maandag, 15 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieANALYSE | Waarom Katwijk de terechte kampioen is

ANALYSE | Waarom Katwijk de terechte kampioen is

Natuurlijk, voetbal wordt beslist op details. Als Abdulsamed Abdullahi in het slotfase van het kampioensduel 5 centimeter meer naar links had gemikt, was de schaal vrijwel zeker in Werkendam gebleven. Het geluk was zaterdag echter met kampioen Katwijk. Afgedwongen geluk wellicht. Een analyse waarom de titel over het gehele seizoen bezien terecht naar de Krom gaat.

Beproefd
Er is al veel aandacht aan besteed: Katwijk heeft heel veel voor haar kiezen gehad. Het overlijden van teammanager Sander Molenaar emotioneerde en ontroerde de oranjezwarten. Het relativeerde de waarde van het voetbal, maar liet ook zien hoe waardevol samenhorigheid kan zijn bij gedeeld verdriet. De ere-wedstrijd, de herdenking: het liep over van liefde voor Katwijks zo geliefde teammanager. En hoe zeer de selectie ook vastbesloten was de titel te winnen om op te kunnen dragen aan Molenaar, het verdriet deed Katwijk op het veld ook verkrampen. Het frivole werd zeldzaam in de laatste weken van het seizoen, het sprankelde nog maar weinig. Dat Katwijk met de beproeving van het overlijden van Sander Molenaar toch op de been bleef, is knap.

Menselijk
Katwijk toonde niet alleen haar menselijke gezicht bij het overlijden van Molenaar. Toen Dick Schreuder een unieke kans kreeg om zijn vleugels per direct uit te slaan in Amerika, gunde Katwijk het haar trainer. Juist omdat het wist in welke positie de leergierige en ambitieuze oefenmeester zat. Al jaren wilde hij dolgraag groeien en zich ontwikkelen, maar nadat hij meerdere keren was afgewezen voor de cursus Coach Betaald Voetbal, stootte Schreuder als het ware tegen een glazen plafond. Groots was dan ook de opstelling van de clubleiding toen Schreuder bij hen kwam met een voor hem uitgelezen kans. Het had haar coach wellicht uit sportief belang aan zijn contract kunnen houden, maar het toonde haar menselijke gezicht en gunde hem de stap.

Logische beslissingen
Logische keuzes maken lijkt vanzelfsprekend, maar is het lang niet altijd in de voetbalwereld. Katwijk deed dit seizoen veel logische dingen. Toen Schreuder vertrok, koos het voor een trainer met bagage en ervaring. Een oefenmeester die gepokt en gemazeld is, die de hitte van De Krom aankan en de rust weet te bewaren. Jack van den Berg noemde de klus bij Katwijk zijn moeilijkste ooit, maar de coach heeft het bewonderenswaardig goed gedaan. Ook toen er zoveel zand in de machine kwam, toen Katwijk voorafgaand aan het slotduel tegen Kozakken Boys al werd afgeschreven, bleef hij rustig en pepte hij de selectie op. En met succes.

Constant
Alleen Kozakken Boys kwam qua resultaten dicht in de buurt van Katwijk. De Werkendammers kenden echter zo’n dramatisch begin van het seizoen, dat het een achterstand opliep van 15 punten. Katwijk bleef lang constant presteren, tot de trainerswissel, de ziekte en het overlijden van teammanager Sander Molenaar en de druk van ‘de laatste loodjes’ de klad in de prestaties brachten. Kozakken Boys, dat echter grotendeels zonder druk speelde, kwam zeer dichtbij, maar over het gehele seizoen bezien heeft Katwijk het meest constant gepresteerd.

Balans
Een groep goede spelers is nog geen goede selectie. Een trainer wil het liefst zoveel mogelijk verschillende types in zijn elftal. De selectie van Katwijk voldoet sterk aan die criteria. De ploeg beschikt over twee goede keepers, een sterk defensief blok, prima vleugelverdedigers, aanvoerder Robbert Susan als tempobepaler op het middenveld, Paul de Lange als doorgewinterde gifkikker en in de aanval zijn Damiano Schet en Steven Sanchez Angulo creatieve spelers. Bovendien heeft het dé spits van de Tweede Divisie in huis: Marciano Mengerink. De selectie werd geleid door twee trainers die elk ruimschoots bewezen zeer kundig te zijn, geassisteerd door een trouwe en hardwerkende staf. Niet onbelangrijk ook: een verstandig, rustig bestuur en een evenwichtige technisch directeur in Cees Bruinink. Tenslotte mag ook de waarde van hoofdsponsor Diek Parlevliet niet onvermeld blijven. Zijn bedrijf maakt niet alleen het topamateurvoetbal op de Krom grotendeels financieel mogelijk, maar speelde achter de schermen ook een betrokken en warme rol rondom de ziekte van Molenaar en in de slotfase van de titelontknoping.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD