maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagClubs gezamenlijk in beroep tegen strafpunten + reacties

Clubs gezamenlijk in beroep tegen strafpunten + reacties

De veertien clubs die zijn gestraft met drie punten in mindering vanwege het niet vastleggen van contractspelers gaan samen met de clubs die onder protest dit seizoen wel mee zijn gegaan in de licentie-eisen in beroep. Woensdag werden de straffen uitgedeeld door de licentie-commissie, een kleine week nadat de clubs juist met de KNVB een overleg had gehad en tot elkaar leken te zijn gekomen. De licentie-commissie had de optie om de sancties op te schorten, maar koos om de harde lijn voort te zetten. Voor dit seizoen zal er dus niets veranderen aan de eisen en kan een lange wandel langs de rechtsgang worden verwacht. Want de clubs zijn bereid tot het uiterste te gaan.

Faciliteren of eisen opleggen?

De KNVB verschuilt zich woensdag direct achter de constructie dat de licentie-commissie een onafhankelijke positie bekleedt, maar ondertussen spoort de bond bij monde van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee nogmaals aan dat er aan de regels moet worden voldaan. “In één en dezelfde competitie dienen clubs aan dezelfde eisen te voldoen. Dat vindt iedereen logisch”, laat hij onder meer weten. Juist dit wring direct als je ziet dat 11 van de 15 amateurclubs uit de Derde Divisie Zondag geen contractspelers willen of kunnen invoeren binnen hun club. Is het dan niet juist de rol van de KNVB om de clubs te faciliteren, te ondersteunen en competities aan te bieden zoals clubs (kortweg de leden) van de KNVB dit graag zien? Kortom is de voetbalbond er voor de clubs of moeten de clubs zich schikken aan de bond?

De verkeerde clubs tegen zich in harnas gejaagd

Dongen-trainer Ron Timmers is over dit punt tegenover TweedeDivisie.org duidelijk. “Elf van de vijftien clubs voldoen niet aan de licentie-eisen. Clubs die de laatste jaren als voorbeeldclubs door de KNVB worden geroemd om hun opleidingen en daar nu voor gestraft worden. Normaal gesproken maak je eerste goede werkbare regels en ga je daarnaar handelen en niet andersom!” Het verwijst ook direct naar clubs zoals Be Quick 1887, AFC en Quick’20 die het vizier al jarenlang richten op de jeugdopleiding. De KNVB heeft afgelopen week juist nogmaals duidelijk gemaakt dat de jeugd het speerpunt moet zijn om in de toekomst weer te kunnen oogsten. Worden deze amateurclubs verplicht om spelers contracten te geven, kan er minder geïnvesteerd worden in de jeugd. Een averechts effect dus. Daar komt bij dat de invoering van duidelijke licentie-eisen mede is ontstaan door clubs die het niet zo nauw namen met de regeltjes, in razendsnel tempo opklommen en net zo snel weer verdwenen. Denk aan bijvoorbeeld Türkiyemspor, Young Boys, Dijkse Boys en WKE. Maar de clubs waar de KNVB nu mee overhoop ligt zijn juist de clubs die zich altijd keurig hebben gedragen.

Aanvechten tijdens algemene ledenvergadering

De trainer van Dongen werd al direct na de uitspraak aangevuld door voorzitster Angela Jansens in BN/De Stem. Ze kondigde vergaande acties aan. “Wanneer dat beroep negatief uitvalt, hebben we de mogelijkheid om een kort geding aan te spannen. Zo ver zijn we bereid te gaan.” In de loop van de dag volgden van alle clubs een eenduidig geluid, er zal een gang naar de rechter worden gezet. Martijn Hendriks, voorzitter van HBS, keek al een stap verder tegenover Omroep West. “Deze licentie-eisen zijn ons onterecht opgelegd. Wij willen dat op 21 maart, tijdens de algemene ledenvergadering van de KNVB, aanvechten met 22 clubs. Wij hebben geen contractspelers. Sterker nog. Onze eerste elftal spelers betalen zelfs contributie.”

Noodzakelijk voor toekomst top amateurvoetbal

Vanuit de Tweede Divisie is AFC de enige club die niet van plan is om spelers te contracteren, terwijl Koninklijke HFC onder protest voor dit seizoen akkoord is gegaan. AFC-voorzitter Ad Westerhof laat aan TweedeDivisie.org weten het noodzakelijk te vinden dat er een oplossing komt. “Hopelijk corrigeert de beroepscommissie dit nog. Op die manier kan het lopende overleg toch nog misschien vruchtbaar eindigen. Noodzakelijk voor de toekomst van de top van het amateurvoetbal” Het lopende overleg is vorige week ingezet, maar nu dus al een flinke mispeer te pakken. Voor de clubs komt de huidige actie van de licentie-commissie niet als een verrassing. Door de regelgeving binnen de KNVB is het niet mogelijk om de huidige licentie-eisen van het lopende seizoen nog te wijzigen. Wel had de licentie-commissie ervoor kunnen kiezen om de straffen op te schorten en zo het overleg af te wachten. Nu zal dus door de rechter getoetst gaan worden hoe rechtsgeldig de eisen zijn, wat direct ook grote gevolgen kan hebben voor de verdere gang van zaken. Kortom dit wordt nog (heel erg vaak) vervolgd.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD