dinsdag, 16 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagCVTD heeft geen stem: "Besluitvorming en systeem KNVB deugen niet"

CVTD heeft geen stem: “Besluitvorming en systeem KNVB deugen niet”

Donderdagavond kwamen bijna alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie in Spakenburg bij elkaar om te praten over de voetbalpiramide, de instroming van beloftenteams en de licentie-eisen. Volgende week wordt op de bondsvergadering gesproken over voorstellen die de voetbalpiramide moet ‘verbeteren’.

Invloed clubs uit Divisies zeer beperkt

Dan zal waarschijnlijk duidelijk worden of de licentie-eisen worden afgezwakt en of de KNVB de poorten opent voor instroming van meer beloftenteams. Bij voorbaat lijkt echter de invloed van de clubs in de Tweede en Derde Divisie nogal beperkt. Op de bondsvergadering worden de besluiten namelijk genomen door 60 individuen: 30 die het profvoetbal vertegenwoordigen en 30 vanuit het amateurvoetbal. Een meerderheid van stemmen volstaat. Daarbij vertegenwoordigen de 30 personen vanuit de sectie amateurvoetbal elk een district of regio. Nederland telt circa 3000 clubs, waardoor elke van de 30 vertegenwoordigers namens circa 100 clubs in zijn gebied spreekt.

500 van de 3000 clubs gaat het aan

We blikken terug op de vergadering donderdagavond met Gert Jan Pruijn, voorzitter van de Koninklijke HFC. “Van de 3000 amateurclubs kun je grofweg zeggen dat 500 in meer of mindere mate bezig zijn met ’topamateurvoetbal’, bij de overige 2500 clubs speelt dit niet echt. Dat zorgt ervoor dat wij als CVTD, de belangengroep van Tweede en Derde Divisie, weinig in de melk te brokkelen hebben”, legt Pruijn uit aan TweedeDivisie.org. “Deze manier van besluitvorming is er ook de reden van dat in december 2014 de huidige opzet is aangenomen.”

Advies richting de KNVB

Desondanks kwamen de afgevaardigden van de clubs donderdagavond toch een soort compromis overeen, dat als advies wordt teruggekoppeld aan de KNVB: “Dat compromis is ongeveer het voorstel dat een dag voor de vergadering al naar buiten komt: de licentie-eisen worden naar beneden toe bijgesteld en kunnen nog extra worden verlaagd wanneer een club een jeugdopleiding van een bepaalde omvang en niveau heeft”, vervolgt Pruijn. “Verder spraken we over onze ervaringen dit seizoen met beloftenteams. Daarin waren we vrijwel unaniem en onze ervaringen waren niet zo positief. Toch is er nog niet concreet gesproken over hoe om te gaan met de wens van een aantal profclubs om in te stromen. Eerst moet daar namelijk een voorstel door de bond over gedaan worden, pas dan kunnen wij ons erover buigen en uitspreken.”

Systeem deugt niet

Persoonlijk is de HFC-voorzitter van mening dat het systeem ‘an sich’ niet deugt: “We zijn allemaal verschillende clubs, maar we worden door de KNVB nu gedwongen om in hetzelfde stramien te passen. Terwijl een club als Katwijk, Spakenburg of IJsselmeervogels heel anders van opzet is dan Koninklijke HFC of AFC, die veel breder zijn en minder ambitieus zijn qua eerste elftal. Om dat in één stramien te passen zie je nu dat er allerlei compromissen en lapmiddelen worden verzonnen om het maar mogelijk te maken, terwijl de essentie van het systeem niet deugt. Je moet niet alle clubs hetzelfde willen laten werken. Juist de verschillen van identiteit maken de verschillende clubs in de Tweede en Derde Divisie namelijk zo uniek en mooi. Dat is wat wij als clubs op dit niveau wel onderkennen namelijk: als wij op bezoek zijn bij IJsselmeervogels, hebben we oprechte bewondering en respect voor hun manier van werken en bijvoorbeeld zo’n mooie tribune, maar tegelijk hebben mensen van die clubs veel waardering voor het feit dat er bij ons op alle velden wordt gevoetbald, tot wel anderhalf uur nadat het eerste al klaar is. Zo’n brede club heeft ook charme.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD