zondag, 19 mei 2024
Voetbal247.nlClubsCambuur LeeuwardenCambuur knokt zich naar verrassende eerste thuisoverwinning

Cambuur knokt zich naar verrassende eerste thuisoverwinning

Cambuur heeft de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. De Friese laagvlieger speelde met het hart en lange tijd met tien man, maar wisten uiteindelijk de vroeg verkregen voorsprong tegen nummer drie Fortuna Sittard over de streep te trekken. Met een vroege goal werd Marvin Peersman de matchwinner namens de thuisploeg.

Stormachtig begin Cambuur
De thuisploeg, gecoacht door assistent Sipke Hulshof (hoofdtrainer Dijkhuizen was tijdens de laatste wedstrijd tegen NEC van het veld gestuurd), zocht vanaf de aftrap direct de aanval. Dat leverde direct een trio corners op, waarvan de eerste knullig werd weggegeven door Miguel Santos. Driemaal bleek uiteindelijk ook scheepsrecht. Hoewel de corner van Smeets in eerste instantie verdedigd kon worden, was het in de rebound alsnog raak voor de thuisploeg. Smeets legde de bal klaar bij de tweede paal en Peersman wist de bal, met enig fortuin, langs Santos te koppen: 1-0.

Gesteund door de vroege voorsprong, bleef de thuisploeg proberen vroeg druk te zetten. Desondanks hield Fortuna vast aan verzorgd combinatiespel, waardoor de wedstrijd zich ontwikkelde tot een clash van stijlen. De Friezen speelden met het hart en waren het vaakst gevaarlijk, met name uit de vele hoekschoppen die de ploeg afdwong.

Rood Smeets
Maar wie met het hart speelt, wil nog weleens het hoofd verliezen en in minuut 35 onderschreef Smeets deze filosofie. Na een duel met Wessel Dammers verloor Smeets het hoofd en vond Dammers het terug op zijn jukbeen. Een terechte rode kaart van scheidsrechter Van Boekel volgde. Ook hierna bleef het onrustig binnen de lijnen. Met name Martijn Bartho stookte regelmatig het vuurtje op, door ruzie te zoeken met zijn tegenstanders en de arbitrage. Ondertussen kon Fortuna zich nu ook een aantal keer melden voor de goal van Cummins. De doelman wist een schot van Stokkers te pareren en kwam enige minuten later met de schrik vrij, toen hij een voorzet verkeerd inschatte, maar lijdzaam toe kon zien hoe de kopbal van Dammers maar net doel miste. Cambuur haalde de rust met een 1-0 voorsprong.

Druk Fortuna neemt toe
In de tweede helft nam de huidige nummer drie van de Jupiler League meer en meer het heft in handen. Hoewel het spel niet altijd even verzorgd was, te vaak werd de bal achter de man geplaatst, konden de Fortunezen vaak genoeg de vrije man aan de zijkant vinden. De bal viel echter niet goed, of werd niet voldoende getoucheerd door het eindstation van de voorzet. Zo zag Stokkers een bal net voorlangs gaan, kopte Dianessy in de handen van Cummins en schampte diezelfde Dianessy een scherpe voorzet van Schuurs, in plaats van de bal vol in de hoek te koppen.

De tien houden stand
En zo hielden de tien van Cambuur stand tegen de elf van Fortuna. Gesteund door de fanatieke aanhang wist de nummer 17 de eerste thuisoverwinning van het seizoen te boeken. Cambuur kreeg, via invaller Houtkoop, nog een prima mogelijkheid om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien, maar de spits kwam niet verder dan de vuisten van Santos. Stokkers was in de slotseconden nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar de spits kopte de bal in de handen van Cummins. Fortuna loopt averij op tijdens een heet avondje in het koude noorden en hebben een busreis van ruim 300 kilometer de tijd om na te bespreken wat er nu allemaal fout ging.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD