zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlClubsAjaxAjax paar maatjes te groot voor Excelsior Maassuis(9-0)

Ajax paar maatjes te groot voor Excelsior Maassuis(9-0)

Toen Excelsior Maassluis-trainer Dogan Corneille gisteravond in het bekertreffen tegen Ajax de opstelling bekeek van opponent Ajax moet hij wellicht kortstondig de illusie gehad hebben van:  
“Liggen hier wellicht kansen op een verrassing?”.

Erik ten Hag had namelijk in zijn elftal slechts twee spelers opgesteld die zondag ook van de partij waren in Utrecht toen men moeiteloos FC Utrecht versloeg: Jurriën Timber en Antony. De rest mocht op de comfortabele Arenastoelen plaatsnemen als wisselspeler.

Excelsior Maassluis trad in een publiek loze Arena aan met dezelfde 11 spelers die in actie kwamen  in de laatste wedstrijd voor de lockdown, uit bij HHC Hardenberg op 4 december. Een duel dat met 1-0 verloren ging. Dat betekende dus met Jean Paul van Leeuwen, Omar el Baad, Kevin Ringeling, Gijs Abbas, Luivenno Statia, Nivo van den Beemt, Redouan Omar Ouali, Bram Wennekers, Vincent van den Berg, Kevin Dercks en Gabri Urbanus.

Dogan Corneille had het nog zo gezegd: Wees niet onder de indruk van de Arena, hou je aan je taken, gooi de schroom van je af. Allemaal leuk en aardig maar als de thuisclub een paar klassen beter is; bovendien een getergde speler in hun midden heeft, Danilo,  die zich in de kijker wil spelen omdat hij, zeker na de komst van Brobbey en de na de Afrika Cup weer terugkerende Haller, amper speeltijd zal krijgen ; dan valt het niet mee om hier goed weg te komen.

Excelsior Maassluis hield het 9 minuten vol…  

Slechts 9 minuten wist Excelsior Maassluis de gemakkelijk scorende Amsterdammers van zich af te houden. Toen brak de Argentijnse international Tagliafico de ban met een onhoudbaar schot van 20 meter afstand(1-0). Toen Danilo vervolgens in de 20e minuut een strafschop verzilverde, gegeven vanwege een “duo-overtreding” van Urbanus en El Baad op van Axel Dongen, leek niets meer een monsterzege in de weg te staan.(2-0).
Toen had aanvoerder Vincent van den Berg zich al laten vervangen door Dave van Delft

Kon Excelsior Maassluis daar dan helemaal niets tegenover stellen?
Nee, heel erg weinig. Op alle fronten werd de 2e divisonist afgetroefd. De enige speler die 1x in de buurt van de in de Ajaxhoofdmacht debuterende doelman Jay Gorter kwam was Bram Wennekers, die meesprong bij een corner.

Ajax bracht de ruststand op 5-0 via nog tweemaal Danilo en Regeer(5-0).

Eventjes uit de greep van Ajax 

Na de hervatting leek er herstel bij Excelsior, want in de eerste tien minuten kwam men tot enkele  leuke combinaties, waarmee ze Gorter echter niet konden verontrusten want tot een schot kwam het niet. In de 2e helft hadden De Fonseca en Robinson de plaats ingenomen van Bram Wennekers en Nino van den Beemt . Na amper 10 minuten kwam de Ajaxproductie weer op gang.

Opnieuw Danilo(54e minuut) Hlynsson(64e minuut), Daramy(67e minuut en 83e minuut) brachten de stand met nog zeven minuten te spelen op 9-0 .
En die score had al ruim de 10 gepasseerd kunnen zijn als Jean Paul van Leeuwen niet als spelbreker had gefungeerd voor de Ajacieden. Met een aantal knappe reddingen hield hij het op 9-0.

Mocht in de 71e minuut Calvin Tureaij nog een kwartiertje meedoen(ingevallen voor El Baad) de wissel in de 89e minuut bij Excelsior Maassluis bracht bij sommigen een brok in de keel.

Indrukwekkend erebetoon…

De 20-jarige  Devin Plank kwam de plaats innemen van Luivienno Statia. Een wissel die plaats vond in een erehaag van Ajax en Excelsiorspelers en een eerbetoon vormde voor Plank, die acht maanden geleden geconfronteerd werd met een kuitblessure waarvan men dacht dat het een breuk zou zijn. Het bleek echter een kwaadaardige tumor te zijn, waarna een minder prettige periode volgde met onder andere chemo’s. Binnen twee weken hoopt Plank echter het geweldige nieuws te krijgen van zijn artsen dat hij schoon is. De invalbeurt die Dogan Corneille hem gunde was een prachtig gebaar waar ook Ajax aan meewerkte. Gescoord werd er daarna niet meer, waardoor een nederlaag met dubbele cijfers de ploeg uit Maasssluis bespaard bleef.

Bram Wennekers: Op alle fronten beter

Voor Bram Wennekers was het een ervaring om in de Arena te spelen, maar ook hij was het er mee eens dat er tegen dit Ajax geen kruid gewassen was.
“We werden op alle fronten afgetroefd en dan is het enige wat je kunt doen tegenhouden en nog eens tegenhouden. Als dan bovendien al in de 9e minuut de eerste tegentreffer tegen krijgt weet je eigenlijk al dat het over en sluiten is. Maar dit mooie bekeravontuur vergeten we niet snel en smaakt naar meer. Ook bijzonder was dat onze Burgemeester bij ons vertrek uit Maasssluis aanwezig was om ons veel succes te wensen”.

Er zijn belangrijker zaken dan voetbal…

Dogan Corneille zag zo’n grote nederlaag niet echt aankomen.
“ Dit kan je overkomen en we konden er weinig aan doen, hopelijk heeft wel iedereen genoten”.
De wissel van Devin Plank deed hem veel.
“Ik kreeg er tranen van in mijn ogen en ik ben Ajax dankbaar dat zij wilden meewerken.
Het was ook een moment dat je realiseert dat voetballen een spelletje is en dat er veel belangrijker dingen in het leven zijn”.

Herman van Diejen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD