zondag, 19 mei 2024
Voetbal247.nlClubsAjaxClubs praten toch verder over BeNeLiga: nieuwe opzet ligt op tafel

Clubs praten toch verder over BeNeLiga: nieuwe opzet ligt op tafel

Al enige tijd hebben we niks meer gehoord over de BeNeLiga. Het plan, waarbij de Belgische en de Nederlandse competitie, samengevoegd worden in een zekere zin werd met veel kabaal gepresenteerd vorig jaar. Nu, lijkt er weinig van over. Maar niets is minder waar, meldt Voetbal International. 

Op dit moment presteert de Nederlandse Eredivisie ontzettend goed. De Eredivisieclubs mogen zelfs dromen van een extra CL-ticket en hebben dit seizoen alle vijf clubs nog in de race in de Europese toernooien. Hoe anders is dat in België, waar men massaal door de ondergrens zakt. Het lijkt er op dat de noodzaak voor een sterke BeNeLiga vooral aanwezig is in België.

Toch gingen clubs van beide competities verder met elkaar in gesprek. Ajax, PSV, AZ, Vitesse, FC Utrecht en Feyenoord zijn namens Nederland in gesprek met Club Brugge, Anderlecht, Racing Genk, Stadard Luik en AA Gent. Het originele idee, om twee aparte nationale competities onder een gezamenlijke BeNeLiga te laten bestaan, lijkt plaats te hebben gemaakt voor een idee waarbij er een finaleronde aan beide nationale competities wordt toegepast. Deze finaleronde zou dus een grensoverschrijdend aspect bevatten.

Edwin van der Sar, directeur van Ajax liet zich eerder al uit over een BeNeLiga: “Wij willen er uiteraard beter van worden”, zei de bestuurder ruim een jaar geleden tegen Voetbal International. “Het doel is een sterkere competitie en meer geld. Maar belangrijk is natuurlijk zeker ook hoe het landschap eruit ziet voor de clubs in Nederland die overblijven. De ambitie om kampioen te worden en te promoveren naar de BeNeLiga? Is dat interessant? Het is goed dat dit nu voor het eerst wordt uitgezocht, zodat we weten waar we over praten.”

UEFA
Binnen de Europese voetbalbond is inmiddels ook meer enthousiasme over de nieuw te vormen topcompetitie. In 2019 moest de bond er nog niets van weten omdat er een groot deel grotere clubs niet zou kunnen deelnemen. Nog steeds wil de UEFA niet teveel tornen aan de voetbalpiramide, maar is inmiddels een stuk opener over het idee geworden.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]