zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesEerste DivisieAlmere City stunt en laat Roda JC degraderen

Almere City stunt en laat Roda JC degraderen

Almere City is dichterbij de Eredivisie dan ooit. De Almeerders wonnen zondagavond in het Parkstad Limburg stadion met 1-2 van eredivisionist Roda JC. Silvester van der Water en Farris Hammouti bezegelden het lot van de Limburgers die door deze nederlaag degraderen naar de Eerste Divisie.

Kramer onpasseerbaar
Roda begon de wedstrijd voortvarend en probeerde Almere City al vroeg onder druk te zetten. De ploeg van Robert Molenaar wilde al snel op voorsprong komen en was hier in de beginfase ook al een paar keer dichtbij. Het eerste schotje van betekenis kwam op naam van Tsiy Ndenge, maar keeper Chiel Kramer had geen problemen met zijn eerste werk van de avond. Een minuutje moest de keeper wel echt aan het werk toen de Bosnische middenvelder Ognjen Gnjatic de bal uit een corner van Simon Gustafson hard inkopte. Kramer moest gestrekt naar de hoek en kon zodoende de achterstand voor zijn ploeg voorkomen. Roda bleef drukken en werd ook wel gevaarlijk, maar tot goals leidde het echter steeds (net) niet. Tot frustratie van de thuisploeg raakte Gustafson uit een vrije trap ook nog eens de lat en zat het dus ook niet mee voor de Koempels. De Almeerders echter bleven stug verdedigen en wisten van de wedstrijd van afgelopen donderdag dat het zeker niet kansloos was tegen de nummer 16 van de Eredivisie. Het kreeg steeds wat meer grip op de wedstrijd en kon rond het half uur ook zelf voor gevaar zorgen. Het was aanvoerder Tom Overtoom die met een vlammend schot van net buiten de zestien het eerste doelgevaar stichtte. De bal vloog echter maar net naast, maar Roda was gewaarschuwd. Een goal voor Almere en de wedstrijd zou compleet kantelen.

Ketser Jurjus
Eén minuut na het gevaar van Overtoom ontvouwde dit rampscenario zich dan ook voor Roda. Uit een vrije trap schatte keeper Hidde Jurjus de bal volledig verkeerd in en stompte hij, waar vangen ook een meer dan reële optie leek, de bal zo in de voeten van Damon Mirani. De verdediger, die in de vorige ronde nog een hattrick maakte in Limburg, raakte met zijn poging de paal, maar zag de rebound voor de voeten van Silvester van de Water belanden. De spits kende geen twijfel en schoot de bal zonder twijfel, hard in de lange hoek. Roda wist dat het nu een enorm probleem had en dat het nu minimaal twee keer moest scoren om degradatie af te wenden. Voor Almere werd de situatie steeds rooskleuriger en kon zodoende nog meer focussen op de counter. Roda had het enorm lastig met de stugge ploeg van Jack de Gier en kwam na de 0-1 ook niet echt tot hele grote kansen, behalve toen Gustafson in de 38e minuut de paal raakte. Alweer pech voor de Zweed die wéér het aluminium succes in de weg zag staan. Vlak voor rust kwam Almere goed weg toen doelman Chiel Kramer goed weg kwam na een tackle op de Deense verdediger Patrick Banggaard in de eigen zestien. Scheidsrechter Lindhout zag de overtreding van de doelman niet en kon ook niet gebruik maken van de VAR. Daar kwam Almere goed weg, want met de videoscheids had dit zeker een penalty opgeleverd. Nu konden de gasten met de 0-1 nog op het bord met een goed gevoel de kleedkamer in bij de rust.

Alles-of-niets
Na rust moest Roda weer vol in de aanval. De club was in de laatste jaren al vaker miraculeus ontsnapt aan degradatie en moest ook op deze zondagavond weer vol aan de bak om een nieuwe Houdini-ontsnapping te fabriceren. De gelijkmaker werd al vrij snel na rust op het bord gezet. Waar hij een aanval eerder nog een 1 op 1 kans met Kramer had gemist, was het in de 53e minuut wél raak voor Dani Schahin. De Duitser kopte een corner bij de tweede paal binnen en zorgde zo voor weer wat extra spanning in de wedstrijd. Één goal van Roda zou nu genoeg zijn om door te gaan, maar een nieuwe tegentreffer zou fataal worden. De ploeg van Molenaar had bij een 1-1 stand echter geen keuze en moest dus vol voor de volgende treffer gaan. Maar na die goal viel de aanvalsproductie een beetje stil bij de Limburgers. Echt heel gevaarlijk werd het niet meer en zodoende werd het steeds meer een gevecht tegen de klok. Almere bleef verassend gemakkelijk overeind en had zelfs kansen op de counter via Sherjill MacDonald. Hoe later het werd, des te dichterbij de degradatie voor Roda kwam. Zou er deze keer weer iemand in de Mark-Jan Flederus-rol kruipen? Of was het dan toch de eerste keer dat de Almeerders voor promotie mochten gaan strijden tegen De Graafschap in de finale van de play-offs. Molenaar besloot alles of niets te gaan spelen en bracht verdediger Daryl Werker om als stormram te fungeren in de laatste minuten. Almere kon alleen nog maar verdedigen, terwijl Roda alleen nog maar de bal in de vijandige zestien kon en pompte.

Genadeklap
Drie minuten voor tijd deelde Almere City de genadeklap uit. Uit een van de spaarzame counters was het Tom Overtoom die zonder gehinderd te worden de bal kon afgeven op de vrijstaande Farris Hammouti en was de 1-2 daar. Roda had nu nog maar een paar minuten om minimaal twee keer te scoren. Een vrijwel onmogelijke taak, zelfs voor de Kerkraders die al vaker waren ontsnapt. Het besef sloeg ook toe op de tribune waar de fans van Roda zich realiseerden zich weer te moeten opmaken voor minimaal één jaar Eerste Divisie. Na ruim vijf minuten blessuretijd was het eindsignaal daar en barste de vreugde los bij de Almeerders. De ploeg van Jack de Gier zet zo een enorme prestatie neer en mag zich nu richten op de directe strijd voor de promotie naar de Eredivisie tegen De Graafschap.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD