maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZondagBOEKRECENSIE | Voor Eeuwig, 100 jaar HSC '21 in 21 verhalen

BOEKRECENSIE | Voor Eeuwig, 100 jaar HSC ’21 in 21 verhalen

De populariteit van boeken over voetbal neemt sinds jaar en dag een grote vlucht. Een dag geen voetbalboek uitgebracht is een dag niet geleefd, zo lijkt het. Die populariteit zorgt er ook voor dat de jubileumboeken van clubs een ontwikkeling doormaken. Steeds minder chronologische, vaak droge, opsommingen van de hoogte- en dieptepunten van een club en steeds meer mooie verhalen die de lezer moeten meenemen in de DNA van een club. Vaak zie je dat een club meerdere schrijvers aan het woord laat om de club van alle kanten te belichten. In het geval van HSC ’21 weet één schrijver, Rene Waning, de gehele geschiedenis van de club in al zijn facetten te vangen in 21 prachtige verhalen.

Freelance journalist Rene Waning is niet alleen een begenadigd schrijver en een zelfbenoemde (onverbeterlijke) voetbalromanticus, hij is bovendien een echte HSC ’21-man die ook verantwoordelijk is voor het jubileumboek dat ter ere van het negentigjarig bestaan van de Derde Divisionist uit Haaksbergen werd uitgebracht. In zijn voorwoord zegt hij dat hij lange tijd twijfels had over het schrijven van dit boek ter ere van een eeuw HSC ’21. Gelukkig viel het kwartje de goede kant op.

De 21 verhalen geven de lezer niet alleen inzicht in het ontstaan van HSC ’21 en de ontwikkeling die de club heeft gemaakt in de honderd jaar van zijn bestaan, maar vertellen bovendien het verhaal van de tijdsgeest waarin de, van oorsprong, Rooms Katholieke voetbalvereniging zich ontwikkelde tot de club die het nu is. In al die verhalen is de toon van de romanticus terug te horen. Of het nu de verwondering is vanwege de verzuilde samenleving tijdens het ontstaan van de club in de jaren ’20 van de vorige eeuw, of de ergernis vanwege de steeds grotere rol van het geld in het huidige amateurvoetbal, de voorliefde voor de romantiek van het amateurvoetbal in het algemeen en HSC ’21 in het bijzonder is altijd aan de oppervlakte aanwezig.

HAC in 1926, de voorloper van HSC’21

De 21 verhalen worden aangevuld met portretten van mensen die door de jaren heen op elk gebied een grote rol van betekenis hebben gespeeld binnen HSC ’21. De prachtige foto’s in het boek maken het geheel op een prachtige wijze af. Voor Eeuwig vertelt het complete verhaal over een dorpsclub uit Haaksbergen, vanaf de eerste dag, via de grijze jaren en langs de grote successen naar de moeilijkheden en mogelijkheden van nu. Laten we, met zijn allen, hopen dat over tien jaar het kwartje weer de goede kant op valt.

Het fraaie boek is hier te bestellen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD