woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagBeloftenteams mogen zich tot 15 april aanmelden

Beloftenteams mogen zich tot 15 april aanmelden

Beloftenteams van profclubs die willen instromen in de voetbalpiramide hebben tot 15 april de tijd om zich aan te melden bij de KNVB. Dan zal ook duidelijk worden hoeveel en welke clubs hun Jong-team laten instromen in het topamateurvoetbal.

Heropening voetbalpiramide

Vorige week stemde de bondsvergadering, bestaande uit afgevaardigden uit het prof- en amateurvoetbal, in met de heropening van de voetbalpiramide, waarmee beloftenteams alsnog de gelegenheid krijgen om in te stromen. Eerder stelde de KNVB nog resoluut dat alleen vorige zomer die mogelijkheid er zou zijn, maar die stellige waarschuwing bleek boterzacht. Toen verschillende gerenommeerde profclubs alsnog kenbaar maakten mee te willen doen, werd er al snel gezocht naar een gelegenheid om daaraan tegemoet te komen.

Ruilmiddel

De opening werd uiteindelijk gerealiseerd door een ruilmiddel in te zetten. In ruil voor de verlaging van de licentie-eisen ten aanzien van het aantal contractspelers stemden de vertegenwoordigers van het amateurvoetbal, waarin slechts een summiere stem is voor bestuurders van topamateurclubs, in met de heropening van de voetbalpiramide, onder voorwaarde dat er per competitie of klasse maximaal vier Jong-teams ingedeeld zijn.

Competitie in competitie

Die laatste voorwaarde zorgt er wel voor dat de beloftenteams mogelijkerwijs een soort competitie in een reguliere competitie krijgen. Het kan theoretisch immers zo zijn dat een Jong-team in de Derde Divisie bovenaan eindigt, maar er in de Tweede Divisie reeds vier beloftenteams zitten. In dat geval zal het laagst eindigende beloftenteam, zelfs al zou dat ergens in het linkerrijtje zijn, toch moet degraderen om ruimte te maken.

Minimaal acht clubs erbij

Nog niet helemaal duidelijk is in welke klasse de nieuwe beloftenteams vanaf het seizoen 2018/2019 gaan instromen. Dat zal vermoedelijk ofwel de Tweede Divisie, ofwel de Derde Divisies, ofwel de Hoofdklasses zijn. Ook het aantal nieuwe Jong-teams staat nog niet vast. Afgelopen maanden maakten acht profclubs, te weten Feyenoord, PEC Zwolle, sc Heerenveen, Willem II, Go Ahead Eagles, NEC, SC Cambuur en NAC Breda, kenbaar graag te willen instromen. Het is echter niet uit te sluiten dat voor 15 april zich nog meer clubs zullen melden bij de voetbalbond.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD