dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde Divisie De KNVB moet nodig eens wat dictatorialer worden

[OPINIE] De KNVB moet nodig eens wat dictatorialer worden

De KNVB krijgt maar al te vaak het verwijt dictatoriaal te handelen en alles wat de clubs vinden naast zich neer te leggen. Maar in de ijver de clubs aan zich te willen binden is het tegendeel langzamerhand waar. Het laatste wapenfeit in dat opzicht is het afzwakken van de promotieplicht voor clubs naar de Eerste Divisie.

Stinkende wonden
De zachte heelmeesters van het schipperen tussen wens en wil heeft al veel stinkende wonden opgeleverd. Een kleine geep: drie landelijke afdelingen op amateurniveau en ook nog eens vier hoofdklassen met enorme reistijden, terwijl iedereen beaamt dat de aantrekkelijkheid van amateurcompetities juist in belangrijke mate wordt bepaald voor de aanwezigheid van streekderby’s. Een Tweede Divisie die er na de introductie van de Topklasse tussen is geschoven zonder aanwijsbare reden, anders dan dat er een plek moest worden gevonden voor een trits beloftenteams die zouden instromen. (Toen het aantal beloftenteams toch tegen bleek te vallen werd vervolgens – stom toevallig – het aantal hoofdklassen teruggeschroefd van zes naar vier.) En dan is er nog het niet door durven pakken bij de integratie van zaterdag- en zondagvoetbal, waardoor we vanaf nu jaarlijks gegarandeerd gelazer krijgen bij de indeling van de derde divisies, omdat er altijd aan één van beide kanten wel clubs “over” zijn.

Verkeerd signaal
Het afzwakken van de promotieplicht werd later door de KNVB weer genuanceerd, maar het staat er toch echt in de regeling, zwart op wit. Clubs die kans maken op een kampioenschap gaan in gesprek met de bond. Zijn er onoverkomelijke problemen dan kan worden afgezien van promotie. Een heel verkeerd signaal. Al vanaf de introductie van de Topklasse wordt getamboereerd over de noodzaak van doorstroming. De bond zou dan ook alles op alles moeten zetten om dat te faciliteren en er voor te zorgen dat de clubs zonder onverantwoorde risico’s de stap kunnen zetten. Dus niet de promotieplicht afzwakken, maar er voor zorgen dat die overstap te allen tijde haalbaar wordt.

Op zich is het namelijk zeer begrijpelijk dat een gezonde amateurclub enige huiver heeft voor deze sprong in het diepe. Het vraagt nogal wat van de organisatie en het wordt een hele klus om het karakter van de vereniging overeind te houden. Dus als het de KNVB echt menens is met die doorstroming, wordt het hoog tijd eindelijk eens iets aan de voorwaarden doen. En dan met name de contractverplichtingen. Waarom lukt het maar niet om in te zien dat er in Nederland geen ruimte is voor 35 fullprofclubs? De noodzaak om een minimaal aantal spelers onder contract te hebben is immers de belangrijkste reden dat de afgelopen jaren vier clubs op fles zijn gegaan en dat een stuk of tien andere clubs in de Eerste Divisie het hoofd alleen maar boven water kunnen houden door met een totaal afgeslankte organisatie te werken. Zodanig afgeslankt, dat die bij een eventuele degradatie ook direct in levensgevaar verkeert.

Conservatieve cocon
De clubs in de top van het amateurvoetbal hebben echter ook maar al te vaak boter op hun hoofd. Enerzijds klagen ze over een gebrek aan spanning in de top van de Tweede Divisie, maar als promotie ter sprake komt, wordt maar al te rap de keutel ingetrokken. En echt niet alleen om bovengenoemde legitieme redenen. Sterker nog, de clubs lijken zich meer en meer terug te trekken in hun conservatieve cocon, wars van iedere verandering en met de hakken in het zand verzuchtend hoe mooi het vroeger allemaal niet was. Of het nu gaat om promotie naar de Eerste Divisie, de uit praktisch oogpunt volstrekt achterhaalde en nutteloze zaterdag-zondag scheiding, de hypocriete houding ten opzichte van spelerscontracten door clubs waarvan iedereen weet dat er grif wordt betaald of de krampachtige onbuigzaamheid van zowel zaterdag- als zondagclubs over speeltijden.

Ik vrees echter dat de KNVB ook naar dit soort onderbuik-argumenten zal blijven luisteren en door alle uiteenlopende microbelangetjes van de clubs blijven we dus hangen in slappe compromissen waar uiteindelijk niemand blij van wordt. In het grotere belang is het te hopen dat de KNVB aan de recentelijk zo vaak genoemde tekentafel al het gekrakeel van de clubs eens naast zich neerlegt en lekker dictatoriaal met een plan komt waar het hele Nederlandse voetbal beter van wordt.

René Waning

Opinie

Voetbal247.nl biedt een open podium voor iedere voetballiefhebber, speler, trainer, scheidsrechter, bestuurslid of vrijwilliger open om een beargumenteerde visie te delen met een breed publiek. De rubriek ‘Opinie’ is in die zin vergelijkbaar met de ingezonden brieven rubriek van kranten. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen niet of verkort te plaatsen. Een visie in deze rubriek hoeft bovendien niet automatisch ook de mening van de redactie te verwoorden. Interesse om jouw Opinie te delen met de voetballiefhebbers uit de Eerste, Tweede en Derde Divisie? Mail naar info (a) voetbal247.nl. Anonieme bijdragen worden niet geplaatst.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD