vrijdag, maart 5, 2021
Home Clubs Katwijk Afscheidsinterview Michiel van Dam: 11 seizoenen Katwijk samengevat in 11 wedstrijden (en...

Afscheidsinterview Michiel van Dam: 11 seizoenen Katwijk samengevat in 11 wedstrijden (en één evenement)

In 2009 nam Katwijk de jonge centrale verdediger Michiel van Dam over van Telstar. Elf seizoenen, 249 wedstrijden, twee landstitels, een degradatie, een kampioenschap in de Hoofdklasse, een Supercup en een coronavirus later was daar het abrupte afscheid van één van de meest succesvolle spelers in de historie van de Krombewoners. Het jonge talent, dat namens Telstar één competitiegoal in de Eerste Divisie had gemaakt (tegen FC Eindhoven, Van Dam vormde de verdediging met, onder andere, de nieuwe trainer van Katwijk Anthony Correia) groeide uit tot één van de beste centrale verdedigers in de top van het amateurvoetbal en één van de boegbeelden van Katwijk. Voetbal247.nl blikt met Van Dam terug op elf seizoenen aan de hand van elf wedstrijden en één onvergetelijk evenement. Bovendien kiest Van Dam aan het einde van dit interview ook zijn beste Katwijk van de afgelopen elf seizoenen.

- Advertentie -

Het debuut: 5 september 2009 Capelle – Katwijk 7-2 (3-2)

Na een aantal roerige jaren moet Katwijk in het seizoen 2009-2010 bij de eerste zes eindigen om kans te maken op een plaats in de nieuw te vormen Topklasse. Om dat doel te bereiken haalt trainer Cees Bruinink, onder andere, twee jonge talenten op bij zijn oude club Telstar (spits Bob Koning en verdediger Michiel van Dam). Michiel van Dam weet in de aanloop naar het cruciale seizoen voor het gehele topamateurvoetbal direct een basisplaats te veroveren, maar krijgt bij zijn competitiedebuut voor de Krombewoners een gevoelige tik te verwerken bij Capelle. De jonge tweede doelman Erwin van der Nagel, die in de basis startte omdat Jim Nederhand kort voor de start van de competitie zijn pols brak, was in de ogen van de gedesillusioneerde Katwijk-supporters de voornaamste zondebok na het duel.

De Houdini-act: 8 mei 2010 Scheveningen – Katwijk 2-4 (1-1)

Als de laatste speelronde van het laatste seizoen voor de invoering van de Topklasse op het punt van beginnen staat, zijn drie van de vier directe plaatsen vergeven (kampioen Barendrecht, Capelle en Rijnsburgse Boys). FC Lisse staat op de vierde en laatste plaats die direct toegang geeft tot de nieuwe hoogste klasse in het amateurvoetbal, maar kan die plek nog kwijtraken aan het Alphense ARC. Datzelfde ARC kan ook nog overal naast grijpen als nummer zes Noordwijk en nummer zeven Katwijk winnen en zij zelf hun uitwedstrijd bij RVVH verliezen
Voor Katwijk zit er niet meer dan een plaats in de nacompetitie voor een plek in de Topklasse in. Daarvoor moeten de Krombewoners uit zien te winnen en zijn ze bovendien afhankelijk van de resultaten van Noordwijk en ARC.

Bij rust ziet het er slecht uit voor Katwijk. Op Houtrust gaan Scheveningen en Katwijk bij een stand van 1-1 rusten en Noordwijk leidt in Capelle met 0-2. Door de gelijke stand is ARC sowieso buiten bereik. Kort na rust komt Katwijk op een 1-2 voorsprong, maar die is van korte duur. Na de 2-2 recht Katwijk nog eenmaal de rug en wordt er, dankzij goals van Bob Koning en Elroy Lammers, toch nog met 2-4 gewonnen. Als de stofwolken na de laatste speelronde zijn opgetrokken blijkt Noordwijk de 0-2 voorsprong bij Capelle te hebben verspeeld (2-2) en heeft ARC met 2-0 verloren in Ridderkerk. Katwijk stijgt bij het sluiten van de markt zelfs twee plaatsen en weet zich via een ware Houdini-act te plaatsen voor de nacompetitie, waarin het Veenendaalse GVVV wacht.

1 Topklasser: 22 mei 2010 GVVV – Katwijk 0-1 (0-0)

Nadat Katwijk een week eerder op De Krom iedereen van GVVV had overlopen, behalve doelman Niels Willemse reisde Katwijk met een minimale thuisoverwinning op zak (1-0, doelpunt Bob Koning) richting Veenendaal. De leus die op de shirts van het legioen Katwijk-supporters te lezen was (1 dorp, 1 club, 1 Topklasser) kon echter net zo goed op een blauw shirt hebben gestaan, want ook GVVV kon over de aartsrivaal en traditionele grootmacht (DOVO) in de gemeente wippen. Het treffen zou hoe dan ook leiden tot een historische verschuiving van de macht, de vraag was alleen waar dat zou zijn.

Het spelbeeld was een exacte kopie als in de heenwedstrijd: de thuisploeg was de betere. Maar waar in Katwijk de Blauwe defensie eenmaal capituleerde, bleef de Oranje-Zwarte defensie onder leiding van Michiel van Dam overeind en in de slotfase werd het tweeluik definitief beslist. Invaller Gino Mulder geloofde in een diepe bal van Richard Blonk, maar kwam hard in botsing met de ver uitgekomen Willemse. Katwijk-spits Laurens ten Heuvel kon de vrije bal oppikken en in het lege doel schuiven. Van Dam schreef die dag historie met Katwijk, niet alleen door de Topklasse halen, maar vooral door voor het eerst in de historie boven aartsrivaal Quick Boys te gaan spelen.

De greep naar de macht: 8 september 2012 Katwijk – IJsselmeervogels 5-2 (3-1)

,,Ik hoor van veel mensen dat wij een toppertrauma hebben, maar voel ik helemaal niet zo,” zei Michiel van Dam in de voorbeschouwing op Katwijk – IJsselmeervogels voor VV Katwijk-TV. Feit was op dat moment wel dat de Krombewoners een week eerder wel beter waren dan Rijnsburgse Boys, maar niet verder kwamen dan een puntendeling en in de eerste twee seizoenen van de Topklasse spectaculair speelden maar niet één keer wisten te winnen van IJsselmeervogels, Spakenburg en Rijnsburgse Boys. Tegen de recordkampioen onder leiding van Jan Zoutman (die een schorsing van drie maanden moest uitzitten, nadat hij in het openingsweekend een assistent-scheidsrechter omver had geduwd bij Jodan Boys) zou het echter anders lopen.

Na de vroege 0-1 van Geoffrey Verweij wisten alle drie de spitsen van Katwijk nog voor rust het doel te vinden. Voor Donny van Oijen bleef het bij die ene treffer, Joost Leonard en Jeffrey Jongeneelen zorgden er na rust voor dat de score uitliep tot 5-1. In blessuretijd deed invaller en toekomstig ploeggenoot Bennie van Noord nog wat terug, namens de Rooien, maar de eerste overwinning in een topper in de Topklasse kwam niet meer in gevaar. ,,Ik heb de kampioen zien voetballen en die komt niet uit Bunschoten-Spakenburg,” schreef Jelmer Geerds in zijn boek “Heb Je Gesnoven” (Over een seizoen bij IJsselmeervogels en Spakenburg). Het bleken profetische woorden.

Voor de buis: 27 april 2013 HHC Hardenberg – GVVV 6-2 (2-0, restant van het duel dat op 30 maart na 17 minuten en een 1-0 voorsprong voor HHC Hardenberg werd gestaakt)

Nadat Katwijk twee dagen eerder aan de Blauwe zijde van De Westmaat ten onder ging aan de zenuwen (op last van burgemeester Melis van der Groep moest het inhaalduel doordeweeks worden gespeeld), waren de Krombewoners die zaterdag afhankelijk van de uitslag van het restant van HHC Hardenberg – GVVV. FOX Sports was nog onbekend in het amateurvoetbal, dus moest er een peperdure straalverbinding geregeld worden, zodat de selectie van Katwijk in het sponsorhome en een Oranje-Zwart legioen via een groot scherm op het hoofdveld live konden kijken naar het duel. HHC Hardenberg verpulverde daarin de enig overgebleven concurrent van Katwijk in de strijd om het kampioenschap, waarna de Krombewoners voor een uitzinnige menigte de kampioensschaal overhandigd kregen op het balkon van het gemeentehuis.

De vierde ster: 25 mei 2013 Achilles ’29 – Katwijk 0-3 (0-3)

Een matig spelend Achilles ’29 was in de heenwedstrijd op De Krom niet verder gekomen dan 0-0, maar reisde vol vertrouwen terug naar Groesbeek, waar de algehele landstitel met succes geprolongeerd zou gaan worden. Katwijk moest zonder aanvoerder Jordy Zuidam, die geblesseerd was geraakt in de eerste wedstrijd, een wonder zien te bewerkstelligen tegen de ploeg die al twee seizoenen het zondagvoetbal domineerde. En dat wonder kwam er!

Nadat Katwijk in de openingsfase nog goed wegkwam, greep de ploeg van Bruinink Achilles ’29 bij de strot en stokte de score bij 0-3. Na rust deed de thuisploeg er alles aan om nog wat terug te doen, maar de Katwijkse defensie bleef overeind en voor het eerst sinds 2000 ging de algehele landstitel mee naar De Krom. Beide ploegen kregen dat seizoen een aanbod van de KNVB om het seizoen erna in de Eerste Divisie uit te komen. Achilles ’29 zei ja, Katwijk zei nee, maar beide beslissingen zouden gevolgen hebben voor de status in het topamateurvoetbal.

De val: 10 mei 2014 HHC Hardenberg – Katwijk 7-2 (1-1)

Misschien wel de meest bizarre degradatie in het amateurvoetbal aller tijden. Na een seizoen waarin alles misging en de hele club in brand stond degradeert regerend kampioen Katwijk uit de Topklasse. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen verschilt het basiselftal op één positie met het team dat een klein jaar eerder de vierde landstitel won (Danny Guijt speelde voor Ivo Rottiné, die was vertrokken na het titeljaar). Na de laatste wedstrijd onder Cees Bruinink als hoofdtrainer (hij wordt technisch directeur en zou in 2019 nog twee duels als interim-trainer voor de groep staan) wordt de ploeg bij aankomst op De Krom opgewacht door honderden supporters die hun steun betuigen.

De Derby: 1 november 2014 Quick Boys – Katwijk 1-2 (1-0)

De degradatie betekent een weerzien met aartsrivaal Quick Boys, dat tevens de voornaamste concurrent voor het kampioenschap in de Hoofdklasse B is. Tijdens de eerste van de twee derby’s op Nieuw Zuid zien 8200 toeschouwers dat Katwijk het gat met de aartsrivaal al op 9 punten brengt en al vroeg een voorschot neemt op een directe terugkeer naar het hoogste niveau. ,,Dit is de mooiste wedstrijd in het amateurvoetbal, het hele dorp slaat even op tilt,” verklaart Van Dam na de overwinning bij RTV Katwijk.

Eén wedstrijd te veel: 14 mei 2016 Katwijk – HHC Hardenberg 0-1 (0-1)

In het promotiejaar weet Katwijk zich als eerst amateurclub te plaatsen voor de nieuw te vormen Tweede Divisie en staan de Krombewoners bovenaan als de laatste speelronde zich aandient. De pijp is echter leeg als concurrent HHC Hardenberg op bezoek komt op De Krom en zich dankzij een 0-1 overwinning voorbij Katwijk speelt. De twee vechtende honden staan echter beiden met lege handen: ook Excelsior Maassluis weet te winnen in Spakenburg en gaat er met de titel vandoor.

Samen Sterk: 25 januari 2018 Benefietavond Sander Molenaar

Er werd ook gevoetbald, maar de benefietavond die Katwijk organiseert voor de ernstig zieke (en later dat seizoen overleden) teammanager Sander Molenaar was zoveel meer dan voetbal. Niet alleen de club Katwijk, maar ook spelers en supporters van Quick Boys, de harde kern van Rijnsburgse Boys en eigenlijk de gehele amateurvoetbalwereld laat zich zien op De Krom om de 38-jarige Molenaar een hart onder de riem te steken. ,,Dat is Katwijk ten voeten uit,” vertelt Van Dam na het overlijden van Molenaar aan ELF Magazine. ,,De mensen kunnen heel direct zijn, maar zijn er altijd voor elkaar. Sander was altijd positief. Je kon hem overal voor benaderen, een onwijs prettige gozer in de omgang.”

De vijfde ster: 26 mei 2018 Kozakken Boys – Katwijk 0-0 (0-0)

Als iets de carrière van Michiel van Dam bij Katwijk tekent, is het wel dat, ondanks de aanvallende filosofie van de club, de grootste successen worden gehaald dankzij een verdediging die staat als een huis. Na de promotie tegen GVVV en de algehele titel tegen Achilles ’29 sleept Katwijk de titel in de Tweede Divisie in de wacht door Kozakken Boys voor een uitverkocht sportpark De Zwaaier op 0-0 te houden.

De Krombewoners hadden het gehele seizoen bovenaan gestaan, maar leken mentaal gekraakt door de verloren kampioenswedstrijd een week eerder tegen Koninklijke HFC en de emotionele belofte van aanvoerder Robbert Susan tijdens de uitvaart van Sander Molenaar om er alles aan te doen om het kampioenschap te halen. In de bloed verzengende hitte houdt een Katwijks catenaccio echter het hoofd koel en ontvangt Robbert Susan uit handen van de vader van Molenaar de schaal.

Piet Molenaar, vader van Sander Molenaar, reikte Katwijk de schaal uit

De laatste wedstrijd: 7 maart 2020 IJsselmeervogels – Katwijk 0-3 (0-0)

Als Michiel van Dam in het slot van de tweede wedstrijd van het seizoen tegen ASWH zwaar geblesseerd raakt aan zijn knie lijkt het seizoen voorbij. Als de schade toch blijkt mee te vallen, doet Van Dam er alles aan om toch nog in actie te komen en de magische grens van 250 wedstrijden voor Katwijk te halen. In de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels vervangt hij na 17 minuten spelen de geblesseerd geraakte Raoul Esseboom en speelt hij wedstrijd nummer 249. In de week na die wedstrijd maakt Michiel van Dam bekend dat hij aan zijn laatste seizoen op topamateurniveau bezig is. Een dag later wordt de competitie eerst tijdelijk en daarna definitief stilgelegd wegens het coronavirus en is de voetbalcarrière van Michiel van Dam voorbij. De 250e wedstrijd voor de oranjehemden komt er niet.

Het beste Katwijk van de afgelopen elf seizoenen volgens Michiel van Dam

Tijdens het maken van de bloemlezing van de carrière van Michiel van Dam bij Katwijk, borrelde de vraag op wat hij zelf nu de beste elf vond in die elf seizoenen. ,,Ik denk er even over na, ik app je vanmiddag even,” antwoordde hij. Dat streven bleek iets te enthousiast, die middag moeseten er nog meerdere noten gekraakt worden. De selectie was niet alleen te groot, Van Dam wist ook nog niet in welke opstelling hij zijn ploeg wilde gieten. ,,Ik slaap er nog één nachtje over, goed?”

Na het nachtje slapen moesten er echter nog steeds een aantal keiharde besluiten genomen worden, maar in de avond was de selectie klaar. ,,Wat was dit moeilijk man,” berichtte Van Dam om vervolgens niet alleen zijn elftal door te sturen, maar ook en selectie bankzitters. Hij heeft zichzelf niet opgesteld. ,,Uiteraard zou ik altijd spelen in deze groep, maar ik gun die andere jongens ook wat.”

Dit is hem, in een 1-5-3-2-opstelling: het beste Katwijk uit de jaren van Michiel van Dam:

Doel: Ricardo Kieboom

Verdediging: Guus van Weerdenburg – Stefan Stam – Quincy van Ommeren – Kay Blokland – Bart Sinteur

Middenveld: Robbert Susan – Jordy Zuidam – Joey Jongman

Aanval: Marciano Mengerink – Jeffrey Jongeneelen

Reservebank: Atam Koroglu, Omar Hamdi, Donny van Oijen, Jerginho Sahadewsing, Roland Bergkamp, Rick van der Meer, Paul de Lange, Martijn Gootjes, Arie Jonker en Jan Groen.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES