maandag, oktober 25, 2021
HomeClubsGVVVAanwinst Richard van G.V.V.V. maakt debuut voor Aruba: 'Ik ben super trots'

Aanwinst Richard van G.V.V.V. maakt debuut voor Aruba: ‘Ik ben super trots’

Jonathan Richard mag zich sinds kort international noemen van Aruba. De aanwinst van G.V.V.V. speelde recent interlands tegen de Kaaiman Eilanden en het nationale elftal van Canada met spelers als Jonathan David en Alphonso Davies. Met Voetbal247 sprak hij over zijn keuze voor de club uit Veenendaal en de WK-kwalificatiewedstrijden.

Goede gesprekken
In het seizoen 2021/2022 zal Richard weer te bewonderen zijn op de velden in de Tweede Divisie, de oud-speler van AFC wist een akkoord te bereiken met G.V.V.V. nadat hij het voorgaande seizoen speler was van HBOK, een tweedeklasser. ,,Tijdens de corona-periode was ik wekelijks met andere voetballers op het voetbalveld te vinden om fit te blijven. Daar kwam ik onder andere Joshua Patrick tegen waar ik eerder mee speelde bij AFC. Hij heeft bij GVVV een balletje opgegooid en daarna volgde er een prettig gesprek met Rob de Boer. Daarna waren wij snel rond. Ik wilde graag weer op het hoogst haalbare niveau gaan voetballen. GVVV liet mij merken dat ze mij graag wilden hebben en dat bleek vooral uit het feit dat de gesprekken bij de club elkaar snel opvolgde. De club gaf mij het gevoel dat ik daar de ruimte zal krijgen om mijn potentieel te laten zien. Verder heb ik altijd leuke wedstrijden gespeeld tegen GVVV waarbij de entourage mij zeker bij gebleven is”, aldus Richard tegenover  Voetbal247.

Uitnodiging
De verdediger werd verrast door de vraag die hij kreeg vanuit de Arubaanse voetbalbond om interlands te gaan spelen voor het land. Dit vooral omdat hij in het verleden ook al eens het shirt had gedragen van Curaçao destijds gecoacht door toenmalig bondscoach Patrick Kluivert. ,,Door corona stonden sinds oktober 2020 natuurlijk alle wedstrijden stil. Bij HBOK trainden wij in principe door, maar zonder vooruitzichten op wedstrijden. Tegelijkertijd was ik druk bezig met mijn studie en mijn werk. Dus had ik het trainen bij HBOK op een laag pitje gezet totdat ik eind April een bericht kreeg van de Assistent van technisch manager/bondscoach Stanley Menzo of ik geïnteresseerd zou zijn om voor het nationale elftal van Aruba uit te komen. Hij gaf aan dat ze het voetbal en het beleid aan het professionaliseren waren en dat ondanks dat ik in de tweede klasse ben gaan spelen, ze mij de kans wilden geven in het team.Dit vanwege mijn jarenlange ervaring bij AFC op het hoogste amateur niveau. Ik was natuurlijk direct enthousiast, maar gaf aan dat ik 5 jaar geleden een WK kwalificatiewedstrijd had gespeeld voor Curaçao. Hij vertelde dat door de nieuwe regels van de FIFA spelers die voor een langere tijd niet zijn opgeroepen en ook nog eens weinig wedstrijden hebben gespeeld in aanmerking zouden komen voor dispensatie. Voor mij was het duidelijk dat ik deze kans niet aan mij voorbij wilde laten gaan. Waarna ik er alles aan deed om wedstrijdfit aan te komen bij het Nationale team. Ik kreeg drie keer per week personal training bij een oud teamgenoot van mij bij AFC Tim Linthorst, die mij vooral zover heeft gekregen om mij over mijn mentale en fysieke grens te laten komen.  Daarnaast ben ik veel gaan joggen en wat ik eerder al zei onderlinge wedstrijden met vrienden”.

31-08-2019: Voetbal: Spakenburg v AFC: Spakenburg 2e Divisie seizoen 2019-2020 L-R Kevin Sterling van SV Spakenburg en Jonathan Richard van AFC


Unieke ervaring
Ik ben blij dat ik mijn debuut heb kunnen maken en ondanks dat ik kort de tijd had om wedstrijdfit aan te komen, heb ik wel 2x 90 minuten kunnen spelen op mijn favoriete positie op het middenveld. Het was een unieke ervaring. Ik ben super trots. Welke amateur kan zeggen dat hij voor en Aruba en Curaçao WK-kwalificatiewedstrijden heeft gespeeld? De wedstrijd tegen Kaaimaneilanden verliep positief. Het resultaat was dubbel, maar persoonlijk denk ik dat ik het goed heb gedaan. Ik hoop in oktober op nog een uitnodiging. Dan zijn er Nations league wedstrijden voor het carribisch gebied. Daarnaast vond ik het niveau van het team ook goed (de jongens uit Nederland hebben allemaal op divisie niveau gevoetbald) ondanks het hele basiselftal nog nooit samen had gespeeld. 10 van de 11 jongens kwamen uit Nederland/Europa. Ik denk dat Stanley Menzo een trainer heeft met een duidelijke visie en dat hij individueel spelers ook echt beter kan maken”.

,,bij mij blijft uiteraard de ervaring hangen en het trotse gevoel dat ik voor mijn vaderland heb mogen debuteren”

Canada
De interland die volgde na de zege op de Kaaiman Eilanden werd een grote nederlaag, maar wel tegen een land dat later ook met ruime cijfers af wist te rekenen met Suriname. ,,De tweede wedstrijd tegen Canada was ook bijzonder. Wij hebben 7-0 verloren van Canada en dat was niet geflatteerd. Maar wij hebben geprobeerd te voetballen tegen spelers die fulltime prof zijn zoals Jonathan David van Lille en Alphonso Davies van Bayern München. Tijdens en vooral na de wedstrijd was het natuurlijk balen dat je tekort komt tegen een ploeg zoals deze. Ik heb nog nooit met zulke cijfers verloren. Dan is het normaal dat je baalt. Maar bij mij blijft uiteraard de ervaring hangen en het trotse gevoel dat ik voor mijn vaderland heb mogen debuteren. Samenvattend was het wel een toffe ervaring om op het hoogste niveau om te kunnen laten zien wat je kan.”

Kampioenschap
Pratend over de hoogtepunten van zijn loopbaan tot nu toe beperkt zich dat niet tot het spelen van interlands. ,,Het is natuurlijk wel speciaal dat ik als amateurvoetballer, die werkt en een HBO deeltijdstudie volgt, om WK kwalificatiewedstrijden te spelen. Een ander hoogtepunt is toch wel dat ik met AFC in 2018 kampioen werd. Ik miste dat seizoen maar zes wedstrijden vanwege een blessure. Ik was absoluut niet de uitblinker, die wekelijks de doelpunten maakte. Maar denk ik dat ik als stand-in centrale verdediger een stabiel seizoen heb gedraaid waar ik belangrijk was voor het team. Dat seizoen was absoluut mijn hoogtepunt in mijn voetbalcarrière.”

Gerelateerde artikelen

Nu je hier toch bent...

De redactie van Voetbal247.nl zet zich elke dag in om jou te voorzien van het laatste nieuws uit het topamateurvoetbal, achtergronden, interviews, onze podcast en mooie reportages vanaf de velden. Die krijg je geheel gratis voorgeschoteld. We zouden je willen vragen of je ons zou willen steunen met een kleine donatie als waardering voor ons werk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.
Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD