zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede Divisie5 van de beste internationals die in het Nederlandse voetbal begonnen

5 van de beste internationals die in het Nederlandse voetbal begonnen

Nederland is een land met een trotse voetbalgeschiedenis, welke onontkenbaar sommige van werelds beste voetbalspelers voortbracht die op aller hoogst niveau speelden. Namen als Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard zijn onlosmakelijk verbonden met topclubs als Arsenal en AC Milan.

Eén ding dat die spelers gemeen hebben dat deze allemaal begonnen zijn in de Nederlandse eredivisie, en om te laten zien wat voor een impact Nederlands voetbal op internationaal gebied heeft gehad, zullen we in dit artikel vijf van de beste internationals uitlichten die hun carrière in ons kikkerlandje begonnen zijn.

Dennis Bergkamp
Je kunt het niet over topvoetbal bij FC Arsenal hebben zonder dat Bergkamp genoemd wordt, een van de beste clubs in de Engelse league. Eigenlijk kun je zijn naam niet een kunnen noemen als je het over werelds beste voetballers hebt, zonder hem daar ergens bovenaan op de lijst te zetten.

Geboren in Amsterdam begon Bergkamp zijn carrière bij de jeugd van Ajax op elfjarige leeftijd, en maakte zijn professionele debuut bij hen op 14 december 1986, welk team destijds onder leiding van voetbal legende Cruijff stond. Voor Ajax scoorde hij 122 doelpunten in 237 wedstrijden.

Bergkamp was tevens een reguliere verschijning in het Nederlands team, zij aan zij met Patrick Kluivert en scoorde voor het nationale team 37 doelpunten in 79 wedstrijden.
Een uitstekende speler, zowel in leidende als steunende rollen, was Bergkamp legendarisch om zijn fantastische controle, fysieke aanwezigheid, en onstopbare lange afstand ballen. Samen met Thierry Henry bij Arsenal had hij een sleutelrol bij het winnen van drie Ere divisie titels.

Giovanni van Bronckhorst
Voordat hij bekers bij het team van Rangers, Arsenal,en in Barcelona won, had Giovanni Christiaan van Bronckhorst het begin van zijn voetbalcarrière gemaakt bij een iets minder bekend Rotterdams team, de Linker Maas Oever.

Van Bronckhorst is een geboren Rotterdammer, een stad die goede sporters voortbrengt zoals Robin van Persie en gouden medaillewinnaar Hockey en lid van Pokerstars Team Holland, Fatima Moreira de Melo.

Van Bronckhorst was een flexibele speler met geweldige controle en een gemene schop, hij won de Premier League titel en de FA Cup met Arsenal evenals meerdere Liga titels en de UEFA kampioenschappen FC Barcelona.
Hij eindigde zijn carriere waar hij begon, als aanvoerder van Feyenoord bij de KNVB beker en later als manager.

Marco van Basten
Makkelijk een van de beste voetballers ter wereld te noemen, werd Marco van Basten bij Ajax Amsterdam getraind om in de top van het voetbal, naam te maken.

Voordat hij doorstroomde vanuit het Nederlands voetbal naar AC Milan om een van de beste spelers aldaar te worden, begon van Basten zijn prille prof carrière EDO en daarna UVV waarna hij later bij Ajax werd uitgenodigd om te trainen, zodat het balletje ging rollen.. Van Basten heeft ook geweldig gescoord voor het Nederlands elftal met 24 treffers in 58 wedstrijden, waardoor hij een grote bijdrage leverde aan het winnen van het Europese Kampioenschap.

In 1987, tekende van Basten bij toenmalige clubvoorzitter van AC Milan, Silvio Berlusconi, samen met de andere Nederlanders Ruud Gullit en Frank Rijkaard in 1988. Als onderdeel van dit team won van Basten drie Ballon d´Or, twee Europa cups en drie Serie A bekers.

Photo by Ailura / CC BY-SA 3.0 AT

Lieke Martens
Lieke Martens geboren in Bergen is op dit moment en van de best vrouwelijke speelsters in in de internationale voetbal scene, en een kern speelster van het Nederlandse vrouwelijke voetbal team.

Ze speelde voor SC Heerenveen en VVV-Venlo waarna ze werd opgepikt werd door FC Barcelona, waar ze haar met haar eerste twee wedstrijden een overwinning kon vieren, de eerste met 9-0 tegen Zaragoza CCF en de tweede 10-0 tegen Santa Teresa, waar ze haar eerste doelpunt scoorde. In haar tweede seizoen speelde ze een sleutelrol bij FC Barcelona voor het behalen dan de finale in de UEFA Champions competitie.

Lieke kreeg het etiket, ´de Johan Cruyff´ van het huidige vrouwenteam opgeplakt, na haar bijdrage aan het Nederlands team voor het winnen van de Euro UEFA competitie, de bronzen schoen, de Ballon d´Or, en de FIFA vrouwelijke speelster van het jaar.

Geselecteerd voor het nationale vrouwenteam in 2019, tijdens de Fifa dames wereldbeker, stuntte ze met een perfecte Cruyff draai in de eerste momenten van de openingswedstrijd van Oranje.

Johan Cruyff
Natuurlijk is geen lijst compleet zonder dat Cruyff wordt genoemd. Deze Nederlandse genie rees snel in de hoogte na zijn start bij Ajax Amsterdam, waar hij drie keer de Europacup, zes Eredivisies en drie Ballon d´Or, won.

Nadat Cruyff Amsterdam voor FC Barcelona verliet, voor in die tijd een recordbedrag van 2 miljoen, bleef hij geschiedenis schrijven in het internationale voetbal. Hij hielp FC Barcelona bij het winnen van hun eerste Liga titel sinds 1960 en werd Europese voetballer van het jaar bekroond in 1974.

Toen hij voor het nationale team speelde werd hij de focus van het Rinus Michels’ “totale voetbal” systeem, en zou later dit een eigen gelijkwaardig systeem implementeren in Barcelona tijdens zijn tijd als manager daar. Als onderdeel van het Nederlandse team, scoorde hij 33 doelpunten in slechts 48 wedstrijden, en nam het team mee naar de finale van de wereldcup in 1974, waar hij de gouden bal won.

Zoals je kunt zien, hebben de Nederlandse spelers een behoorlijke impact gehad in het internationaal voetbal, waar ze sleutelrollen bij sommige van de beste clubs vervulden, en de resultaten van het Nederlands nationaal team hoog hielden tijdens internationale competities, zelfs later stonden sommige van deze spelers in de leiding van deze clubs om deze teams te managen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD