maandag, 27 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieSchimmig akkoord tussen Derde Divisie clubs en KNVB

Schimmig akkoord tussen Derde Divisie clubs en KNVB

Dertien clubs uit de Derde Divisie Zaterdag zijn na weken van overleg met de KNVB onder protest akkoord gegaan met de competitieindeling voor komend seizoen, waarin vier beloftenteams op zaterdag komen te spelen en twee op zondag. Daarnaast stellen de clubs ‘bijkomende voorwaarden’ te zijn overeengekomen, maar wat die zijn blijft vooralsnog geheim.

Ongelijkheid
In een verklaring stellen de clubs onder meer: ,,Belangrijk resultaat van het proces is een andere verdeling van de beloftenteams, al blijft de ongelijkheid tussen zaterdag en zondag zeer ongewenst en onbevredigend.”

Geheimzinnigheid
Opvallend is echter de nogal vaag geformuleerde passage over de gemaakte afspraken tussen de ontevreden clubs en de KNVB: ,,Op sportief gebied is een aantal kaders gesteld en verder zijn enige bijkomende zaken overeengekomen. Gedurende het seizoen zal toetsing hiervan plaatsvinden op drie gezamenlijke evaluatiemomenten.” Navraag door Voetbal247.nl bij betrokkenen leert dat vanuit de KNVB is aangedrongen om de inhoud van de gemaakte afspraken geheim te houden en bewust vaag te formuleren in de gezamenlijke verklaring. Bestuurders van de betrokken Derde Divisie clubs hebben met dit verzoek ingestemd.

Kaartenregel
Zodoende blijft onduidelijk of er komend seizoen paal en perk wordt gesteld aan het aantal spelers dat beloftenteams mogen inzetten. Verschillende profclubs lieten vorig seizoen meer dan vijftig verschillende spelers opdraven in hun Jong-team. Tevens blijft onduidelijk of de ongelijke kaartenregel wordt rechtgetrokken. Vorig seizoen gebeurde het bijvoorbeeld dat Muamer Tankovic namens Jong AZ rood kreeg tegen AFC, maar wel gewoon met het eerste van de Alkmaarders kon meedoen ondanks zijn schorsing bij de beloften van AZ.

Maximaal haalbare
De clubs vervolgen: ,,Hoewel onze oorspronkelijke eisen zeker niet volledig zijn ingewilligd zijn we van mening dat dit onderhandelingsresultaat onder de omstandigheden het maximaal haalbare is. Daarom gaan we – onder protest – akkoord met de huidige competitie-indeling en de bijkomende voorwaarden. Tenslotte: dit akkoord heeft uitdrukkelijk betrekking op de voetbaljaargang 2017-2018 en is totaal niet van invloed op discussies over de voetbalpiramide voor de seizoenen daarna.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD