zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlClubsAjaxClubs betaald voetbal zijn het zat: "Als je druk opvoert, word je...

Clubs betaald voetbal zijn het zat: “Als je druk opvoert, word je gehoord.”

Afgelopen vrijdag werden door het nieuwe kabinet versoepelingen op het coronabeleid aangekondigd. Kenbaar werd gemaakt dat betaald voetbalclubs de stadions voorlopig nog dicht moeten houden voor supporters. De vraag is of men dit ook daadwerkelijk gaat doen: “Wij zijn altijd heel meegaand en coöperatief geweest, maar de rek is er uit. In Engeland zitten de stadions vol en wij blijven gewoon volledig dicht.’’ stelt Jan Willem van Dop, Algemeen Directeur van Go Ahead Eagles, in De Stentor

De burgerlijke ongehoorzaamheid waarmee het profvoetbal dreigt is niet nieuw in Nederland. Onlangs voerde de detailhandel in Nederland aan dat zij gewoon open gaan, indien de versoepelingen niet voor hen zouden gelden. Dat heeft gewerkt en dat ziet ook de voetballerij: “Blijkbaar is dat de weg.” aldus Van Dop.

Volgens Van Dop is het daarom tijd voor actie: “Het is daarom tijd om de handen als Betaald Voetbal ineen te slaan. Onze stadions zijn sinds eind november al leeg en de omzet is stilgelegd. Daarnaast hebben we al maanden geen compensatie gehad. Het betaald voetbal trekt dit niet meer.”

Eind januari willen de clubs hun stadions weer openen en alle clubs uit zowel Eredivisie als uit de Keuken Kampioen Divisie spreken onderling over een demonstratieve opening van hun stadions. Alle 34 BVO’s in Nederland gaan volgende week in gesprek met hun eigen Burgemeester om te kijken naar de mogelijkheden. Burgemeesters van de grote steden gaven eerder al aan niet te handhaven indien de detailhandel zou besluiten open te gaan zonder versoepelingen. Wellicht is die zelfde coulance ook voor de voetballerij weggelegd.

Fieldlab-onderzoeken
De Fieldlab-onderzoeken in voetbalstadions, waarvan de uitslagen afgelopen mei kenbaar werden gemaakt toonden al aan dat voetbalstadions nimmer een brandhaard zijn geweest tijdens de gehele coronapandemie: “Daarom willen we ook open. We gaan de barricaden op als clubs, geen woorden maar daden. Het is echt klaar nu.”

PEC Zwolle
Ook Marcel Boudesteyn, de algemeen directeur van PEC Zwolle is er helemaal klaar mee en onderschrijft het statement van de profclubs in De Stentor: “In alle landen om ons heen zie je mensen op de tribune zitten, behalve bij ons. Dat is toch niet meer uit te leggen? En bij betaald voetbal hoort natuurlijk publiek. Natuurlijk, gezondheid staat boven alles. Dat begrijpt iedereen. Maar omikron moet je, zo lijkt het, toch wat anders beoordelen dan de deltavariant. Waardoor mensen minder ziek worden. Daarom moeten we gewoon weer lekker gaan voetballen met publiek erbij.”

KNVB
De KNVB zegt begrip te hebben voor het dreigement van de clubs om hun stadion weer te openen voor publiek: “We begrijpen de emoties bij de clubs heel erg goed”. meldt een woordvoerder van de KNVB bij het AD. 

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]