vrijdag, maart 5, 2021
Home Clubs IJsselmeervogels Berry Smit: 'Het werd ook wel een keertje tijd om buiten Volendam...

Berry Smit: ‘Het werd ook wel een keertje tijd om buiten Volendam te gaan werken’

Afgelopen seizoen speelde Berry Smit met Jong Volendam nog “voor spek en bonen” in de Tweede Divisie, komend seizoen wordt hij geacht tot het einde mee te doen voor de prijzen bij IJsselmeervogels. Het contrast kan haast niet groter binnen één competitie, maar dat werd Smit al op het hart gedrukt toen hij de doelstelling te horen kreeg. ,,Als we tweede worden, is het een mislukt seizoen.”

- Advertentie -

Je zult Berry Smit niet zo heel snel op een clichématige uitspraak betrappen, zijn voetbal- en trainersloopbaan zijn echter zo cliché, daar moeten ze zelfs in Volendam nog over glimlachen. ,,Het werd ook wel een keertje tijd om buiten Volendam te gaan werken,” bevestigt Smit het cliché met een glimlach. En als je dan een keer buiten de dorpsgrenzen gaat kijken, is IJsselmeervogels een buitengewoon aardige club om mee te beginnen. ,,Ik ben echt met mijn neus in de boter gevallen,” stelt Smit. Aan de andere kant weet Smit ook dat de lat bij IJsselmeervogels een stuk hoger ligt dan bij Jong Volendam. Adel verplicht en dus wordt er van Smit verwacht dat hij voor het kampioenschap speelt met IJsselmeervogels.

Een logische doelstelling, maar wel eentje die behaald moet worden in een competitie die over de gehele breedte enorm sterk is. ,,Dat was afgelopen seizoen al goed te zien natuurlijk, het had nog alle kanten op gekund op het moment dat het stopte. En met Jong Volendam legden we clubs als Katwijk en IJsselmeervogels het vuur aan de schenen.” Dat het niveau over de gehele breedte stijgt, heeft vooral te maken met de keuzes die spelers in de Eerste Divisie maken. ,,Kijk maar eens naar de leeftijdsopbouw van de selecties in de Eerste Divisie, het lijkt wel een veredelde Jong-competitie,” zegt Smit. ,,Spelers die 23/24 jaar zijn en in de Eerste Divisie nog niet zijn doorgebroken, kiezen eieren voor hun geld en richten zich op een club in de Tweede Divisie, gecombineerd met een maatschappelijke carrière. En dan moeten, fysiek gezien, hun topjaren nog komen.” Smit, zelf als semiprof actief geweest bij FC Volendam, kan die jongens geen ongelijk geven. ,,Je weet dat een gemiddelde voetbalcarrière rond je 35e zo ongeveer wel klaar is. En er zijn er wel een paar die na het voetbal nog werk vinden bij een BVO, maar de meesten gaan toch dat zwarte gat na het voetbal zien. In de Tweede Divisie kun je dat gat ontlopen en op een heel hoog niveau, in een heel aantrekkelijke competitie voetballen.”

Dat hoge niveau heeft Smit al wel kunnen zien in zijn eerste weken op De Westmaat. ,,Vooral de fitheid van de groep is mij meer dan meegevallen,” zegt Smit. ,,In de eerste weken hebben we, mede door de coronamaatregelen, vooral veel loopvormen gedaan. De basis die de meeste jongens hebben is echt positief.” Bij een ploeg met titelaspiratie moet de kwaliteit van de spelersgroep geen discussiepunt zijn. ,,Die is “naar tevredenheid”, zoals ze dat dan zeggen,” knipoogt Smit. Een vergelijking met de andere clubs is sowieso al lastig te maken in dit stadium van de voorbereiding, maar dit seizoen is er nog een extra rol weggelegd voor de volop draaiende transfercarrousel. ,,En die draait door tot 14 oktober, dus je moet niet gek opkijken als spelers die opvallen tijdens de start van de competitie na een wedstrijd of vijf nog even weggeplukt worden. En niet alleen door clubs uit de Eerste Divisie, maar ook gewoon door clubs uit de Tweede Divisie.”

Met dit gegeven lijkt de keuze van de Rooien om juist nu het nieuwe technische kader te installeren hoogst ongelukkig qua timing. ,,De nieuwe Technische Commissie bestaat uit clubmensen, die in het verleden al belangrijk waren voor IJsselmeervogels. Zij kunnen de club ook nu verder helpen.” Voor Smit zelf is er niet veel veranderd. ,,Als je er hier drie op rij verliest, maakt het niet uit wie er in de TC zitten. Dan gaat de druk er sowieso op,” glimlacht hij. ,,Maar serieus, ik heb er wel over gesproken met Andre van Diermen, die voor mij het klankbord/aanspreekpunt blijft, zolang de inwerkperiode van de nieuwe TC nog loopt. Natuurlijk zijn er wat dingen gebeurd in de aanloop naar de breuk, maar uiteindelijk zijn die gebeurtenissen een logisch gevolg in een natuurlijke cyclus,” stelt Smit. ,,Alles heeft een houdbaarheidsdatum, dus ook een Technische Commissie. De vorige TC heeft een aantal jaren de touwtjes in handen gehad, die maken nu plaats voor een volgende TC, die over een aantal jaren ook weer vervangen gaan worden door een volgende. Alles wat er gebeurt rond zo’n wissel is voor de buitenwereld enorm interessant, maar uiteindelijk zijn die gebeurtenissen ondersteunende zaken in een groter proces. Niets meer en niets minder.”

Alle seinen kunnen dus op groen voor de Rooien en Berry Smit, die niet kan wachten op de start van het nieuwe seizoen. En niet alleen vanwege het werk als trainer in de top van het amateurvoetbal. ,,Ik loop al heel wat jaartjes mee in de hogere regionen van het amateurvoetbal en overal heb ik inmiddels wel bekenden. Mensen die met hun club vergroeid zijn en maar niet ouder lijken te worden in al die jaren. Het amateurwereldje is wat dat betreft een klein, maar prettig wereldje.” Ambitie om de stap naar het profvoetbal te maken heeft Berry Smit dan ook niet. ,,Het stukje gezelligheid wat het amateurvoetbal kenmerkt, heb je niet in het profvoetbal. Toen ik zelf bij de amateurs van Volendam speelde, was na een uitwedstrijd de belangrijkste vraag of de drankvoorraad wel groot genoeg was tijdens de terugreis. Bij de profs zitten de bankzitters aan de telefoon om te klagen bij de zaakwaarnemer.” En juist dat stukje gezelligheid maakt het verschil voor Berry Smit. ,,Die gezelligheid in combinatie met het hoge niveau maakt de Tweede Divisie misschien wel de mooiste competitie van Nederland,” concludeert de Volendammer stellig, om daarna er nog wel aan toe te voegen dat hij niet geheel onbevooroordeeld is.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES