donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde Divisie Magreb '90: Utrechtse stuntploeg met acute zorgen

[ANALYSE] Magreb ’90: Utrechtse stuntploeg met acute zorgen

Het Utrechtse Magreb’90 speelt dit seizoen in de Derde Divisie zaterdag. Een knappe prestatie van een kleine club met 4 seniorenteams en 3 jeugdteams. Voetbal247.nl zocht uit hoe dit werd bewerkstelligd. 

In november 1990 wordt Magreb’90 opgericht. Magreb (of Maghreb) staat voor het Noordwestelijke deel van Afrika. In het Arabisch wordt Al-maghrib ook gebruikt als aanduiding voor enkel het land Marokko. De club begint in de 5e klasse op sportpark ‘Terwijde’. Tot aan 2006 blijven de roodhemden daar hun wedstrijden spelen. Wegens de bouw van de Leidse Rijn verkassen ze dan naar sportpark ‘Papendorp’. De club is niet alleen gefocust op prestatie, maar interesseert zich ook in de jeugd van de bekende wijk ‘Kanaleneiland’. Maar dat is niet waar Magreb’90 bekend van geworden is.

Opkomst
In het seizoen 2008/2009 promoveert Magreb’90 voor het eerst. De club wordt kampioen en mag de 4e klasse in. En dan gaan het hard. Er volgen nog drie promoties en zo staan de Utrechters zomaar in de 1e klasse. Daar blijft het een seizoen steken, maar dan volgen meteen weer twee promoties. Conclusie: In 7 seizoenen van de 5e klasse naar de Derde Divisie. Dit kan niet los gezien worden van voorzitter Najim el Houati. In die jaren is hij de grote geldschieter en neemt hij de club bij de hand. De club haalt spelers als Moussa Kalisse (ex-Sparta) en Nourdin Boukhari (o.a. ex-Ajax).


Voormalig voorzitter Najim el Houati

Donkere wolken
En dan lijkt alles in te storten. Tijdens een trainingskamp in januari 2016 in Turkije wordt El Houati opgepakt op het vliegveld. Vervolgens wordt de preses overgeleverd aan Marokko. Daar wordt hij verdacht van witwassen en drugshandel. Tot vandaag de dag zit hij nog steeds vast. Daarnaast komt de Belastingdienst bij de club aankloppen.  600.000 euro is de vraag. Dit zou het bedrag zijn wat berekend is over niet betaalde loonbelasting. Nog steeds is het lot van Magreb’90 niet duidelijk.

Huidig seizoen
Dit seizoen speelt Magreb’90 voor het eerst op zaterdag. Doordat de verdeling van de Jong-teams niet in evenwicht was in de Derde Divisie zocht de KNVB naar een team wat van zondag naar zaterdag wilde overstappen. Magreb’90 werd bereid gevonden. Dit betekend dat er dit seizoen wedstrijden op het programma staan met grootmachten als Spakenburg en Quick Boys. Vooralsnog staat het team op de zeventiende plek met 4 punten uit 8 wedstrijden. ,,Maar daarbij is het belangrijk om aan te tekenen dat we zonder enig budget meedoen”, stelt trainer Jamal Yahiaoui desgevraagd. ,,Afgelopen seizoen hebben we zeven basisspelers afgeleverd aan hoger spelende clubs. Daardoor heeft zo’n 90 procent van de huidige selectie geen ervaring op dit niveau, maar dat neemt niet weg dat we de spelers blijven motiveren om aan te haken bij het niveau van de Derde Divisie. Handhaven is ons doel.”

Een nieuwe promotie lijkt er dus nog niet in te zitten, hoewel je dat maar nooit weet bij deze club. Maar de prioriteit lijkt momenteel meer buiten het veld te liggen dan erop.

Eerder in deze serie: OFC; van kelderklasse naar de Derde Divisie

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD