Volg ons

Eerste Divisie

Bizar eigen doelpunt niet fataal voor Sparta

Bizar eigen doelpunt niet fataal voor Sparta

Sparta heeft haar eerste play off wedstrijd op de weg naar handhaving in de Eredivisie met 1-2 gewonnen. In een vol Riwal Hoogwerkers stadion hadden de Spartanen lang de voorsprong tegen FC Dordrecht, maar door een bizar eigen doelpunt van Stijn Spierings in de 89e minuut leek de thuisclub tóch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar nog geen minuut later besliste Robert Mühren het duel tóch in Rotterdam voordeel: 1-2

Favoriet
FC Dordrecht kende afgelopen zaterdag een enorm resultaat door uit de dood op te staan en in Leeuwarden, Cambuur uit te schakelen. Donderdagmiddag stond er echter een tegenstander van een ander formaat op het veld. Sparta, de nummer 17 van de Eredivisie, was natuurlijk de grote favoriet, maar met de zogenoemde “remontada” nog in het achterhoofd kan de ploeg van Gérard de Nooijer met vetrouwen spelen. Het feit dat het stadion vol zat en het zonnetje scheen zorgden voor prima omstandigheden voor een lekker middagje voetbal.

Brogno
Sparta begon gevaarlijk aan de wedstrijd en had al vroeg op voorsprong kunnen komen, waren het niet dat doelman Menno Bergsen en de lat dit konden voorkomen. In de elfde minuut kwam Sparta wél op voorsprong door Loris Brogno. De Belg rondde een fraaie aanval, met hoofdrollen voor Fred Friday en Stijn Spierings, af en zodoende had Sparta wat het wilde: een vroeg uitdoelpunt. Sparta had het betere van het spel, maar kon de voorsprong niet vergroten. De Dordtenaren legde veel energie in de wedstrijd, maar tot echte aanvallen met doelgevaar kwam het niet. Het eerste schot op goal volgde pas tien minuten voor rust door Denis Mahmudov, maar keeper Roy Kortsmit hoefde zich niet bovengemiddeld in te spannen om de bal te redden.

Stankov
In de tweede helft liet Dordt steeds meer van zich horen. Gesteund door het enthousiaste thuispubliek ging de ploeg van De Nooijer op zoek naar een resultaat en kwam het langzamerhand steeds vaker gevaarlijk op de helft van Sparta. Vaak begon het gevaar via rechtsback Antonio Stankov die met zijn enorme drang Sparta-linksback Miquel Nelom een drukke dag bezorgde. De huurling van Feyenoord mocht van geluk spreken toen scheidsrechter Mulder hem na een uur spelen niet met zijn tweede geel van het veld stuurde na weer een  opzichtige overtreding op Stankov.

Druk
Dordrecht voerde de druk op en kwam telkens heel dichtbij. Andreias Calcan kreeg een ultieme mogelijkheid na een een-twee met Stankov, maar de Roemeen maaide over de bal heen waardoor de grote mogelijkheid in rook opging. Het leek niet te lukken, tot dat de thuisploeg hulp kreeg uit een onverwachtte hoek. Sparta middenvelder Spierings leek te willen uitverdedigen, maar verschalkte met een schot van een meter of 30 zijn eigen keeper. Een goal die ons doet denken aan de eigen goal in de wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse eerder dit seizoen. De vreugde was er niet minder om bij de fans, maar de vreugdeuitbarsting leek bij de spelersgroep even de focus weg te nemen. Nog geen minuut na de goal stond Mühren oneens oog in oog met keeper Bergsen en was het weer 1-2 voor Sparta. Een flinke domper zo kort na de euforie.

Lastige opgave
Door dit late doelpunt heeft Dordrecht een lastige klus op Het Kasteel aankomende zondag. De ploeg van De Nooijer zal minimaal twee keer moeten scoren om de Eredivisiedroom in leven te houden. Het lijkt een lastige opgave, maar na afgelopen zaterdag in Friesland kunnen we zeggen dat het nog zeker niet beslist is.

 

 

Advertentie
Advertentie

Meer over Eerste Divisie