dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagAanklager doet ook zijn intrede bij het amateurvoetbal

Aanklager doet ook zijn intrede bij het amateurvoetbal

Het amateurvoetbal krijgt dit seizoen voor de eerste keer te maken met een aanklager. Dit onafhankelijke instituut kijkt naar de straf die opgelegd moet worden aan een speler die een rode kaart heeft moeten incasseren. Eerder was het de tuchtcommissie die deze beslissing nam.

Tuchtcommissie
,,In het verleden kreeg een speler die een rode kaart had gekregen en op het wedstrijdformulier was beland een sanctie van de tuchtcommissie. Wanneer je het niet eens was met het schikkingsvoorstel dan kon je daartegen verweer voeren”, aldus de voorzitter van de landelijke tuchtcommissie Guus Heutink op de officiële website van de KNVB.

Broekzak-vestzak
Nadat de betrokken speler in beroep was gegaan tegen de beslissing van de tuchtcommissie was het in het verleden zo dat deze laatste groep dan nogmaals de kwestie ging bekijken en weer tot een oordeel kwam. ,,De indruk kon zo gewekt worden dat je niet met een onafhankelijke instantie te maken had, maar dat was wel het geval. Het was niet een kwestie van broekzak-vestzak, maar die schijn kon ontstaan.”

Zuiverder
In de nieuwe situatie zal de aanklager de zaak opnieuw bekijken indien de speler niet akkoord gaat met de uitspraak van de tuchtcommissie. Hij kan dan de tenlastelegging wijzigen en wederom een schikkingsvoorstel aanbieden, of hij stuurt het -nieuwe- dossier naar de tuchtcommissie. Heutink is van mening dat het nieuwe proces nu zuiverder en transparanter geworden is.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD