maandag, april 12, 2021
Home Derde Divisie Derde Divisie Zaterdag ACHTERGROND | Het Mysterie van het Herenakkoord ontrafeld

ACHTERGROND | Het Mysterie van het Herenakkoord ontrafeld

Opeens viel het toverwoord weer! Het Herenakkoord. ,,Wat is het herenakkoord tussen clubs nu nog waard,” vroeg Gert Pluimgraaff, bestuurslid technische zaken van Quick Boys, zich hardop af in het Leidsch Dagblad, nadat Ahmed El Azzouti, tot eenieders verrassing, een tweejarig contract bij Katwijk tekende, ondanks het feit dat hij een dergelijke mondelinge afspraak zou hebben met Quick Boys. Een dieper liggende vraag is misschien wel: wat behelst het Herenakkoord (vanwege de mythische proporties verdient het woord een hoofdletter, HK) van de Bollenstreek nou eigenlijk precies?

- Advertentie -

,,Wat het precies inhoudt, weet ik niet,” bekent Pluimgraaff tegenover Voetbal247.nl. ,,Maar in mijn beleving is het zo dat je afblijft van spelers, die nog onder contract staan bij één van de andere clubs, of als een ander al heel ver met een speler is. Kortom: op een respectvolle manier met elkaar bezig zijn dus.” Om de vraagtekens die doorschemeren in de uitleg van de technisch beleidsbepalers te veranderen in uitroeptekens bellen we rond in de Bollenstreek en duiken we de historie in van een fenomeen dat zo eens in de zoveel tijd de kop opsteekt in de Bollenstreek en door de één als een bloedserieuze zaak wordt bestempeld en door de ander als een fabeltje waar niemand zich houdt als het erop aankomt. Dit is het verhaal van ‘Het Mysterie Van Het Herenakkoord’.

,,Als je zou weten wat er allemaal speelt… Het is te gek om los te lopen”

Historie
De eerste keer dat het Herenakkoord (dan nog, in keurig Engels, gentlemen’s agreement genoemd) opduikt, is in 1983. Toenmalig voorzitter van Quick Boys, Arie Guyt, laat de regionale media weten dat Rijnsburgse Boys zich niet aan het Herenakkoord heeft gehouden, toen de Uien Huug Aandewiel overnamen van Quick Boys. De geruchtmakende transfer markeert niet alleen het einde van de onschuld van het amateurvoetbal, maar ook de intrede van een mondelinge afspraak, die als volgt luidt: clubs lichten elkaar in als zij interesse hebben in een speler van de andere club. Rijnsburgse Boys ontkent, bij monde van secretaris Gerard van Zuylen, in alle toonaarden dat het Herenakkoord is gebroken en beide clubs gaan na de transfer van Aandewiel met elkaar in gesprek om de plooien glad te strijken. De transfersoap (toen nog vermoedelijk bestempeld als drama, omdat soaps pas eind jaren ‘80 / begin jaren ’90 hun intrede deden in Nederland) zou een blauwdruk blijken voor alle transferperikelen in de Bollenstreek tot aan vandaag de dag.

Dertien jaar later ziet de Bollenstreek er als amateurvoetbalbolwerk heel anders uit. Niet alleen omdat Katwijk, FC Lisse en Ter Leede ervoor hebben gezorgd dat er niet drie, maar zes clubs op het hoogste amateurniveau actief zijn, maar vooral ook omdat de clubs uit de streek begin jaren ’90 dominant blijken in de top van het amateurvoetbal. Vooral Katwijk breekt alle records onder leiding van Arie Lagendijk, die zich bij zijn afscheid laatdunkend uitlaat over het Herenakkoord. ,,Als je zou weten wat er allemaal speelt… Het is te gek om los te lopen,” laat Lagendijk aan Trouw weten, doelend op het trekken aan spelers van de gouden generatie van Katwijk. Twee jaar later is het weer de beurt aan Quick Boys om het mondelinge akkoord ter tafel te brengen.

Als Pieter Slootweg in maart 1998 aangeeft Nieuw Zuid te verruilen voor De Krom zijn de rapen gaar bij de Blauw Witten. Vooral de kritiek die Slootweg heeft op zijn huidige club wordt slecht verteerd. ,,Ik laat de club niet beledigen door een 22-jarige snotneus! Ik heb gezegd dat hij kon opdonderen,” laat voorzitter Arie Guyt aan het Leidsch Dagblad weten. Het Herenakkoord wordt dit keer ter sprake gebracht door technisch manager Arie de Vreugd. ,,Het is afgelopen met het Herenakkoord. Als wij nu Marco de Ridder willen halen, dan gaan we hem halen!” Bij Katwijk is men zich van geen kwaad bewust en Pieter Slootweg neemt het op voor zijn nieuwe club. ,,Ik heb mezelf aangemeld bij Katwijk,” zegt hij om aan te geven dat de Krombewoners geen blaam treffen. De soap wordt afgesloten met, inderdaad, een gesprek tussen de besturen van beide clubs.

In de jaren erna blijven de Bollenstreekclubs niet verschoond van onderlinge problemen met transfers van spelers, maar proberen ze wel meer handen en voeten te geven aan het Herenakkoord. Dit wordt mede gevoed doordat de clubs op steeds meer fronten gaan samenwerken (onder andere door een gezamenlijke presentatiegids uit te brengen). Alleen Quick Boys doet niet mee aan deze samenwerking en dat maakt de rol van die club een bijzondere in Het Mysterie.

‘Dissident’ Quick Boys
Doordat Quick Boys een sterk fundament heeft met een succesvolle jeugdopleiding (die dankzij dat succes ook een enorme aantrekkingskracht heeft op de grootste talenten van de andere regioclubs, HK) roert de club zich tot eind jaren ’90 nauwelijks op de steeds belangrijker wordende transfermarkt. Sterker nog, tot eind jaren ’90 hanteert de club uit Katwijk Zuid zelfs een ‘buitenlander’-regel, die stelde dat er slechts drie niet-Katwijkers in het eerste elftal mochten spelen. Als de club eind jaren ’90 een grijze middenmoter is en de roep om nieuwe successen (mede gevoed door de concurrentie van de – dan nog – nieuwe rivaal uit Katwijk Noord, HK) steeds groter worden, laat Quick Boys die regel vallen en mengen zij zich ook nadrukkelijker in de strijd om de topamateurvoetballers van buiten.

Quick Boys ging wel mee in de vaart der volkeren, maar een samenwerking in combinatie met het Herenakkoord zag de grootste club uit de Bollenstreek niet zitten. Toen de andere clubs de problemen van het mondelinge akkoord wilden verhelpen door zaken zwart op wit vast te leggen, verzochten zij Quick Boys om dan in ieder geval mee te doen met het Herenakkoord. Het voorstel wordt in 2011 besproken tijdens de bestuursvergadering op Nieuw Zuid, met als uitkomst dat Quick Boys gepast zal omgaan met het verzoek van de andere Bollenstreekclubs om het Herenakkoord te respecteren.

Cees Driebergen
De andere clubs gaan, zonder Quick Boys, door met het Herenakkoord. De grote roerganger achter dit akkoord is Cees Driebergen (toenmalig voorzitter van Rijnsburgse Boys, HK). ,,Doordat de clubs op steeds meer gebieden gingen samenwerken, werden de banden aangehaald en de lijnen steeds korter,” vertelt hij aan Voetbal247.nl. Daardoor zagen de clubs ook de mogelijkheid om het mysterieuze Herenakkoord om te zetten in een formele afspraak tussen clubs met als doel ervoor te zorgen dat spelers de clubs niet tegen elkaar konden uitspelen om meer geld uit contractonderhandelingen te slepen. ,,Het basisprincipe is dat de clubs eventuele interesse in een speler eerst kenbaar zouden maken bij de andere club, alvorens in onderhandeling te gaan met de speler,” legt Driebergen uit. Een principe dat vrijwel hetzelfde is, als het eerste gentlemen’s agreement in 1983 dus.

Dit keer leek succes echter verzekerd. In 2012 had zelfs IJsselmeervogels wel oren naar een dergelijke afspraak tussen de clubs. ,,Als het een soort erecode wordt, willen wij daar best aan meewerken,” laat toenmalig voorzitter van de technische commissie van de Rooien, Peter Frans Heinen, weten aan het Leidsch Dagblad. Met name Noordwijk en FC Lisse hadden in die tijd de smoor in dat hun beste spelers werden opgepikt door de grootmacht uit Bunschoten.

Het huidige Herenakkoord
Het initiatief van Driebergen lijkt te gaan werken. Sinds de invoering van de Topklasse zijn er diverse spelers overgestapt van de ene naar de andere Bollenstreek-club, zonder dat het leidde tot transfersoaps en mediarellen. Toch duikt er zo af en toe nog een relletje op. Zo is Arjan Broekhof (VVSB) niet te spreken over de transfer van Omar Hamdi naar Katwijk. ,,Ik ben niet tevreden over de gang van zaken, maar dat komt omdat Katwijk een andere interpretatie heeft van het Herenakkoord,” laat de voorzitter van Sint Bavo aan Voetbal In De Bollenstreek weten. Ook bij de overgang van Tommy Bekooij van VVSB naar Quick Boys gaat het hardnekkige gerucht de ronde dat de buitenspeler ook met Katwijk in onderhandeling was. ,,Het Herenakkoord is niet iets slechts, alleen hebben clubs er soms moeite mee om zich eraan te houden,” stelt Driebergen.

Na diepgravend onderzoek kunnen we met een gerust hart concluderen dat het Herenakkoord geen mythe is, dat door clubs kan worden ingezet om een moraal te prediken in een mistig wereldje, waarin eigenbelang het altijd wint van moraal. Aan de andere kant is het ten zeerste de vraag of een dergelijk moralistisch akkoord stand kan houden in het mistige wereldje, wat we met een mooi woord ook weleens ‘de voetbaljungle’ noemen.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..