dinsdag, 18 juni 2024
Voetbal247.nlClubsKatwijkCOLUMN | Cees Bruinink: Voetbal moet leuk blijven

COLUMN | Cees Bruinink: Voetbal moet leuk blijven

Sinds de oprichting van Koninklijke HFC in 1879 is voetbal ook in Nederland de afgelopen 139 jaar steeds meer een belangrijke bijzaak in het leven van velen geworden. Op websites, kranten en op tv is het vaak het onderwerp van gesprek, zoals het ook langs de lijn, thuis of op het werk is.

De afgelopen jaren is er in het betaalde voetbal in Europa geëxperimenteerd met één scheidsrechter, twee grensrechters en twee lijnrechters achter het doel. Sinds het WK van afgelopen zomer zien we overal in Europa op het hoogste niveau de entree van de VAR. Op het veld wordt het spel regelmatig stil gelegd. Een extra scheidsrechter met assistenten gaan dan in een kamertje beoordelen of ‘het’ een overtreding, penalty, goal of rode kaart was. Het gevolg hiervan is dat trainers de voetballers vooraf gaan waarschuwen. Kijk uit voor de VAR! Dus steeds minder duels en minder slidings straks, want voordat je het weet krijg je een rode kaart of een penalty tegen.

Op 2 oktober start de Future Rules Football League en met VV Katwijk doen wij hier aan mee. Het toernooi waar talenten van amateurclubs tegen elkaar spelen, wordt gebruikt om te experimenteren met nieuwe spelregels. Dit goede initiatief is o.a. van Teun Meurs, die al eerder met een innovatieve wedstrijd kwam. De KNVB is enthousiast en gaat een coördinerende rol vervullen. Zo mag je straks in de wedstrijden van deze league een vrije trap ‘op je zelf nemen’ en wordt een ingooi vervangen door een ‘kick in- of dribble-in’. Snelheid in het spel houden, maakt voetbal namelijk aantrekkelijker.

Onlangs lazen we dat behalve bij de topclubs van Nederland de aantallen toeschouwers per wedstrijd gemiddeld steeds minder worden. Clubs hebben het financieel zwaar en de laatste jaren zijn er al veel clubs met veel historie failliet gegaan. Dit loopt door tot in het amateurvoetbal. Steeds minder kinderen gaan voetballen door andere afleidingen en mogelijkheden tot ontspanning. Ledenaantallen van de amateurclubs lopen hard achteruit en steeds meer clubs gaan op zaterdag voetballen, omdat zondag de familiedag is geworden. De wereld verandert, elke dag, en ook de voetbalwereld moet daarin mee. Dit moet juist de ‘Challenge for the Future’ voor FIFA, UEFA en KNVB worden.

De KNVB vond de afgelopen jaren dat er een voetbalpiramide moest gaan komen. Wijs was het in 2013 van VV Katwijk om als Algeheel Landskampioen niet als ‘pilot’ naar de toenmalige Jupiler League te gaan. Licentie- en accommodatie-eisen, naast op zaterdag willen spelen, waren belangrijke argumenten. Ook in de Tweede en Derde Divisie zijn er nu licentie-eisen, die financieel zwaarder worden hoe hoger je gaat spelen. Na een groot protest van de amateurclubs tegen de nieuwe plannen van de KNVB, is het nu afwachten hoe de toekomst er uit gaat zien. Leuke, spannende en interessante wedstrijden zijn per definitie de streek-, dorp- en regioderby’s. Op een vol sportpark zorgt rivaliteit en een fraaie entourage voor extra dimensies. De KNVB zou nog eens moeten kijken naar de Duitse indeling van de competitie onder de Bundesliga, die in regio’s verdeeld is.

Doellijntechnologie is een prima aanvulling, maar laat juist die VAR het voetbal niet steriel en zakelijk maken. Toeschouwers genieten van veel goals, hoog tempo en onvoorspelbare wedstrijdsituaties. Het initiatief van Teun Meurs om spelregelwijzigingen te testen en het voetbal aantrekkelijker te maken moeten we daarom omarmen. Laten we dan a.u.b. terugspelen op de keeper en tijdrekken voortaan ook maar gaan bestraffen met een vrije trap op de 16-meter van de tegenstander. Discussiëren na de wedstrijd over voetbalmomenten is toch veel leuker dan over randzaken? Voetbal moet leuk blijven!

Voetbal247.nl is op zoek naar meer columnisten, zowel spelers, trainers, bestuurders én supporters, die het leuk vinden om af en toe hun visie te delen Interesse? Neem contact met ons op!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD