizoen bijzonder weinig. Hoewel het in principe vreemd is dat een club als IJsselmeervogels uitspreekt voor handhaving te gaan, valt het in de huidige divisie ergens wel te begrijpen. Maar tegelijk zal Kozakken Boys deze middag zeker niet de bus in stappen richting de Westmaat in de gedachte dat het gaat spelen tegen een degradatiekandidaat. Maar de ploeg van Danny Buijs wordt wel geacht qua selectie en prestaties van de afgelopen jaren dit seizoen om de titel mee te spelen. Zoals VVSB ook niet zomaar heeft gewonnen van promovendus De Dijk, dat zich spectaculair versterkte. In Tiel fluistert men dat TEC wel eens de verrassing kan worden van het seizoen, dus titelkandidaat Katwijk kan haar borst natmaken. De Treffers – GVVV: kan werkelijk alle kanten op. En hoe moeten we de kracht van Achilles ’29 inschatten? Gaan die zes a zeven trainingen per week zich nu al uitbetalen tegen AFC, dat zich deze zomer stilletjes heel slim versterkte met een aantal gerichte aanwinsten.

FC Lisse Martin van Eeuwijk

Sportief trauma
In Hardenberg zal HHC juist in de beginfase van het seizoen beseffen hoe belangrijk het is om nu al flink wat punten te pakken, sprokkelen desnoods. Nooit meer zo’n sportief traumatisch jaar als het afgelopen seizoen, zal men daar denken. Wat dat betreft is winst eigenlijk noodzakelijk tegen Koninklijke HFC, dat ondanks een bescheiden budget elk jaar door slimme scouting weer een leuk en fris team samenstelt. Wat voor IJsselmeervogels gold, geldt eigenlijk ook voor Rijnsburgse Boys: kan zomaar meedoen in de subtop, maar als het tegenzit kan het op de Middelmors ook zomaar een lastig jaar worden. Werkt de tandem Jeffrey Jongeneelen en Donny van Oijen nog even magisch als in de beste jaren bij Katwijk? Kopt Carlos Opoku er ook dit seizoen weer twaalf in? Dan moet hij daar wellicht vanmiddag maar vast mee beginnen tegen Barendrecht, dat een moeizame voorbereiding draaide maar met coach Adrie Poldervaart wel een geslepen tacticus aan boord heeft die als geen ander voor elk probleem een oplossing weet te verzinnen.

Jeffrey Jongeneelen Rijnsburgse Boys

Smalle beurs maakt creatief
FC Lienden raakte Loukili kwijt aan De Dijk, maar de ploeg van Hans Kraaij junior heeft een neus voor talenten met een krasje. Hij koos voor een voorbereiding met veel wedstrijden tegen soms wat mindere tegenstanders: goed voor het vertrouwen, maar is de ploeg daarmee ook defensief voldoende getest? Aan FC Lisse de eer om het antwoord te verschaffen. Op Ter Specke geldt in feite wat ook voor Koninklijke HFC geldt: winkelen met een smalle beurs maakt gelukkig creatief, maar tegelijk lastig in te schatten waar de mannen van Robbert de Ruiter dit seizoen toe in staat zijn. Als er dan toch een beloftenteam aan de competitie moet deelnemen, dan is Jong Sparta met haar talenten uit Spangen nog niet eens een verkeerde. Excelsior Maassluis tenslotte krikte de afgelopen jaren de lat der verwachting flink op. Ook de ploeg van coach Jeroen Rijsdijk valt in de categorie: bescheiden budget, slimme scouting. Net als Poldervaart is Rijsdijk ook een soort doctorandus in de voetbalgeleerdheid: samen nemen ze dit seizoen met Danny Buijs deel aan de Coach Betaald Voetbal. Wie van hen maakt dit seizoen de sprong naar het betaald voetbal? Gezien zijn profachtergrond zou Buijs wel eens de beste papieren kunnen hebben om na komend seizoen een stap hogerop te kunnen maken.

Een prachtig seizoen gewenst,

Jelmer Geerds
Hoofdredacteur Voetbal247.nl

Opinie

Voetbal247.nl introduceert een nieuwe rubriek: Opinie. Dit open podium is er voor iedere voetballiefhebber, speler, trainer, scheidsrechter, bestuurslid of vrijwilliger open om een beargumenteerde visie te delen met een breed publiek. De rubriek ‘Opinie’ is in die zin vergelijkbaar met de ingezonden brieven rubriek van kranten. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen niet of verkort te plaatsen. Een visie in deze rubriek hoeft bovendien niet automatisch ook de mening van de redactie te verwoorden. Interesse om jouw Opinie te delen met de voetballiefhebbers uit de Tweede en Derde Divisie? Mail naar info (a) voetbal247.nl Anonieme bijdragen worden niet geplaatst.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD