Volg ons

Derde Divisie

ABBA-penaltysysteem lijkt alweer te worden afgeschaft

ABBA-penaltysysteem lijkt alweer te worden afgeschaft

Het zogenaamde ABBA-strafschoppensysteem is pas sinds kort ingevoerd, maar lijkt nu al haar Waterloo te hebben gevonden. De internationale voetbalspelregelcommissie IFAB is er namelijk alweer klaar mee.

Tijdens een recente vergadering werd geconcludeerd dat er weinig animo is voor het experiment en dat de wereldwijde invoering bovendien te complex is. In Nederland werd vorig jaar – tegen de reglementen in – al eens via het ABBA-systeem strafschoppen genomen bij de bekerwedstrijd tussen FC Lisse en Hoek. Die serie moest uiteindelijk worden overgedaan.

In het ABBA-principe worden de strafschoppen niet traditioneel om en om genomen, maar begint team A met één poging, waarna team B twee keer aan de beurt is en vervolgens team A weer twee strafschoppen moet nemen. Achterliggende gedachte is dat de ‘druk’ eerlijker verdeeld is.

Dit seizoen werd in Nederland gewerkt met het ABBA-systeem, onder meer bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord. De IFAB maakt zich overigens niet alleen druk op het ABBA-systeem, het wil ook dat ‘aangeschoten’ hands duidelijker wordt gedefinieerd omdat er nu veel discussie over is. Daarnaast onderzoekt het orgaan of het wisselen van spelers anders kan. De IFAB overweegt om in te voeren dat een gewisselde speler er niet per sé bij de middellijn uit hoeft, maar dat dat ook op andere plekken in het veld mag om afstand en zo dus tijdrekken te verminderen. Op 2 maart, tijdens de jaarvergadering, wordt over de verschillende onderwerpen vergaderd. Nieuwe spelregels zouden per 1 juni kunnen ingaan.

Je las dit artikel geheel gratis. Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Overweeg dan om ‘Vriend van Voetbal247.nl te worden voor 5 euro per maand. Je leest er hier meer over.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Derde Divisie